Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά του συντρόφου σας

Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά του συντρόφου σας

Όταν δύο γονείς χωρίζουν, τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να αποδεχτούν τα νέα δεδομένα και να προσαρμοστούν σε μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Έπειτα από κάποιο διάστημα, οι γονείς μπορεί να είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα, να συνεχίσουν τη ζωή τους και να αναζητήσουν νέους συντρόφους. Σε περίπτωση που η σχέση προχωρήσει, αυτά τα νέα άτομα θα κληθούν να γνωρίσουν τα παιδιά του συντρόφου τους και μοιραία να μπουν στη ζωή τους.

*Φωτογραφία: homestartcolchester.org.uk

Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται είναι λεπτές και αν κανείς βρεθεί στη θέση του «νέου προσώπου» πρέπει να το κάνει με ιδιαίτερη προσοχή και με γνώμονα πάντα τα παιδιά, τα οποία σε τέτοιες περιπτώσεις επηρεάζονται άμεσα από τις επιλογές μας. Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σιγουρευτείτε ότι η σχέση σας με τον πατέρα ή τη μητέρα των παιδιών είναι κάτι που πραγματικά θέλετε να έχει διάρκεια και να επενδύσετε σε αυτήν. Το να γνωρίσουν τα παιδιά τον καινούριο σύντροφο του γονιού τους, να δεθούν μαζί του και εκείνος τελικά να φύγει γρήγορα από τη ζωή τους γιατί δεν θέλει άλλο να συνεχίσει αυτή τη σχέση είναι μια πρακτική είναι πολύ πιθανό να τα πληγώσει.

Σκεφτείτε αν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή

Το πρώτο που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι αν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να κάνετε αυτό το βήμα. Από τη μία, μπορεί τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και εσείς να έχετε κάθε καλή διάθεση να γνωρίσετε τα παιδιά του, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κι εκείνα είναι έτοιμα.

Δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε αψήφιστα- συζητήστε το θέμα με τον σύντροφό σας και ρωτήστε τον αν όντως πιστεύει ότι είναι έτοιμα να σας γνωρίσουν. Κάποια παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αποδεχτούν το διαζύγιο των γονιών τους, πόσο μάλλον τα νέα πρόσωπα στη ζωή του πατέρα ή/ και της μητέρας τους.

Μην προσπαθήσετε να πάρετε τον ρόλο της μαμάς ή του μπαμπά τους

Ρόλος σας δεν είναι να αντικαταστήσετε τη μητέρα ή τον πατέρα των παιδιών, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να τα προσεγγίσετε έχοντας κάτι τέτοιο στο μυαλό σας. Είστε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του γονιού τους, που όμως δεν έχει έρθει για να πάρει τη θέση της μαμάς ή του μπαμπά.  Ο διαχωρισμός των ρόλων πρέπει να είναι σαφής τόσο για να μην αντιδράσουν όσο και για να μην πληγωθούν τα παιδιά. Σε τέτοιου είδους μεταβατικά στάδια, τα όρια πρέπει να είναι διακριτά έτσι ώστε η σχέση σας να χτιστεί σε υγιή θεμέλια. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους δείξετε ότι τα αγαπάτε και νοιάζεστε γι’ αυτά. Αργότερα, λοιπόν, μην τους ζητήσετε να σας αποκαλούν «μαμά» ή «μπαμπά» ενώ δεν έχετε αυτόν τον ρόλο.

Σεβαστείτε τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που έχουν θέσει οι γονείς

Ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι πάντα και σίγουρα δεν γίνεται από κακή πρόθεση. Κάποιες φορές, μάλιστα, μπορεί άθελά σας να παρακάμψετε τους τρόπους διαπαιδαγώγησης, ανατροφής και πειθαρχίας που ακολουθούν οι γονείς των παιδιών για να γίνετε πιο αρεστοί.

Αν για παράδειγμα σε μια κοινή έξοδο, το παιδί θέλει να φάει δεύτερο παγωτό και ο πατέρας του λέει «όχι», μην προσπαθήσετε να το προσεγγίσετε λέγοντάς του «ναι» και αναιρώντας τον μπαμπά του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη μητέρα του ακόμα κι αν δεν είναι παρούσα. Η συνέπεια στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, όπως τον έχουν θέσει οι ίδιοι οι γονείς, είναι σημαντική και από τη δική σας πλευρά. Το να κερδίσετε την εύνοιά τους προσωρινά γιατί τους κάνετε τα χατίρια θα οδηγήσει εύλογα σε εντάσεις τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και στη σχέση με τον σύντροφό σας.

Δώστε τους χρόνο και μην τα πιέζετε

Τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα και οι διαπροσωπικές σχέσεις θέλουν αρκετή δουλειά μέχρι να πετύχουν, πόσο μάλλον αν έχουμε να κάνουμε και με παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μπείτε για λίγο στη θέση τους, να καταλάβετε ότι δεν τους είναι εύκολο να σας υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες και να δεχτείτε ότι οι όποιες αμφιβολίες ή η απόμακρη συμπεριφορά που έχουν απέναντί σας είναι απολύτως δικαιολογημένες. Σεβαστείτε τα όριά τους, δώστε τους χρόνο και κάποια στιγμή θα δείτε ότι οι προσπάθειές σας θα αποδώσουν καρπούς.

Τα παιδιά έχουν πάντα την πρώτη θέση στη ζωή και την καρδιά των γονιών τους!

*Φωτογραφία: dynamixse.com

Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Για τους γονείς, τα παιδιά είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα, ό,τι κι αν γίνει. Πρακτικά αυτό μπορεί να μην γίνει αντιληπτό πριν γνωρίσετε τα παιδιά του συντρόφου σας και «μπείτε» στην οικογένειά τους, όμως στη συνέχεια σίγουρα θα φανεί. Ο χρόνος που θα σας αφιερώνει ο σύντροφός σας μπορεί να είναι περιορισμένος γιατί η ανατροφή των παιδιών δεν έχει ωράριο! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν σας αγαπάει ή δεν νοιάζεται για εσάς. Πρώτη θέση, όμως, στη ζωή και την καρδιά του θα έχουν πάντα τα παιδιά του. Αν το δεχτείτε αυτό, θα μπορέσετε να «καταλάβετε» και εκείνον πιο εύκολα αλλά και να δεθείτε. 

v