Baby on board: Eπιλέγοντας το σωστό καθισματάκι

Baby on board: Eπιλέγοντας το σωστό καθισματάκι

Το καθισματάκι του αυτοκινήτου είναι το κατεξοχήν το βρεφικό προϊόν στο οποίο η ασφάλεια θα πρέπει να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, όταν θα κληθείτε να το επιλέξετε. Και είναι ένα είδος που θα χρειαστείτε από την πρώτη στιγμή που θα βγείτε από το μαιευτήριο (εκτός αν σκοπεύετε να περπατήσετε μέχρι το σπίτι), και μέχρι το παιδί σας να γίνει 12 ετών, αφού τουλάχιστον αυτό ορίζει ο ισχύων νόμος στην Ελλάδα.

Εγκεκριμένο και πιστοποιημένο

Το παιδικό κάθισμα που θα επιλέξετε, θα πρέπει καταρχήν να είναι εγκεκριμένο σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ECE R 44/03 ή ECE R 44/04, οι οποίοι ελέγχουν την συμβατότητα του καθίσματος με τα οχήματα και επιβάλλουν αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματά τους με crash tests. Σε όλα τα καθίσματα που έχουν περάσει από αυτούς τους ελέγχους υπάρχει μία Ετικέτα Έγκρισης (συνήθως έχει πορτοκαλί χρώμα), πάνω στην οποία αναγράφεται το όνομα του κατασκευαστή, η λέξη “universal” που σημαίνει ότι το κάθισμα είναι εγκεκριμένο για όλους τους τύπους αυτοκινήτων, το επιτρεπόμενο βάρος του παιδιού που θα καθίσει, κάποιοι κωδικοί που έχουν να κάνουν με την χώρα που εξέδωσε την έγκριση και τον αριθμό της έγκρισης, καθώς η αναφορά του κανονισμού.

Κριτήρια επιλογής

Μετά την ασφάλεια, αυτό που θα πρέπει να ελέγξετε είναι το κάθισμα να είναι εύχρηστο και να τοποθετείται σωστά.

Καταρχήν, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κάθισμα που να ανταποκρίνεται στο βάρος του παιδιού. Υπάρχουν διάφορες «ομάδες» καθισμάτων ανάλογα με το βάρος του παιδιού: Από την γέννηση μέχρι 10 κιλά (ενδεικτική ηλικία 0-12 ετών), από την γέννηση μέχρι 13 κιλά (0-15 μηνών), από 9 μέχρι 18 κιλά (9 μηνών-4 ετών), από 15 μέχρι 25 κιλά (4-8 ετών), κ.ο.κ. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται και κάποιες που αφορούν καθίσματα τα οποία μπορούν να περιλάβουν μεγαλύτερη γκάμα κιλών και ηλικιών παιδιού, π.χ. από 1 έτους έως 4 ετών, και που έχουν αποσπώμενα μέρη τα οποία αφαιρούνται καθώς το παιδί μεγαλώνει, για να χωρά στο κάθισμα.

Θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τι είδους κάθισμα θα επιλέξετε, για να μην κάνετε άσκοπες αγορές. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα του ενός βρεφικά καθίσματα, π.χ. ένα για τους πρώτους μήνες από την γέννηση, ένα μέχρι να φτάσει τα 18 κιλά και ένα μετά τα 18 κιλά ή μπορεί να αγοράσετε ένα για τους πρώτους μήνες, ένα άλλο για 9 έως 25 κιλά (π.χ. μέχρι να πάει 8 ετών) και πιθανώς μετά να πάρετε ένα booster, δηλαδή μία βάση καθίσματος, για παιδιά από 15 έως 36 κιλά, τα οποία θα χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκινήτου.

Παρατηρήστε την ανάπτυξη του παιδιού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του και αναλόγως θα επιλέξετε και το κάθισμα που θα το βολέψει, π.χ. αν είναι βαρύ ή πολύ ψηλό μπορεί να κάνετε διαφορετικές επιλογές από το αν είναι μικροκαμωμένο.

