8 αντικείμενα στο σπίτι που απειλούν την ασφάλεια του παιδιού

8 αντικείμενα στο σπίτι που απειλούν την ασφάλεια του παιδιού

Τα παιδιά με το που αρχίσουν το μπουσούλημα και το περπάτημα, γίνονται μικροί εξερευνητές που ανακαλύπτουν το σπίτι. Η περιέργεια τα καθοδηγεί και θα προσπαθήσουν να τρυπώσουν παντού και να βάλουν στο στόμα τους ό,τι βρουν μπροστά τους.  Όσο και να θέλουμε να τα προστατεύσουμε (και πραγματικά μετατρέπουμε το σπίτι μας σε οχυρό!), είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα.

Συχνά, αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε μια «απειλή» που βρίσκεται χρόνια στο σαλόνι και σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Είναι ωστόσο απαραίτητο να ξέρουμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα απειλητικά αντικείμενα και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Σίγουρα οι γλαστρούλες με τα μυρωδάτα άνθη τους που διακοσμούν τις γωνιές (και μη!) του σπιτιού δίνουν ωραία αισθητική στο χώρο, είναι όμως επικίνδυνες για τα παιδιά. Λόγω ύψους, είναι πολύ εύκολο για ένα μικρό παιδί να κόψει ένα φύλλο ή ένα λουλούδι και να το βάλει στο στόμα του. Και υπάρχουν φυτά που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τοξικό σοκ, όπως για παράδειγμα η αζαλέα. Για να είστε λοιπόν σίγουροι, ότι τίποτα δεν θα συμβεί αν αποστρέψετε για 2 λεπτά το βλέμμα σας, τοποθετήστε τις σε ψηλά σημεία ή έξω στη βεράντα.

Πρίζες

Οι πρίζες είναι άκρως επικίνδυνες γιατί οδηγούν μέχρι και σε ηλεκτροπληξία. Καλύψτε τις με ειδικά καπάκια ασφαλείας, τα οποία όμως δεν είναι έντονα σε χρώμα ή δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, διαφορετικά προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να τα αφαιρέσουν κατά λάθος, και το κακό να γίνει.

Καλώδια

Tα μικρά παιδιά βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα τα καλώδια που προεξέχουν από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Συχνά τα πειράζουν ή ακόμα χειρότερα, τα βάζουν στο στόμα τους. Πέραν από το γεγονός ότι είναι εστία μικροβίων, μπορεί και να πνιγούν με αυτά. Η λύση είναι τα καλύψετε με ειδικούς σωλήνες, έτσι ώστε να μην φαίνονται. 

Γλιστερή μπανιέρα και σαμπουάν

 

Είναι αυτονόητο ότι εσείς θα κάνετε μπάνιο το παιδί, οπότε ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι περιορισμένος, ωστόσο επειδή η «κακιά η ώρα» πάντα καραδοκεί, καλό είναι να λάβετε τα μέτρα σας. Αρχικά, βάλτε ένα ειδικό αντιολισθητικό χαλάκι στον πάτο της μπανιέρας για να μην γλιστρήσει σε περίπτωση που σηκωθεί ξαφνικά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν κάπου που δεν έχει πρόσβαση το παιδί, έτσι ώστε να μην κάνει μια απότομη κίνηση και πέσει τίποτα στο κεφάλι του. Τέλος, όταν τελειώνετε, στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σας γλιστρήσει και να σας «φύγει μέσα από τα χέρια».

Συρτάρια

Ένα από τα ανεξήγητα ενδιαφέροντα των παιδιών είναι να ανοίγουν τα συρτάρια, να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν ή ακόμη και να τρυπώσουν σε αυτά. Ο κίνδυνος λοιπόν να σκοντάψουν και να χτυπήσουν είναι εξαιρετικά μεγάλος. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, προμηθευτείτε προστατευτικά ασφαλείας και κλειδαριές, για να έχετε μια έγνοια λιγότερη.

Βάζα, κηροπήγια και βαριά διακοσμητικά

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα βαριά διακοσμητικά, όπως είναι τα βάζα, τα κηροπήγια, ακόμη και τα κάδρα. Με το που αρχίσουν να περπατούν, σε χρόνο ντετέ θα ξεκινήσουν και να τρέχουν με αυτόν τον χαριτωμένο, αλλά και ατσούμπαλο τρόπο. Δεν είναι απίθανο να σκοντάψουν σ' ένα έπιπλο και το βάζο να προσγειωθεί στο κεφαλάκι τους. Κρύψτε τα επικίνδυνα αντικείμενα και οπωσδήποτε βάλτε προστατευτικά στις γωνίες για να μην βρεθείτε στο νοσοκομείο… για ράμματα.

Ο φούρνος και τα αντικείμενα της κουζίνας

Από τα μάτια της κουζίνας, τα μαχαίρια που είναι σε κοινή θέα, μέχρι και το ψυγείο που (χαίρονται να) ανοιγοκλείνουν όλη την ώρα, τα περισσότερα (αν όχι όλα) αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα, είναι επικίνδυνα. Για να είστε σίγουροι ότι το παιδί δεν θα κοπεί-καεί, τοποθετήστε ειδικό προστατευτικό στον φούρνο, κρύψτε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και μην ξεχάσετε να  βάλετε σε ψηλό ράφι τις πλαστικές σακούλες και τις μεμβράνες. Ο κίνδυνος να βάλουν την μεμβράνη στο στόμα τους ή να φορέσουν στο κεφάλι τους τη σακούλα, μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό και ασφυξία.

Εσωτερικές σκάλες

Αν έχετε εσωτερική σκάλα στο σπίτι και το παιδί μπορεί να την ανέβει ή έστω να δοκιμάσει, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε να εγκαταστήσετε από νωρίς ειδικές πόρτες ασφαλείας που εμποδίζουν την πρόσβαση.

Τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς, λίγο πολύ όλοι θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε, γι' αυτό και η συνεχής επαγρύπνηση των γονιών είναι απαραίτητη. Επειδή, όμως,  ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι τίποτε κακό δεν θα συμβεί, καλό είναι να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με προστατευτικά, να ξεφορτωθούμε τα επικίνδυνα αντικείμενα και να φροντίσουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή τουλάχιστον εντός σπιτιού.

Φωτογραφίες: brightside.me

v