Πού πάει το πνεύμα των Χριστουγέννων όταν φεύγει;

Πού πάει το πνεύμα των Χριστουγέννων όταν φεύγει;

Η περίοδος των Χριστουγέννων σχεδόν ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω της δύο εβδομάδες ξεγνοιασιάς, μπόλικα δώρα, την ζεστασιά της οικογένειας και υποσχέσεις για περισσότερη ανθρωπιά. Μας αποχαιρετά ανανεώνοντας το ραντεβού μας σε έναν χρόνο, απλώνοντας παντού μία γλυκιά μελαγχολία για την κανονικότητα που επιστρέφει πάλι στη ζωή μας.

Σε λίγες μέρες από τώρα, οι φετινές γιορτές θα είναι μόνο μια ανάμνηση κι όλη η χαρά και η μαγεία τους θα εξαφανιστούν. Το περιβόητο «πνεύμα των Χριστουγέννων» δεν θα είναι πια μαζί μας. Η ηρεμία και ο αλτρουισμός, αυτή η απέραντη αγάπη που πλημμυρίζει την καρδιά μας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φθίνει όσο περνάει ο καιρός κι ενίοτε αναρωτιέμαι: πού πάει το πνεύμα των Χριστουγέννων όταν φεύγει;

Κι όμως, δεν πάει πουθενά. Είναι στο χέρι μας να το κρατήσουμε εδώ, κοντά μας, ζωντανό και ρωμαλέο. Οι πράξεις και η συμπεριφορά μας μπορούν να το καλλιεργούν μέρα τη μέρα, μήνα τον μήνα, μέχρι το νόημα των Χριστουγέννων να πάρει σάρκα και οστά στην καθημερινότητά μας. Μαθήματα ζωής που οφείλουμε να δώσουμε και στα παιδιά μας, για έναν κόσμο ανθρώπινο, αληθινό και κάθε μέρα… χριστουγεννιάτικο.

Διδάξτε στα παιδιά να δίνουν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα  

Δεν χρειάζεται να έρθουν τα Χριστούγεννα για να αναδείξουμε τα φιλανθρωπικά μας συναισθήματα.  Είναι πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας και είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε. Με το να εντάσσουμε τον εθελοντισμό στην καθημερινότητά μας, δίνουμε στα παιδιά το καλύτερο παράδειγμα. Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να περιμένουμε ανταλλάγματα για να προσφέρουμε ή για να βοηθάμε. Η πιο μεγάλη ανταμοιβή της προσφοράς μας είναι το χαμόγελο και η χαρά του άλλου.

Ενισχύστε τους δεσμούς της οικογένειας

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά. Περνάμε περισσότερες ώρες όλοι μαζί, τρώμε όλοι μαζί, διασκεδάζουμε όλοι μαζί. Όσο κι αν μοιάζει δύσκολο (κάποιες φορές και ακατόρθωτο), δεν χρειάζεται να έρθουν τα Χριστούγεννα για να ενισχύσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς. Φροντίστε να βρίσκεστε πιο συχνά όλοι μαζί, να επισκέπτεστε θείους και ξαδέλφια ακόμα και για λίγο ή να τηλεφωνείτε συχνά στον παππού και τη γιαγιά. Χριστούγεννα σημαίνει οικογένεια, και η οικογένεια είναι κοντά μας κάθε μέρα.

Διδάξτε τους την αγάπη

Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη γιορτή της αγάπης. Αυτές τις μέρες μοιράζουμε απλόχερα ευχές και δώρα και νιώθουμε μια αγαλλίαση κάθε φορά που το μέσα μας πλημμυρίζει με όμορφα και θετικά συναισθήματα για τους άλλους. Συναισθήματα που δεν χρειάζεται να τα θυμόμαστε και να τα αναπαράγουμε μόνο κάθε Χριστούγεννα. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους κάθε μέρα του χρόνου και διατηρήστε την μαγεία των Χριστουγέννων για πάντα!

Η αγκαλιά, το καλύτερο δώρο

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους αγαπημένους μας είναι μία σφιχτή αγκαλιά. Εκείνη η αγκαλιά που είναι αληθινή και βγαίνει από μέσα μας, χαρίζοντας θαλπωρή και τρυφερότητα τόσο στους άλλους όσο και σε εμάς. Πολλοί έχουν μιλήσει για τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς που κολλάει όλα τα σπασμένα μας κομμάτια και μας κάνει πάλι ολόκληρους και δυνατούς. Αυτές τις αγκαλιές, λοιπόν, που τις χαρίζουμε απλόχερα τις μέρες των γιορτών, ας τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Αγκαλιάζετε τα παιδιά σας συνέχεια, με κάθε αφορμή, και δείξτε τους ότι τα ομορφότερα δώρα δεν αγοράζονται με χρήματα και μόνο τα Χριστούγεννα αλλά είναι δωρεάν και μπορούμε να χαρίζουμε απλόχερα, συνέχεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v