Επίσης, ανάλογα με την ηλικία του μωρού και τον τύπο του καθίσματος, θα δείτε ότι για τους πρώτους μήνες το κάθισμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι στραμμένο προς τα πίσω, για μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν καθίσματα διπλής κατεύθυνσης (που κοιτάζουν και πίσω και μπροστά), ενώ για νήπια τα καθίσματα κοιτάζουν μόνο μπροστά.

Σωστή τοποθέτηση

Αμέσως μετά την αγορά του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή τοποθέτησή του. Το κάθισμα σίγουρα θα συνοδεύουν οδηγίες χρήσης, τις οποίες θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε πιστά (και μην τις πετάξετε γιατί μπορεί να περιέχουν επισημάνσεις για το μέλλον). Αν, όμως, ακόμα και μετά τις οδηγίες χρήσης, δεν είστε βέβαιοι ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά, ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος από το οποίο αγοράσατε το κάθισμα, το οποίο είναι εκπαιδευμένο στο να τοποθετεί σωστά τέτοια καθίσματα.

Ξέρατε ότι…

- Στην Ελλάδα μόνο το 25% περίπου των γονιών χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα, ενώ μόνο το 1% αγοράζει καθίσματα τελευταίων προδιαγραφών που είναι ειδικά για το βάρος, την ηλικία και το ύψος του παιδιού τους.

-Στην Ελλάδα κατέχουμε τον τίτλο της πρωταθλήτριας στα παιδικά ατυχήματα, αφού τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις έχουν ως θύματα παιδιά.

-Το 1997 ψηφίστηκε νόμος που κάνει υποχρεωτική την χρήση παιδικού καθίσματος για παιδιά έως 12 ετών. Για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, δηλαδή καθισμάτων κατάλληλων για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών.

Και τα 4 είναι υπέροχα...

Chicco Auto Fix Fast
Καθισματάκι αυτοκινήτου

Κατάλληλο για παιδιά από 0 έως 13 κιλά.

Είναι σύμφωνο με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ECE R 44/04, διαθέτει απλή βάση, πολύ μαλακό στρωματάκι για νεογέννητα, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί για τα μεγαλύτερα παιδιά, πλευρικό σύστημα ασφαλείας και σύστημα απορρόφησης κραδασμών.
Τιμή: 134,99 ευρώ, από το letoshop.gr.

Inglesina Prime Miglia Group 1-2-3i-fix
Καθισματάκι αυτοκινήτου

Κατάλληλο για παιδιά από 9 έως 36 κιλά.

Καθισματάκι τελευταίας γενιάς, εγκεκριμένο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ECE R 44/04, με λιτά και high tech σχέδιο, συνδέσεις isofix, με σύστημα ιμάντων σε 5 σημεία με μηχανισμό εφελκυσμού με κεντρικό χειρισμό, οδηγό πλαϊνών ζωνών αυτοκινήτου και επένδυση από φανέλα που ξεφοδράρεται και πλένεται εύκολα.
Τιμή: 233,10 ευρώ, από το letoshop.gr.

Britax Romer Kidfix
Καθισματάκι αυτοκινήτου

Κατάλληλο για παιδιά από 15 έως 36 κιλά.

Διαθέτει σύστημα isofix Romer, που συνδέει το κάθισμα στο αυτοκίνητο μέσω των σημείων προσαρμογής Ιsofix, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς τις ζώνες Isofix αλλά με αυτές του αυτοκινήτου – ειδικά για μεγαλύτερα παιδιά. Είναι, φυσικά, εγκεκριμένο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ECE R 44/04 και διατίθεται σε πολλά χρώματα.
Τιμή: 209 ευρώ (+26 ευρώ έξοδα αποστολής στην Ελλάδα), από το Ebaby.gr.

Cam booster cushion
Καθισματάκι αυτοκινήτου

Κατάλληλο για παιδιά από 15 έως 36 κιλά.

Εναρμονίζεται με το πρότυπο ECE R 44/04, διαθέτει αναπαυτικό κάθισμα με μπράτσα και οδηγό ζώνης, καθώς και μηχανισμό ο οποίος τοποθετεί την ζώνη σωστά πάνω από τον ώμο του παιδιού. Τα υφάσματα είναι αφαιρούμενα και πλένονται στους 30°C.
Τιμή: 54,50 ευρώ, από το letoshop.gr.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v