Η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας!

Η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας!

Τα βρέφη που μεγαλώνουν σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον, δεν εκτίθενται σε μικρόβια και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα μωρά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, πιθανώς κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν παιδική λευχαιμία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Αγγλίας, η οποία διήρκησε 30 χρόνια -μία ένδειξη για το πόσο αξιόπιστη είναι.

*Φωτογραφία: fatherly.com

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mel Graves, «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η λευχαιμία προκαλείται από καθαρά βιολογικά αίτια και ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός των παιδιών με προδιάθεση έρχεται σε επαφή με αμέτρητες λοιμώξεις αλλά δεν έχει προστατευτεί επαρκώς». Τότε είναι πιθανό να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση λευχαιμίας.

Τρία ακόμα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

-   ο αριθμός των περιστατικών της λευχαιμίας αυξάνεται στις οικονομικά αναπτυγμένες κοινωνίες, ένας αρνητικός δείκτης κάτι που μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίσει.

-  δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι η εμφάνιση της λευχαιμίας οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος ή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

-  τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέρφια και τα παιδιά που θήλασαν και άρα ήρθαν σε επαφή με καλά και κακά βακτήρια, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία μεγαλώνοντας.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, ο Graves συμβουλεύει τους γονείς να μην αγχώνονται για το αν τα παιδιά θα νοσήσουν από κοινές ή λιγότερο σημαντικές λοιμώξεις και επισημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την επαφή τους με μεγαλύτερα παιδιά. Έτσι, το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα ενισχυθεί και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.

Η εν λόγω έρευνα είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο: «οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις για να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Graves.

Πηγές: amna.gr, newyork.cbslocal.com

v