Τι έχουν μάθει όσοι έχουν περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια

Τι έχουν μάθει όσοι έχουν περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια

Δεν θυμούνται όλοι τα παιδικά τους χρόνια με νοσταλγία. H απώλεια ενός γονέα, τα οικονομικά προβλήματα, η ακόμα και η ενδοοικογενειακή βία εμπόδισαν κάποιους από εμάς να χαρούν την παιδική τους ζωή. Όμως, μέσα από τις δυσκολίες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και τελικά να βγουν ακόμα πιο δυνατοί γιατί από πολύ μικροί πήραν κάποια πολύ σημαντικά μαθήματα…

Εκτιμούν αυτά που έχουν, ακόμα κι αν είναι λίγα

Έχοντας στερηθεί πράγματα, ανθρώπους και ευκαιρίες, μαθαίνεις να εκτιμάς πραγματικά αυτά που έχεις, έστω κι αν είναι λίγα. Από μικρή ηλικία, έχεις καταλάβει ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής σου: από τα υλικά αγαθά μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις. Γι’ αυτό και νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα λίγα αρκεί να είναι ουσιαστικά.

Αναγνωρίζουν τους κινδύνους

Αν έχεις περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια και έχεις βιώσει καταστάσεις και συναισθήματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία σου, έχεις σκληραγωγηθεί με τέτοιο τρόπο που σταδιακά αποκτάς την ικανότητα ή το ένστικτο να αναγνωρίζεις τους κινδύνους από μακριά. Και μάλιστα, ταυτόχρονα, κάνεις τα πάντα για να προστατεύσεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά και τ’ αγαπημένα σου πρόσωπα.

Δεν το βάζουν ποτέ κάτω

Από παιδιά ακόμα, έμαθαν να προσπαθούν, να μην επαναπαύονται και κυρίως να μην τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία ή τα εμπόδια που τους έστηναν οι… «καλοθελητές». Όταν από τόσο μικρή ηλικία, προσπαθείς για το καθετί, μεγαλώνοντας, το κάνεις ασυναίσθητα και καταλήγει να σου γίνεται τρόπος ζωής.

Στηρίζονται (από πολύ μικροί) στον εαυτό τους

Κάποιες φορές, οι δυσάρεστες καταστάσεις που περνάς σαν παιδί σε κάνουν πολύ πιο δυνατό, γιατί έχεις μάθει να στηρίζεσαι στον εαυτό σου. Από μικρός, συνειδητοποιείς ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται αν δεν προσπαθήσεις μόνος σου. Είναι σκληρό για ένα παιδί να το μαθαίνει σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, όμως αυτός είναι και ο λόγος που μεγαλώνοντας, δεν εξαρτώνται από κανέναν άλλον, εκτός απ’ τον εαυτό τους.

Έχουν μάθει να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση

Οι δυσκολίες που περνάς σε κάνουν να βρίσκεις τρόπους να τις αντιμετωπίζεις. Κι αυτό γιατί,  εκτός από το να σε σκληραγωγούν, σε κάνουν ευρηματικό, επινοητικό και σε βοηθούν να προσαρμόζεσαι πολύ πιο εύκολα σε κάθε κατάσταση γιατί πολύ απλά, έτσι έχεις μάθει…«Νιώθουν» τον συνάνθρωπό τους

Επειδή έχουν περάσει δύσκολα, μπορούν να καταλάβουν τους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη, να τους συμπονέσουν και να τους συμπαρασταθούν. Έχουν αναπτυγμένη ενσυναίσθηση και δεν φοβούνται να μοιραστούν με άλλους τις εμπειρίες που τους έκαναν αυτοί που είναι σήμερα.

Έχουν μάθει να είναι δυνατοί και για τους άλλους

Ένα παιδί που μαθαίνει να είναι δυνατό και για τους γονείς και την οικογένειά του, να τους στηρίζει και να παλεύει μαζί τους, είναι διπλά δυνατό. Και μεγαλώνοντας, θα είναι ακόμα πιο δυνατός πατέρας ή μητέρα όταν κάνει τη δική του οικογένεια!

v