«Η συνταγή που μου έλυσε τα χέρια»: 4 μαμάδες μοιράζονται την πιο δοκιμασμένη τους γιορτινή συνταγή

«Η συνταγή που μου έλυσε τα χέρια»: 4 μαμάδες μοιράζονται την πιο δοκιμασμένη τους γιορτινή συνταγή

Aν έχετε ξεμπερδέψει με τον γιορτινό στολισμό του σπιτιού, τα δώρα των παιδιών και των φίλων και το μόνο που απομένει είναι να αποφασίσετε το πρωτοχρονιάτικο μενού, αυτές οι προτάσεις θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Τέσσερις μαμάδες μοιράζονται τις πιο δοκιμασμένες και νόστιμες συνταγές που τους έλυσαν τα χέρια και κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Γαλοπούλα με γέμιση

Για τη γέμιση και τη γαλοπούλα:

1 γαλοπούλα 2,5 κιλά

1 μικρό φλιτζάνι καφέ ρύζι νυχάκι

1 μικρό φλιτζάνι καφέ μπράντι

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας σταφίδες

250 γραμμάρια κιμά

Τα εντόσθια της γαλοπούλας 

200 γραμμάτια συκωτάκια γαλοπούλας ή κότας

Χυμό από 2 πορτοκάλια

30 γραμμάρια καβουρδισμένο κουκουνάρι

8 βρασμένα κάστανα

8 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Λίγο ελαιόλαδο

50 γραμμάρια βούτυρο

Αλάτι-πιπέρι

Για την σάλτσα

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ

1 ποτήρι νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 2 λεπτά και μετά προσθέστε τον κιμά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά του, προσθέστε τα συκωτάκια με το κουκουνάρι. Έπειτα, βάλτε το ρύζι, μισό από το μπράντι και δύο μικρά φλιτζάνια του καφέ νερό. Σβἠστε την φωτιά. Κόψτε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα μαζί με τις σταφίδες στο μείγμα. Αλατοπιπερώστε καλά και αφήστε τη γέμιση στην άκρη για να ετοιμάσετε την γαλοπούλα σας. Στη συνέχεια, πλύνετέ την καλά. Τοποθετήστε την σε ένα βαθύ ταψί φούρνου και περιχύστε το υπόλοιπο μπράντι και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα και έξω από την γαλοπούλα. Αλατίστε καλά μέσα-έξω και σε αυτό το σημείο, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Γεμίστε την γαλοπούλα και κλείστε το άνοιγμα της με οδοντογλυφίδες. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε ένα μικρό μήλο για να κλείσει το άνοιγμα και να μην σας ξεχειλίσει η γέμιση. Υπάρχει και ένα άνοιγμα εκεί που ήταν ο λαιμός όπου μπορείτε επίσης να γεμίσετε. Βουτυρώστε την εξωτερικά με μπόλικο βούτυρο, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και ψήστε την σκεπασμένη για 1 ώρα. Ξεσκεπάστε μετά από μία ώρα, χαμηλώστε στους 180 βαθμούς και ψήστε για άλλη μία ώρα περιχύνοντας πότε πότε την γαλοπούλα με τον ζωμό που έχει βγάλει για να μην σας στεγνώσει και να γλασαριστεί ομοιόμορφα. Μόλις βγάλετε τη γαλοπούλα, μεταφέρετέ την σε μια πιατέλα για να σουρώσετε τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα. Δυναμώστε την ένταση στο μάτι, προσθέστε ένα ποτήρι νερό και δοκιμάστε εάν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι. Σε λίγο νερό, διαλύστε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, προσθέστε το στον ζωμό μαζί με με μια κουταλιά μέλι και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μεταξία 52 ετών, ( η συνταγή είναι της Μαριαλέννας Τερζή)

Aλμυρά τρουφάκια

Φωτογραφία: argiro.gr

Τι θα χρειαστείτε

350 γραμμάρια κατσικίσιο μαλακό τυρί

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

Για τη γρανιτούρα

2 κουταλιές της σούπας πολύχρωμα πιπέρια

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης

2 κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν διάφανα. Αφού ετοιμαστούν, τα αφήνετε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ, λιώνετε με πιρούνι το τυρί. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Πλάθετε μικρά μπαλάκια τυριού και περνάτε λίγα πάνω από τα πιπέρια, λίγα από το φιστίκι και λίγα από το καρύδι. Σερβίρετε με συνοδεία κριτσινιών.

Aναστασία 48 ετών (η συνταγή προέρχεται από το argiro.gr)

Σαλάτα με αχλάδι, αποξηραμένα σύκα και blue cheese

Φωτογραφία: akispetretzikis.com

Τι θα χρειαστείτε

1 πράσινο μήλο

1 αχλάδι

2 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο

100 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

50 γραμμάρια παξιμάδι ντάκο

Αλάτι- πιπέρι

200 γραμμάρια ανάμικτη πράσινη σαλάτα

250 γραμμάρια blue cheese

Για το σερβίρισμα

1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε σπόρους

1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σε σπόρους

50 γραμμάρια καρύδια

2 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο

Τι πρέπει να κάνετε

Για τη σαλάτα

Κόβετε σε μικρά κυβάκια το μήλο και το αχλάδι και τα βάζετε σ’ ένα μπολ. Προσθέτετε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, κόβετε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε και αυτά στο μπολ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, το αλατοπίπερο, την πράσινη σαλάτα, το blue cheese και ανακατεύετε καλά.

Για το σερβίρισμα

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζετε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου, τα καρύδια και ανακατεύετε. Σβήνετε με την κρέμα βαλσάμικου και αφήνετε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια. Αφού τα αφαιρέσετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν και στο τέλος, βάλτε τα πάνω στη σαλάτα και σερβίρετε.

Στέλλα 35 ετών (η συνταγή προέρχεται από το akispetretzikis.com)

Κρέμα σοκολάτας σε ποτηράκια

Τι θα χρειαστείτε

¼ του φλιτζανιού γάλα

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 μεγάλος κρόκος αυγού

86 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 πρέζα αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

½ του φλιτζανιού κρέμα

1 πρέζα κανέλα

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα τηγάνι, βάζετε το γάλα και τις 2 κουταλιές ζάχαρης και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, σ' ένα μπολ ρίχνετε τον κρόκο και σταδιακά το γάλα. Αφού αναμειχθούν, τα ξαναβάζετε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχόμενα για 2 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.

Αφού σβήσετε τη φωτιά, προσθέτετε την σοκολάτα, το αλάτι και μετά το βούτυρο. Ανακατεύετε πολύ καλά και βάζετε το μείγμα σε δύο ξεχωριστά μπολάκια στο ψυγείο για 5 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τη σαντιγί με την κανέλα και την 1 κουταλιά ζάχαρης. Ανακατεύετε πολύ καλά και τη βάζετε πάνω στο μείγμα.

Νικολέτα 40 ετών, (η συνταγή προέρχεται από το foodandwine.com)

v