«Οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή»

«Οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή»

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν και φορούν αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες.

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν και περπατούν με τα παιδιά τους αγκαλιά για να τα σώσουν απ΄ τον πόλεμο.

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν και γλιστρούν με τα μωρά τους μέσα από σύνορα αγκυλωτά ώστε να τους χαρίσουν μια καλύτερη ζωή.

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν κι είναι γονείς που ταξιδεύουν με σάπιες βάρκες.

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν και ξεδιψούν τα σκελετωμένα από την πείνα και τις ασθένειες παιδιά τους με βρώμικα μπιτόνια με νερό.

Οι σούπερ ήρωες υπάρχουν και κρατούν μια φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίζουν όλους τους σούπερ ήρωες για να τους βλέπουμε, να τους γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε ότι υπάρχουν.

 Ένας σούπερ ήρωας ήταν κι ο Γιάννης Μπεχράκης. Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην αλήθεια. Φωτορεπόρτερ με πάνω από 30 χρόνια στο πρακτορείο Ρόιτερ, με πολλά βραβεία και ένα Πούλιτζερ στο ενεργητικό του, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του πολέμου νικώντας τον θάνατο με πείσμα και αισιοδοξία. Μέχρι που τον νίκησε ο καρκίνος.

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν σπουδαίος.

Μέσα από τον πόλεμο ανέδειξε τον Άνθρωπο. Μέσα απ’ τον θάνατο, μας δίδαξε τη ζωή. Μέσα απ’ τα μάτια του γνωρίσαμε τον κόσμο. Εξάλλου, αυτός ήταν κι ο στόχος του. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου ή και να αλλάξει και τη συμπεριφορά του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Και τώρα μάθαμε. Τα είδαμε και κλάψαμε. Κάναμε τον σταυρό μας που δεν είμαστε στη θέση τους, γυρίσαμε πλευρό και κοιμηθήκαμε ήσυχοι. Δεν είναι, όμως, το ζητούμενο αυτό. Δεν ζούμε μόνο στον μικρόκοσμό μας. Ο κόσμος είναι τεράστιος και όλοι μαζί μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο. Να γίνουμε κι εμείς οι σούπερ ήρωες που θα ταΐσουμε ένα φτωχό παιδί, θα βοηθήσουμε έναν άστεγο, θα δώσουμε το χέρι μας σε όποιον νιώθουμε πως έχει την ανάγκη μας.

Ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε μα οι εικόνες του θα μείνουν ζωντανές να μας υπενθυμίζουν πως οι ήρωες υπάρχουν, είναι εδώ. Είσαι εσύ, είμαι κι εγώ, είναι κι ο διπλανός μας. Είμαστε όλοι εμείς που με τις πράξεις μας θα κάνουμε τον κόσμο μας λιγάκι πιο ανθρώπινο.

Θα βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε να λιγοστέψουν όλοι όσοι υποφέρουν. Να τσαλακώσουμε την εικόνα μας και να ποδοπατήσουμε τον άμετρο εγωισμό της κοινωνίας. Κι έτσι, θα είναι σαν να τον δικαιώνουμε. Σαν να  κοιτάζουμε στον ουρανό, να κλείνουμε με νόημα το μάτι και να του απαντάμε «Τώρα γνωρίζω. Και αποφάσισα. Να’ σαι καλά…»

Σούπερ ήρωες είμαστε όλοι μας. Αρκεί να βάλουμε την μπέρτα της αγάπης και της ανθρωπιάς και  να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φωτογραφίες: reuters.com

v