«Γιατί αποφάσισα να διαγράψω τους περισσότερους φίλους μου από τα social media»

«Γιατί αποφάσισα να διαγράψω τους περισσότερους φίλους μου από τα social media»

Την τελευταία δεκαετία, τα social media έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας και το πιθανότερο είναι πως θα μείνουν μαζί μας πολύ καιρό ακόμα. Η παγίδα όταν ένα σύγχρονο φαινόμενο όπως αυτό παίρνει τέτοιες διαστάσεις, είναι το πόσο θα το αφήσουμε να μας επηρεάσει.

Σκεφτείτε για λίγο… Χαζεύοντας το newsfeed, δεν έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή εκείνης της μαμάς/ blogger που ακολουθείτε, η οποία τα προλαβαίνει όλα και έχει τα πάντα υπό έλεγχο; Δεν έχετε νιώσει ότι δεν είστε αρκετά «τέλεια» ως γυναίκα; Μπορεί τα κοινωνικά μέσα να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, όμως η αλήθεια είναι πως εμείς τα αφήνουμε να μας επηρεάσουν τόσο πολύ.

Επειδή το να μείνουμε εντελώς εκτός των κοινωνικών δικτύων είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός εποχής, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση και κυρίως προς όφελός μας. Πώς; Αλληλεπιδρώντας με τα άτομα που πραγματικά σημαίνουν κάτι για εμάς και επιλέγοντας να ακολουθήσουμε λογαριασμούς που όντως έχουν κάτι να μας προσφέρουν…

«Ξεκίνησε πρώτα με το Ίνσταγκραμ. Ακολουθούσα τον λογαριασμό μιας blogger η οποία δεν “ανέβαζε” τίποτα προσβλητικό, απλώς ένιωθα δυστυχισμένη κάθε φορά που κοιτούσα τις φωτογραφίες της. Δεν μπορώ καν να σας πω τι φωτογραφίες ήταν απλώς θυμάμαι το πώς ένιωθα: ενόχληση, δυστυχία και απογοήτευση.

Ξαναέγινε το ίδιο λίγες εβδομάδες αργότερα με τη φωτογραφία που πόσταρε μια συμφοιτήτριά μου που… δεν μου φερόταν πολύ καλά. Τότε αποφάσισα ότι ανέχτηκα αρκετά. “Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθώ ή να είμαι “φίλη” μ’ αυτά τα άτομα στα social media. Την έκανα unfollow. Το πιθανότερο είναι πως δεν την ένοιαξε καν. Τι θα μπορούσε να μου πει κανείς επειδή αποφάσισα να κόψω αυτή την ανούσια επικοινωνία με κάποιον που ούτε με συμπαθεί ούτε τον συμπαθώ;

Ξεκίνησα να φέρνω εις πέρας την αποστολή μου: να διαγράφω τους διαδικτυακούς φίλους που δεν με έκαναν χαρούμενη. O πρώην μου που βγαίναμε για λίγους μήνες; Δεν μ’ ένοιαζε πια. Οι συμμαθήτριές μου που φέρονταν άσχημα σε μένα και τις φίλες μου; Δεν μ’ ένοιαζαν πια. Τα μοντέλα που με έκαναν να νιώθω ανεπαρκής; Δεν μ’ ένοιαζαν πια.

Δεν λέω ότι τα social media είναι τοξικά αλλά αν νιώθεις ότι πρέπει ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα, πρέπει ν’ αλλάξεις τον τρόπο που τα χρησιμοποιείς.

Δουλεύοντας στον χώρο των social media, ξέρω ότι είναι δύσκολο να αποκοπείς εντελώς από αυτά, αλλά ξέρω επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνομαι δυστυχισμένη κάθε φορά που τα χαζεύω. Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μ’ αρέσουν πολύ όταν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Έτσι, αντί να αποφασίσω να τα παρατήσω όλα και να μην ξαναασχοληθώ, αποφάσισα να ακολουθώ και να “γεμίζω” το newsfeed μου με άτομα και με πράγματα που με κάνουν χαρούμενη και δεν χαλάνε τη διάθεσή μου. Άρχισα ν’ ακολουθώ τα άτομα που είναι πραγματικοί φίλοι μου, τους συγγενείς μου, bloggers φωτογράφους που ποστάρουν καταπληκτικές φωτογραφίες και λογαριασμούς με memes που με κάνουν να γελάω.

*Φωτογραφία: familyandmedia.eu

Το να είσαι επιλεκτικός με τους ανθρώπους που διαλέγεις να σε περιβάλλουν είναι πολύ σημαντικό για την υγεία αλλά και για την προσωπική σου ηρεμία κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιοι είναι οι φίλοι σου στην πραγματική σου ζωή. Για πολύ καιρό άφησα την ανασφάλεια του να νιώθω ότι πρέπει να γίνω αποδεκτή και αρεστή να μου επιβάλλει ποιον έπρεπε να ακολουθώ και με ποιον έπρεπε να επικοινωνώ στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη η αίσθηση στο στομάχι όταν σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κάνω unfollow κάποιους για τους οποίους δεν νοιαζόμουν ως άτομα ήταν αυτό που με απέτρεπε από το να “καθαρίσω” το newsfeed μου. Κι όλα αυτά γιατί πίστευα ότι θα ένιωθαν άσχημα αν καταλάβαιναν ότι δεν τους ακολουθώ πια ή αν κι εκείνοι μετά αποφάσιζαν να με κάνουν unfollow. Όταν συνειδητοποίησα πόσο καλύτερα ένιωθα όταν δεν έβλεπα τις δημοσιεύσεις αυτής της blogger ή τις φωτογραφίες του πρώην μου που με έκαναν να στενοχωριέμαι, κατάλαβα ότι η απόφασή μου ήταν σωστή.

Τώρα το newsfeed μου με γεμίζει με χαρά όταν βλέπω τα posts των φίλων μου για τις διακοπές τους, τους συγγενείς μου με τους συντρόφους τους, bloggers που με εμπνέουν και λογαριασμούς με συμβουλές για καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή που δεν με κάνουν να αισθάνομαι άσχημα για την εμφάνισή μου αλλά με ενθαρρύνουν να γίνω καλύτερη.

Τα social media δεν είναι μόνο τοξικά όπως λένε κάποιοι. Απλώς πρέπει να θες να κάνεις την πρώτη κίνηση για να φέρεις στα μέτρα σου.»

Πηγή: popsugar.com

v