Υποδεχτείτε την άνοιξη φτιάχνοντας τον πιο όμορφο Μάρτη!

Υποδεχτείτε την άνοιξη φτιάχνοντας τον πιο όμορφο Μάρτη!

Τον «Μάρτη», σύμφωνα με την παράδοση, τον φοράνε κυρίως τα μικρά παιδιά για να μην τους κάψει ο ανοιξιάτικος ήλιος. Μία παράδοση που κρατά από την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, οι γυναίκες που δεν μαύριζαν από τον ήλιο θεωρούνταν όμορφες - σε αντίθεση με τις λιγότερο εύπορες που αναγκάζονταν να κάνουν εξωτερικές δουλειές με αποτέλεσμα να τους καίει ο ήλιος.  Το βραχιολάκι, λοιπόν, υπενθύμιζε στις γυναίκες πως ο ήλιος του Μάρτη είναι ύπουλος και έπρεπε να προστατευθούν. Πλέον το φοράνε κυρίως τα παιδιά την πρώτη του μήνα, και το βγάζουν στις 31/3.

Ένα ακόμα όμορφο έθιμο που διατηρείται στα ελληνικά χωριά, είναι να βγάζουν το βραχιολάκι τους όταν δουν το πρώτο χελιδόνι και να το αφήνουν στις τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Το να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά τον «Μάρτη», είναι μια όμορφη διαδικασία που θα εντυπωθεί στην μνήμη τους,  θα σας φέρνει πιο κοντά και θα βοηθήσει στην διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων. Εξάλλου, είναι οικονομικό και εύκολο!

Ο πιο απλός τρόπος, είναι να πάρετε μία κόκκινη κα μία άσπρη κλωστή, να τις μετρήσετε στο χέρι σας και να τις στριφογυρίσετε όπως στο video.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τον «Μάρτη» σας, χρησιμοποιώντας 4 κλωστές. Ο τρόπος πλεξίματος, σαν γαϊτανάκι, θα σας δώσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και ένα ασημένιο διακοσμητικό ή μία χάντρα για το μάτι.

Μία πολύ διαδεδομένη τεχνική τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή με το όνομα Kumihimo. Ουσιαστικά, φτιάχνεις μόνος σου έναν αυτοσχέδιο αργαλειό, με τον οποίο μπορείς να πλέξεις γρήγορα και εύκολα τις κλωστές του «Μάρτη» όπως επιθυμείς!

Σας φυλάξαμε το πιο εντυπωσιακό για το τέλος. Με αυτόν τον τρόπο πλεξίματος και με την «συνδρομή» των κοσμημάτων που σας αρέσουν, μπορείτε να φτιάξετε απλά και στο σπίτι σας έναν «Μάρτη»… καλύτερο κι από αγοραστό!

 

 Καλή επιτυχία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v