H ομολογία της σεξουαλικής κακοποίησης επηρεάζει όλες τις μητέρες του κόσμου

H ομολογία της σεξουαλικής κακοποίησης επηρεάζει όλες τις μητέρες του κόσμου

«Δεν είμαι σίγουρη αν ήταν παρενόχληση». «Δεν με άγγιξε, απλά με απείλησε πως θα χάσω τη δουλειά μου». «Αφού ήταν ο πατέρας μου, τι να έκανα; Τι να του έλεγα;». «Εντάξει, μου έσκισε λίγο την μπλούζα αλλά τουλάχιστον δεν με χτύπησε».  Μαρτυρίες που ο νόμος θα ονόμαζε «περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης» και που μείναν στη σιωπή γιατί τα θύματα, παρόλο που θα έκαναν τα πάντα για να μην τα έχουν ζήσει, δεν μίλησαν ποτέ.  

Η σεξουαλική παρενόχληση, όμως, είναι κάτι παραπάνω από έναν νόμο και έναν ορισμό. Είναι η βίαιη εισβολή στον χώρο σου, στο σώμα σου και στην ψυχή σου. Η άβολη στιγμή που αισθάνεσαι ανυπεράσπιστη και μόνη, έρμαιο μίας κουλτούρας γεμάτη στερεότυπα για «δυνατά αρσενικά» και το «ασθενές, ωραίο φύλο». Δεν φταίει η χώρα καταγωγής, ούτε η θρησκεία. Δεν φταίνε οι άνδρες ή οι γυναίκες. Φταίει το «γύρω γύρω», το σύστημα που συντηρεί σεξιστικές διακρίσεις.

«Εσύ είσαι άνδρας». «Οι άνδρες δεν κλαίνε, δεν φοβούνται, δεν εκδηλώνονται». Οι άνδρες είναι οι κυνηγοί που η δύναμη και η αρρενωπότητά τους πρέπει να επιβάλλεται και να είναι ορατή. Και απ’ την άλλη, «τα τριαντάφυλλα», το φύλλο που είναι συνετό, υπάκουο, συνεσταλμένο. Όχι, δεν φταίνε οι άνδρες ή γυναίκες. Φταίει που όλα αυτά τα συντηρούμε ακόμα παγκοσμίως. Όταν, όμως, τα περιστατικά αυτά παίρνουν φωνή και υπόσταση, τα πράγματα αλλάζουν.

Πώς τι κίνημα #metoo επηρέασε όλες τις μαμάδες του κόσμου

Tο κίνημα #metoo, που έγινε παγκοσμίως γνωστό το περασμένο φθινόπωρο, έχει σαν στόχο να στηρίξει όλες τις γυναίκες που κάποτε έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας. Ξεκίνησε με την αποκάλυψη για γνωστό παραγωγό του Hollywood που εκβίαζε και παρενοχλούσε σεξουαλικά τα θύματά του τάζοντας ρόλους σε ταινίες. Την μία, αυτή, αποκάλυψη ακολούθησαν χιλιάδες ακόμα που εξαπλώθηκαν και βγήκαν από το στενό πλαίσιο του Hollywood. Το #metoo μετατράπηκε σε ένα κίνημα που άνθισε στο διαδίκτυο και έγινε η αφορμή να μιλήσουν εκατομμύρια γυναικών για βίαια περιστατικά που τις στιγμάτισαν, τις πλήγωσαν, τις «λέρωσαν», τις έκαναν να νιώσουν ενοχές και να σιωπήσουν.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι πια θέμα ταμπού

Ανάμεσά τους και εκατοντάδες γυναίκες από την Ελλάδα που πλέον είναι μητέρες αγοριών και κοριτσιών και διεκδικούν μια κοινωνία ελεύθερη να είσαι ο εαυτό σου, να εκφράζεις τα «θέλω» ή τα «μη θέλω» σου κι αυτά να είναι σεβαστά. Όλο αυτό το κύμα αντιδράσεων και αποκαλύψεων που προέκυψε από το κίνημα #metoo, ήρθε να αλλάξει το τοπίο της σεξουαλικής κακοποίησης και να το βγάλει απ’ το ντουλάπι των θεμάτων ταμπού.

