Τα 6 λάθη που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στους τσακωμούς, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Τα 6 λάθη που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στους τσακωμούς, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Οι καυγάδες είναι αναπόφευκτοι σε μια σχέση. Λίγο η κούραση, λίγο οι υποχρεώσεις είναι αρκετές να εντείνουν το παιχνίδι νεύρων ανάμεσα στο ζευγάρι. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό κομμάτι του κοινού βίου και «συγχωρείται» - μετά από λίγο-με μια αγκαλιά και μια συγγνώμη. Αυτό όμως που μπορεί να μείνει ασυγχώρητο, είναι μια κακή συμπεριφορά. Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τσακώνεται το ζευγάρι, καθορίζει και κατά πόσο η σχέση ή ο γάμος θα κρατήσει.

Είναι σημαντικό το αποτέλεσμα των καυγάδων να βοηθάει στο να λύσουμε τις διαφορές μας, να διορθώνουμε την συμπεριφορά μας και να προχωράμε παρακάτω μαζί με τον άνθρωπό μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να βάζουμε όρια ακόμη και όταν μαλώνουμε.

Μην απειλείτε με χωρισμό ή διαζύγιο

Καμία σχέση δεν κράτησε με τον εκφοβισμό. Οι κούφιες απειλές περί χωρισμού μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να καταλήξουν όντως σε διαζύγιο. Στην αρχή πληγώνουν ενώ αργότερα κουράζουν και φθείρουν τόσο εσάς, όσο και τον σύντροφό σας. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του ένα ζευγάρι παραμένει να βρίσκεται στην ίδια ομάδα. Δεν εγκαταλείπουν, αντίθετα μαθαίνουν να υποχωρούν και κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Μην καταφεύγετε σε βρισιές και ειρωνείες

Όσο ρίχνετε το επίπεδο της κουβέντας, άλλο τόσο υποβιβάζετε την ποιότητα της σχέσης σας. Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να ξεστομίσετε μια υβριστική ατάκα, όμως μην το κάνετε. Όταν ξεθυμάνετε, θα το μετανιώσετε! Οι ειρωνείες και οι βρισιές καλό θα ήταν να αποφεύγονται γιατί χάνεται ο σεβασμός και η πραγματική αιτία του καυγά έχει δευτερεύουσα σημασία.

Μην κάνετε κριτική για την... κριτική

«Ποτέ δεν με ακούς όταν σου μιλάω», «πάντα το κάνεις αυτό για να βγεις από πάνω». Πικρόχολες κουβέντες που αφήνουν να υπονοηθεί ότι ο σύντροφός σας δεν μπορεί να διορθώσει την συμπεριφορά του. Εκτός του ότι είναι ένας επιθετικός τρόπος να λύσετε τις διαφορές σας, ξεφεύγετε από το ουσιαστικό πρόβλημα. Επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψετε να αναπτυχθεί μια πραγματικά παραγωγική συζήτηση.

Μην παρατάτε στην μέση έναν καυγά

Kατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να «διακόψετε» και να φύγετε απ’ το σπίτι χτυπώντας την πόρτα πίσω σας. Ή μπορεί να μην αντέχετε να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον σύντροφό σας. Κατανοητό. Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος και παρατήσετε την διαφωνία  στη μέση. Διαφορετικά δεν θα βρείτε μια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.

Μην ανασύρετε στη συζήτησή σας λάθη του παρελθόντος

Είναι μια λάθος τακτική που, πλην της εκτόνωσή σας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το να υπενθυμίζετε με στόμφο και πικρία παλαιότερα λάθη, δείχνετε ότι εμμένετε στο παρελθόν και ότι ούτε συγχωρήσατε, ούτε ξεπεράσατε αυτό που σας ενόχλησε. Και αυτό είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά εσάς. Μην ξοδεύετε χρόνο και κόπο σε καταστάσεις που δεν αλλάζουν. Σημασία έχει το τωρινό πρόβλημα και πώς θα το διαχειριστείτε.

Η σοφή κουβέντα «Τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες, ευτυχισμένες σχέσεις, θυμούνται πάντα πως, όσο θυμωμένοι κι αν είναι, η ζωή θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα» είναι κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όσο συναισθηματικά φορτισμένοι και αν είμαστε. Δεν πρέπει με την συμπεριφορά μας να προκαλέσουμε μόνιμη ζημιά σε αυτό που με τόσο κόπο χτίσαμε με τον άνθρωπό μας.

v