Ο σύζυγός μου δεν θέλει να έχουμε επαφές με τους γονείς μου κι αυτό με πνίγει. Τι να κάνω;

Ο σύζυγός μου δεν θέλει να έχουμε επαφές με τους γονείς μου κι αυτό με πνίγει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Προέρχομαι από μια πολύ δεμένη οικογένεια με όμορφα βιώματα! Ωστόσο οι γονείς μου και ειδικά ο μπαμπάς μου, καθώς πιο δυναμικός, έχει το γνώρισμα του χειριστικού γονέα. Ισχύει το ίδιο και για τη μητέρα μου αλλά συνήθως ακολουθεί πιστά τη γνώμη του μπαμπά. Είμαι παντρεμένη εδώ και 2 χρόνια και στις αρχές του γάμου μου (αλλά και όσο ήμουν σε σχέση) οι γονείς μου, καθώς ήταν χειριστικοί, γίνονταν και παρεμβατικοί! Για αρκετό καιρό, και αφού ο σύντροφός μου μού επεσήμαινε κάποια σημεία που μας επηρέαζαν αρνητικά, δεν έβλεπα ότι είχε δίκιο! Περνώντας ο χρόνος, όμως , κατάλαβα πολλά και άρχισα να απομυθοποιώ τους γονείς μου και να τους έχω στη ζωή μου κρατώντας τις  ισορροπίες – κάτι που παραδέχτηκε κ ο σύζυγος μου! Παρόλα αυτά, η εμμονή του για τις επαφές με τους δικούς μου συνεχίζονται σε σημείο που δημιουργούν πρόβλημα στη σχέση μας! Δεν θέλει να αφήνω το παιδί στη μητέρα μου, δεν θέλει να πηγαίνουμε να τρώμε εκεί, όταν πηγαίνω πια 1 φορά την εβδομάδα να δουν το μωρό δυσανασχετεί συνεχώς. Η μεγάλη του εμμονή είναι ο πατέρας μου καθώς έχει την άποψη ότι με επηρεάζει και πλάθει διάφορα σενάρια με το μυαλό του. Μου έχει πει ανοιχτά ότι θα ήταν ευχαριστημένος αν πηγαίναμε μία φορά το τρίμηνο. Να σημειώσω ότι 16 χρόνων έχασε τη μητέρα του κ από τότε το οικογενειακό δεμένο περιβάλλον που μεγάλωσε δεν ευδοκίμησε ξανά. Το δέσιμο που έχουμε σαν οικογένεια τον πνίγει και του φαίνεται υπερβολικό. Όπως και κάθε πατροπαράδοτο έθιμο που ακολουθούμε σαν ελληνική οικογένεια! Η σχέση μεταξύ μας είναι μια χαρά - το μόνο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η δυσαρέσκειά του με οτιδήποτε έχει να κάνει με τους γονείς μου, οι οποίοι ναι μεν έχουν κάνει λάθη, αλλά δεν είναι ποτέ από δόλο η κακιά. Αντίθετα, είναι από υπέρμετρη αγάπη και υπερπροστασία! Τι μπορώ να κάνω για να κρατήσω τις ισορροπίες μετάξι των 2 πλευρών; Έχουν υπάρξει πολλές φορές που πνίγομαι για το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν μπορώ να βρω λύση. Τα χάνω και ό,τι και να κάνω, με κάποιον τσακώνομαι...
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καθώς ζευγάρι περνά από διάφορες φάσεις και χρειάζεται να διαπραγματευτεί εκ νέου θέματα και σχέσεις. Η σχέση μεταξύ των συντρόφων αλλά και οι σχέσεις του ζευγαριού με τον έξω κόσμο είναι ένα σημαντικό θέμα που επανέρχεται συχνά προς διευκρίνιση και αλλαγή.

Περιγράφετε, λοιπόν, τη συζήτησή σας σε σχέση με τους γονείς σας σε διάφορες φάσεις της σχέσης σας. Αρχικά ως ανύπαντρο ζευγάρι, έπειτα ως σύζυγοι και πλέον ως σύντροφοι και γονείς. Κάθε μία από τις φάσεις αυτές έχει διαφορετικά στοιχεία κι έτσι έχει νόημα σημαντικά θέματα να συζητούνται ξανά καθώς χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, έχετε δημιουργήσει τη δική σας οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να έχει καταγραφεί και από τους δυο σας και να έχετε ελευθερία για το πώς θα προχωρήσετε με τον δικό σας τρόπο. Μοιάζει ο σύντροφός σας, να χρειάζεται να νιώσει την εμπιστοσύνη ότι μόνοι σας θα βρείτε τις λύσεις σας και ότι μόνοι σας είστε αρκετά καλοί! Το μόνοι σας δεν σημαίνει χωρίς σχέσεις, σημαίνει χωρίς παρεμβάσεις. Έχετε λοιπόν στο σήμερα, με τα νέα δεδομένα, να βρείτε μια διαφορετική σχέση με τους γονείς σας, έτσι ώστε να μπορείτε να τους χαρείτε και να σας χαρούν χωρίς να επιβαρύνεστε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρείτε τη νέα σχέση με τον άντρα σας. Στόχος, λοιπόν, δεν είναι να κρατήσετε τις ισορροπίες ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα. Στόχος σας είναι να μη δεχθείτε αυτήν την θέση γιατί είναι δύσκολη και δεν συμφέρει.

Στη νέα φάση ζωής που έχετε γίνει γονείς, ο σύντροφός σας αγωνιά μη σας χάσει, μην απομακρυνθείτε, μη γίνει η όποια βοήθεια χρειάζεστε, παρέμβαση που θα ορίσει τη σχέση σας. Όσο στέκεστε πλάι του και με τη στάση σας τον καθησυχάζετε ότι αυτό δεν θέλετε και εσείς να συμβεί, τόσο η αγωνία του θα μειώνεται γιατί θα σας νιώθει κοντά του.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v