Θέλω να κάνω παιδί ενώ ο σύντροφός μου όχι: Μία δύσκολη απόφαση ζωής

Θέλω να κάνω παιδί ενώ ο σύντροφός μου όχι: Μία δύσκολη απόφαση ζωής

Η μητρότητα, το δώρο της ζωής, είναι μία ανάγκη από την οποία ξεφεύγουν λίγες γυναίκες. Το λεγόμενο βιολογικό ρολόι χτυπάει τις περισσότερες φορές την στιγμή που έχουμε βάλει σε μια στοιχειώδη τάξη τη ζωή μας και έχουμε βρει τον σύντροφο που θεωρούμε ως ιδανικό πατέρα του παιδιού μας.

Τι γίνεται, όμως, εάν ο σύντροφός μας δεν νιώθει έτοιμος να γίνει μπαμπάς; Πώς διαχειριζόμαστε την γυναικεία φύση μας όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τις επιθυμίες του ανθρώπου που επιλέξαμε για να μας συντροφεύει στην υπόλοιπη ζωή μας;

Η μητρότητα είναι, συχνά, κάτι παραπάνω από επιλογή

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συνταγές για την ευτυχία. Όπως δεν υπάρχουν συνταγές για το πώς δομούνται και χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Η μητρότητα είναι πολλές φορές κάτι παραπάνω από επιλογή. Για κάποιες γυναίκες, μοιάζει σχεδόν με αναγκαιότητα, αφού η φύση μας προστάζει να διαιωνίζουμε το είδος.

Το ενδεχόμενο να μην γίνει μητέρα μια γυναίκα που το επιθυμεί τόσο πολύ, ενδέχεται να την οδηγήσει σ’ αυτήν την μελαγχολική δυστυχία που οφείλεται στα ανεκπλήρωτα απωθημένα μας. Στις περιπτώσεις, δε, που ενοχοποιούμε τον σύντροφό μας για την επιλογή μας, αργά ή γρήγορα θα μας ωθήσει να του χρεώσουμε την δυστυχία μας με αποτέλεσμα να γεννηθούν αρνητικά συναισθήματα απέναντί του.

Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου δεν είναι εύκολη υπόθεση

Από την άλλη, είναι δύσκολο να βρεις τον άνθρωπο που θα σε συντροφεύσει για μια ολόκληρη ζωή. Οι κοινές αξιακές βάσεις, το «ταίριασμα», ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και η χημεία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, είναι στοιχεία που δεν συναντάς κάθε μέρα. Όταν δύο άνθρωποι έχουν βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας και τους ενώνει βαθιά αγάπη και σεβασμός, είναι δύσκολο να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Όταν μια γυναίκα, λοιπόν, χωρίζει τον σύντροφό της για να κάνει παιδί με κάποιον που δεν της ταιριάζει πολύ, είναι πολύ πιθανό να νιώσει ξανά θλίψη. Σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αναποδιά, θα σκέφτεται αυτόν που άφησε πίσω και το απωθημένο της θα είναι το βαρίδι που θα την κρατάει πίσω στην υπόλοιπη ζωή της.

Βάλε προτεραιότητες και δες τι είναι αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένη

Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να ζυγίσεις τις προτεραιότητές σου και να αποφασίσεις, με γνώμονα όχι μόνο τη λογική αλλά και την καρδιά, τι είναι αυτό που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Διαλέγεις ένα μονοπάτι ζωής όταν κάνεις παιδί, και ένα άλλο όταν δεν κάνεις. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις από πριν τι βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου που επέλεξες.

Το σημαντικό πριν πάρεις μια απόφαση, ωστόσο, είναι να είσαι σίγουρη πως είναι η δική σου απόφαση! Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, δεν θα το κάνεις για χάρη του άλλου αλλά επειδή έχεις ξεκαθαρίσει απόλυτα μέσα σου πως είναι ό,τι χρειάζεσαι. Είναι ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες όχι μόνο να κουβαλάς για πάντα ένα απωθημένο, αλλά και να μην ρίξεις ευθύνες σου αργότερα στην εκάστοτε επιλογή σου.

Εξέτασε τους λόγους που ο σύντροφός σου δεν θέλει παιδί

Πριν καταλήξεις σε οποιαδήποτε απόφαση, συζήτα διεξοδικά με τον σύντροφό σου τους λόγους που έχει απορρίψει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Μπορεί η άρνησή του να οφείλεται στην ανασφάλεια της εποχής ή στις παρούσες δυσκολίες που ίσως και να ξεπεραστούν με τον καιρό. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο οι λόγοι του να είναι βαθύτεροι και να συγκρούονται με δικές σου αξίες και επιλογές όσον αφορά συνολικά τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη ζωή.

Δεν υπάρχουν νόρμες και συμβουλές

Το αν μία γυναίκα θα επιλέξει να γίνει μητέρα ή όχι, είναι τελικά μια επιλογή που θα την κάνει μόνη της. Η ευτυχία είναι υπόθεση προσωπική και κανείς, ούτε καν ο άνθρωπός μας δεν μπορεί να μας βοηθήσει στον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Όπως επιλέξαμε μόνες μας την επαγγελματική μας κατεύθυνση, το σπίτι μας ή τον σύντροφό μας χωρίς να ακούσουμε κανενός τις συμβουλές, έτσι και τώρα θα πρέπει να ακούσουμε μόνο την καρδιά μας και να επιλέξουμε αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένες. Δεν υπάρχουν συμβουλές, όπως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε μία τέτοια απόφαση. Η μητρότητα είναι μια επιλογή που μας αλλάζει συθέμελα τη ζωή, και είναι στο χέρι μας εάν θα την ακολουθήσουμε ή όχι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v