Δεν είμαστε μόνες! Είμαστε πολλές και η φωνή μας ενώθηκε

Με κάθε νέα αποκάλυψη, νιώσαμε λιγάκι πιο  «δικαιωμένες» για όλες εκείνες τις φορές που κάποιος μας έβαλε χέρι, μας στρίμωξε μεθυσμένος σε μια γωνία, μας  μίλησε χυδαία μια νύχτα σκοτεινή, μας εκβίασε για να μας προάγει επαγγελματικά, μας άγγιξε σε μέρη που δεν του επιτρέψαμε. Για όλες εκείνες τις φορές που δεν μιλήσαμε, δεν αντιδράσαμε, μόνο δεχτήκαμε σαν κάτι φυσιολογικό τον εξευτελισμό. Με κάθε νέα αποκάλυψη, νιώσαμε λίγο πιο σίγουρες ότι ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος για τα παιδιά μας.

Μεγαλώνουμε αγόρια που δεν ντρέπονται να κλάψουν και να σεβαστούν το άλλο φύλλο

Οι άντρες δεν είναι σεξιστές κι αυτό το ξέρουμε καλά όλες εμείς που έχουμε στο περιβάλλον μας μικρά αγόρια. Η ευαισθησία τους και η αθωότητα στα μάτια είναι η τρανή απόδειξη ότι οι άντρες γίνονται σεξιστές εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν. Κι όλες εμείς, που κάποτε πέσαμε θύματα μιας οποιασδήποτε σεξιστικής συμπεριφοράς, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διατηρήσουμε εκείνο το αθώο βλέμμα στα μάτια των παιδιών μας. Αγόρια που επιτρέπεται να κλαίνε, να «λυγίζουν», να εκφράζονται και να μην ντρέπονται. Άντρες που θα μπορούν να σέβονται, να νιώθουν και να προσαρμόζονται.

Μεγαλώνουμε κορίτσια που δεν ντρέπονται να μιλήσουν και να αντιδράσουν σε ό,τι τα ενοχλεί

Οι γυναίκες δεν είναι αδύναμες. Το ξέρουμε καλά όλες εμείς που μεγαλώνουμε κορίτσια. Παιδιά δυναμικά που αναγνωρίζουν τις επιθυμίες τους και ξέρουν να τις διεκδικούν. Οι γυναίκες μαθαίνουν να γίνονται αδύναμες για να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία όπου τα πρότυπα τις θέλουν όμορφες, συνεσταλμένες και υπάκουες. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να αντισταθεί σε μία βίαιη συμπεριφορά. Δεν βοηθά το σώμα της αλλά, κυρίως, δεν βοηθά το ταμπελάκι της ανυπεράσπιστης που τελικά θα υποκύψει. Κι όλες εμείς θα βάλουμε τις βάσεις να μεγαλώσουν τα κορίτσια μας δίχως να ντρέπονται άλλο πια ν’ αντισταθούν και να αντιδράσουν

Διεκδικούμε καλύτερη αντιμετώπιση από τους άντρες

Δεν έχει σημασία αν είναι ο πατέρας μας, ο σύζυγος, ο εργοδότης ή ο φίλος. Σημασία έχει πως πλέον μαθαίνουμε να είμαστε αληθινές. Οι προσβολές και οι ανεπιθύμητες χειρονομίες θα σταματούν στο όριο που θα τους βάζουμε. Δεν είμαστε μόνες σε όλο αυτό. Τώρα το ξέρουμε και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί με θάρρος και αισιοδοξία. Κάθε μαρτυρία σεξουαλικής παρενόχλησης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις και μας ωθεί στο να προστατέψουμε ακόμα πιο δυναμικά τον εαυτό μας. Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά, θα το κάνουμε ενωμένες!

 

 

v