Πώς θα προφυλάξουμε από τώρα τα παιδιά μας από το AIDS

Πώς θα προφυλάξουμε από τώρα τα παιδιά μας από το AIDS

Οι φόβοι και οι ανησυχίες που κουβαλάμε ως γονείς,  είναι, ίσως, περισσότερες από αυτές που αντέχουμε. Οι κίνδυνοι μοιάζουν άπειροι και συχνά μένουμε άγρυπνοι τις νύχτες σκεπτόμενοι πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από όλα αυτά που τα απειλούν.

Ένας από τους κινδύνους είναι και ο ιός του HIV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κάποιοι ιοί, όπως αυτός της γρίπης, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Αντίθετα, ο HIV δεν φεύγει ποτέ. Εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και εξασθενεί το ανοσοποιητικού σύστημα του ασθενούς. Η σκέψη πως το παιδί μας μπορεί να μολυνθεί από τον HIV μπορεί να μας παραλύσει.  

Ωστόσο, τα πράγματα, πλέον, είναι πιο ευοίωνα. Ένας οροθετικός μπορεί να ζήσει κανονικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία «σταθεροποιεί» τον ιό και προλαμβάνει τα χειρότερα. Επίσης, το AIDS, το σύμπτωμα του ιού που οδηγεί μέχρι και στον θάνατο, είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει επαρκής ενημέρωση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τα παιδιά μας.

Το σεξ δεν είναι θέμα ταμπού

Όταν αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για θέματα όπως το φλερτ, τον έρωτας ή την σεξουαλική επαφή, δεν τα βοηθάμε να κατανοήσουν όλα εκείνα που, αναπόφευκτα, θα νιώσουν και θα ζήσουν. Το σεξ δεν είναι θέμα ταμπού αλλά μια φυσική ανθρώπινη διαδικασία. Η απόκρυψη πληροφοριών, η αμηχανία μας ή τα γνωστά παραμυθάκια για τις μελισσούλες και τον πελαργό, δημιουργούν στα παιδιά κενά και ανασφάλεια.

Η δική μας αμηχανία ερμηνεύεται από τους μικρούς μας ακροατές ως ντροπή για ένα θέμα που δεν κάνει να το συζητάμε ή να το νιώθουμε. Εκτός, λοιπόν, από την παραπληροφόρηση, τα αποτρέπουμε από το να μας μιλήσουν ανοιχτά και να μας εκφράσουν τις απορίες τους για το φλέγον θέμα του σεξ. Αναπόφευκτα, λοιπόν, χάνουμε την ευκαιρία να τα ενημερώσουμε σωστά και να τα συμβουλεύσουμε για όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουν πριν κάνουν το μεγάλο βήμα.

Μιλάμε ανοιχτά για τον ιό και την χρήση προφυλακτικού

Είναι δικαίωμα του παιδιού να ξέρει και υποχρέωση του γονιού να του μιλήσει για τον ιό του HIV.

Η σεξουαλική δραστηριότητα, εκτός από την απόλαυση και την συναισθηματική πληρότητα που προσφέρει, εγκυμονεί και κινδύνους. Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια μεταδοτική ασθένεια μπορούν να αποφευχθούν με την χρήση προφυλακτικού. Εάν, λοιπόν, πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά μας ένα μήνυμα, είναι αυτό: δεν είναι ανάγκη ούτε να φοβούνται, ούτε να στερούνται το σεξ. Αρκεί να είναι υπεύθυνα και να μην ξεχνούν ποτέ το προφυλακτικό!

Ο HIV δεν κάνει διακρίσεις

Η προκατάληψη πως τα περισσότερα θύματα του ιού είναι ομοφυλόφιλοι και χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αν και φθίνει με τα χρόνια, υπάρχει, υποσυνείδητα, ακόμα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο HIV δεν κάνει διακρίσεις. Όταν έρχεσαι σε επαφή με έναν ερωτικό σύντροφο χωρίς προφυλάξεις, είναι σαν να συνευρίσκεσαι παράλληλα και με όλους τους προηγούμενους συντρόφους του. Είτε είσαι ομοφυλόφιλος, είτε ετερόφυλος, οι πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό είναι ακριβώς οι ίδιες!

Κάνουμε συστηματικά τις ειδικές εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού

Ο μύθος πως, εάν έχεις σταθερή σχέση παύεις να χρησιμοποιείς προφυλακτικό, είναι καιρός να καταρριφθεί. Όταν δύο άνθρωποι είναι καιρό μαζί, για να νιώσουν πραγματικά ασφαλείς και να σταματήσουν να παίρνουν προφυλάξεις, πρέπει να κάνουν την κατάλληλη εξέταση που ανιχνεύει τον ιό. Ένα μήνυμα πολύ σημαντικό που, δυστυχώς, δεν επικοινωνείται επαρκώς και είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που επισκέπτονται συστηματικά τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν πως είναι απόλυτα υγιείς.

Ο HIV είναι το μικρόβιο και το AIDS η νόσος

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως το AIDS δεν είναι η ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμά της. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο HIV είναι σαν την γρίπη και το AIDS ο πυρετός που ανεβάζεις όταν είσαι γριπιασμένος.

Το ότι κάποιος μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό του HIV, δεν είναι απαραίτητο πως θα νοσήσει. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του για πολλά χρόνια. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν συχνά εξετάσεις στο μέλλον, διότι ο ιός δεν γίνεται αντιληπτό κατευθείαν αλλά μόνο όταν προχωρήσει αρκετά και καταστρέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και τότε είναι αργά!

Ο οροθετικός είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμάς

Ο στιγματισμός και η φοβισμένη αντιμετώπιση προς τους φορείς του HIV, αν και είναι εν μέρει κατανοητή, δεν είναι δικαιολογημένη. Η άγνοια προκαλεί την ανασφάλεια πως ένα φορέας μπορεί να μεταφέρει τον ιό εύκολα κάτι που δεν ισχύει αφού ο μόνος τρόπος για να κολλήσει κάποιος είναι η σεξουαλική επαφή.  

Ένας οροθετικός χρειάζεται την κατανόηση και την υποστήριξή μας και όχι την ταμπέλα του «επικίνδυνου» ή του «περιθωριακού». Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες οροθετικών που δηλώνουν πως έχουν υποστεί ομοφοβικές ή ρατσιστικές επιθέσεις. Το AIDS είναι μια ασθένεια που τείνει να παίρνει κοινωνικές διαστάσεις και, αντί να αγκαλιάζουμε τους ασθενείς, τους στοχοποιούμε και τους περιθωριοποιούμε με αμφίβολες κοινωνικές επιπτώσεις.

 Από την στιγμή που έχει διαγνωστεί ο ιός και χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ο οροθρτικός είναι λειτουργικός και με μειωμένες πιθανότητες να νοσήσει. Ας μάθουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας, πως ο φορέας του HIV είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμάς και δεν χρειάζεται να νιώθουν απειλή ή αντιπάθεια προς το πρόσωπό του.

Ας ενημερωθούμε σωστά για να ενημερώσουμε και τα παιδιά μας

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η καλύτερη πρόληψη, η ενημέρωση. Μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τον ιό και την μετάδοσή του από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά και από διάφορα κέντρα πρόληψης και εθελοντικούς οργανισμούς. Η σωστή ενημέρωση των γονιών είναι αυτό που θα προστατέψει και θα διαπαιδαγωγήσει σωστά τα παιδιά! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2018, οργανώνονται δράσεις για την σωστή ενημέρωση των πολιτών.

v