Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το internet ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το internet ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας

Το internet είναι ένα υπέροχο δώρο του 20ου αιώνα.

Η χρήση του μας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προς νέους ορίζοντες και προοπτικές. Ξαφνικά, έχουμε στα πόδια μας αναγνώσματα και πληροφορίες, και μάλιστα δωρεάν, που κάποτε έμοιαζαν με όνειρο. Τα παιδιά μας, μεγαλώνουν σε μία εποχή που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άλλες χώρες και άλλα έθιμα, σε βιβλία και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, σε μουσικές, ταινίες, ειδήσεις και παιχνίδια. Όλα βρίσκονται μόνο ένα κλικ μακριά! Το μόνο που χρειάζεται, είναι να μάθει η νέα γενιά να το χρησιμοποιεί συνετά και προς όφελός της, αφού, ο μεγάλος κόσμος τους internet, εγκυμονεί και κινδύνους. Κάθε νόμισμα, εξάλλου, έχει δύο πλευρές.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να τους απαγορεύσουμε την χρήση του και να τα απομονώσουμε από την εξέλιξη. Έτσι κι αλλιώς, θα βρουν άλλους τρόπους να εισβάλλουν σ’ αυτόν τον χώρο! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να τους μάθουμε να προσέχουν και να κατανοήσουν πως πίσω από την ασφάλεια της οθόνης, εκτίθενται σε εκατομμύρια άλλους χρήστες που, αν και δεν τους βλέπεις, είναι εκεί και δεν έχουν όλοι τις αγνότερες των προθέσεων.  

Οι κίνδυνοι του internet

Ακατάλληλο περιεχόμενο: το ακατάλληλο περιεχόμενο είναι σχετικό και έχει να κάνει με την ηλικία και την ψυχική κατάσταση κάθε παιδιού. Συνήθως, το ακατάλληλο περιεχόμενο περιλαμβάνει βία, ρατσισμό, τυχερά παιχνίδια, πορνογραφικό υλικό, κτλ

Αποξένωση: η αλόγιστη χρήση του internet δημιουργεί συναισθηματική απόσταση, κοινωνική απομόνωση και αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο.

Εθισμός (internet addiction): Το αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης και της αποξένωσης, οδηγεί, συχνά σε εθισμό στο internet.

Αποπλάνηση (Grooming):  δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η άνομη προσέγγιση ενηλίκων προς ανήλικα παιδιά με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, ακόμα και πίσω από την ανωνυμία του internet μέσω κάμερας.

Βίαια παιχνίδια: πολλά από τα παιχνίδια που επιλέγουν τα παιδιά και είναι της μόδας, έχουν κατηγορηθεί για την αλόγιστη βία που προβάλλουν. Η βία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά και να τα κάνει επιθετικά, δίνοντάς τους λανθασμένα πρότυπα.

Εκφοβισμός (cyberbullying): ο εκφοβισμός είναι δυνατό να συμβεί και διαδικτυακά και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί με στόχο την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε, πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνος από τον φυσικό, αφού μπορεί να συμβεί ανώνυμα, όλες τις ώρες και με ευρεία διάδοση.

Παραβίαση ιδιωτικότητας / Υποκλοπή προσωπικών στοιχείων (phishing): είναι πολύ εύκολο να παραβιάσει κάποιος τα προσωπικά μας δεδομένα στο internet και να εισβάλει στον προσωπικό μας χώρο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρέχουμε στα παιδιά όλες τις δικλίδες ασφαλείας.

Φυσικές παθήσεις: η πολύωρη χρήση του internet και της οθόνης, εκτός από την όραση και την ψυχική και συναισθηματική υγεία μας, μπορεί να προκαλέσει διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις. Κακώσεις όπως ο εθειασμός του αυχένα, ο πόνος του αγκώνα (tennis elbow), τενοντίτιδα, πηχαιοκαρπική άρθρωση.

 

Συμβουλές για τους γονείς

  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστους χώρους όπως το σαλόνι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε όχι μόνο την ώρα που περνάει μπροστά από τον υπολογιστή, αλλά και τα sites που επισκέπτεται, χωρίς εκείνο να νιώθει πως το ελέγχετε. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το παιδί έχει την αίσθηση του κοινού και όχι του ιδιωτικού χώρου.
  • Κάντε την πλοήγηση στο internet οικογενειακή υπόθεση! Αφιερώστε κάποιες ώρες την εβδομάδα για να σερφάρετε όλοι μαζί στη θάλασσα των νέων δεδομένων. Δείξτε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο και μείνετε δίπλα τους μέχρι να είστε σίγουροι πως γνωρίζουν τις βασικές δικλίδες ασφαλείας.
  • Μιλήστε μαζί τους για τους κινδύνους που καραδοκούν. Τα chatrooms και η συνομιλία με αγνώστους, οι ιστότοποι με βλαβερό περιεχόμενο, για παράδειγμα, είναι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν πριν σαλπάρουν για το διαδικτυακό ταξίδι τους.
  • Εστιάστε, ιδιαίτερα, στο να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.). Είναι σημαντικό, επίσης, να αποφεύγουν να δηλώνουν την γεωγραφική τους θέση (FB check in, κτλ).
  • Κλειδώστε οποιοδήποτε site θεωρείτε πως η ωριμότητα και η ηλικία του παιδιού σας δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί (social media, youtube ή διαδικτυακά παιχνίδια). Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές γονικού ελέγχου που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητά «sites» (βία, πορνογραφία) και άλλες πολλές λειτουργίες.
  • Εάν, παρόλα αυτά, έχουν πρόσβαση στα social media και σε άλλα chat rooms, είναι καλό να τους επισημάνετε πως η καλύτερη απάντηση σε κάποιον άγνωστο διαδικτυακό φίλο που επιμένει να συναντηθούν, είναι η άρνηση.
  • Εάν επιμένουν να συναντήσουν κάποιον άγνωστο, μην τους το επιτρέψετε. Εάν επιμένουν πολύ, ωστόσο, μην τα αποπάρετε και χάσετε την εμπιστοσύνη τους – είναι καλύτερο να ξέρετε τι συμβαίνει, παρά να καταφεύγουν σε ψέματα. Συνοδεύστε τα και προφυλάξτε τα!
  • Συμβουλέψτε τα να σας ενημερώσουν εάν κάποιος τους κάνει να νιώσουν «άβολα» και να διακόψουν απευθείας τη συνομιλία. Είναι σημαντικό να παιδιά μας να νιώθουν ασφαλή μαζί μας και να έχουν την άνεση να μας μιλούν για όλα.
  • Εξηγήστε τους πως δεν πρέπει να πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν στο Internet κατευθείαν. Πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα, να προσπαθούν να διασταυρώνουν τις πηγές τους. Καλό είναι, επίσης, να συζητάνε μαζί σας για όσα βλέπουν και διαβάζουν.
  • Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάτι ύποπτο, απευθυνθείτε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των παιδιών σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το site της ελληνικής αστυνομίας και να ενημερωθείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v