«Τι θα ήθελα να πω στη γυναίκα που κρύβει η κόρη μου»

«Τι θα ήθελα να πω στη γυναίκα που κρύβει η κόρη μου»

Στην εφηβεία ένα κορίτσι γίνεται γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν: το σώμα, η προσωπικότητά της, η σχέση της με το άλλο φύλο, η εικόνα που έχει για τον εαυτό της…  Βιώνει συνέχεια καινούριες εμπειρίες, άλλες όμορφες και άλλες άσχημες, όμως δεν ξέρει πως τα καλύτερα είναι αυτά που θα έρθουν στο μέλλον, όχι αυτά που ζει τώρα. Εσείς δεν θα θέλατε να πείτε στην κόρη σας τα λόγια αυτής της μαμάς;

«Είσαι 17 χρόνια μεγαλύτερη και σοφότερη. Έχεις περάσει επιτυχίες και αποτυχίες στη ζωή σου και έχεις καταφέρει να βγεις πιο δυνατή.

Δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο και να αλλάξω τον δρόμο που ακολούθησες αλλά μπορώ να σου πω ότι έχεις μάθει και ωριμάσει από τα λάθη που έκανες. Και έχεις καταφέρει πολλά. 

Θέλω όμως να μάθεις κάποια πράγματα ακόμα για τη ζωή, την αγάπη και τις σχέσεις.

Να εξαρτάσαι από τον εαυτό σου

Πολλές φορές είναι εύκολο να ακολουθήσεις τους υπόλοιπους και να χάσεις την προσωπική σου ταυτότητα. Φοράς ό,τι είναι στη μόδα ακόμα κι αν δεν σου αρέσει, αλλάζεις τα πιστεύω γιατί δεν συμφωνούν με τα πιστεύω των υπολοίπων και μιλάς με ανθρώπους που μπορεί να μην ταιριάζετε. Πρέπει να ντύνεσαι όπως θες και να κάνεις ό,τι θες. Ανήκεις στον εαυτό σου και σε κανέναν άλλον και κανείς δεν μπορεί να στο στερήσει αυτό.

Μην έχεις κακία

Θα γνωρίσεις πολλά κορίτσια που θα προσπαθήσουν να σε «ρίξουν». Κορίτσια που θα σε κοροϊδέψουν για την εμφάνισή σου, για το ντύσιμό σου, ακόμα και για το βάρος σου. Προσπάθησε να γίνεις καλύτερη από εκείνες. Να γίνεις εκείνο το κορίτσι που θα θυμούνται όλοι πόσο ευγενικό είναι, εκείνο το κορίτσι που θα θέλουν όλοι να του μιλάνε γιατί τους κάνει να νιώθουν καλά. Τα κορίτσια στο Λύκειο που φέρονται άσχημα θα παραμείνουν έτσι ακόμα και όταν μεγαλώσουν. Να είσαι ευγενική με όλους. Θα νιώθεις καλύτερα κι εσύ με τον εαυτό σου.

Μην νιώθεις άσχημα για τα κιλά σου

Δεν είσαι υπέρβαρη. Μπορεί να κοιτάς το σώμα σου στον καθρέφτη και να μην νιώθεις άνετα με την εμφάνισή σου αλλά όλα αυτά δεν ισχύουν. Το σώμα σου θα αλλάξει πολλές φορές όσο μεγαλώνεις. Θα πάρεις βάρος, θα χάσεις κιλά και κάποια στιγμή θα μείνεις έγκυος. Να φοράς ό,τι θες όσο ακόμα ο μεταβολισμός σου είναι τόσο καλός!

Το αγόρι που νομίζεις πως είναι ο ένας και μοναδικός, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ

Θα γνωρίσεις έναν άντρα που θα είναι ό,τι ονειρευόσουν αργότερα στη ζωή σου. Μην προσπαθείς να γνωρίσεις ένα αγόρι στο Λύκειο που το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανταποκριθεί σε αυτά που θες. Ο ένας και μοναδικός δεν θα ξεχνάει να σου τηλεφωνήσει ούτε θα σου λέει ότι δεν είναι έτοιμος για σχέση αυτή την περίοδο. Αν κάνει κάτι απ’ αυτά, μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από όσα αξίζεις. Θα το μάθεις ίσως με επίπονο τρόπο.

Να κυνηγάς τα όνειρά σου

Δεν έχει σημασία αν θες να γίνεις δικηγόρος ή να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς ως αθλήτρια στο τρέξιμο. Πρέπει να μάθεις να κυνηγάς τα όνειρά σου. Είναι καλό να έχεις υψηλούς στόχους στη ζωή σου. Μπορεί τελικά να μην πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου αλλά ποτέ δεν θα μετανιώσεις γιατί πολύ απλά προσπάθησες. Έχω μάθει ότι το να μετανιώσεις είναι πολύ χειρότερο από το να αποτύχεις.

*Φωτογραφία: empoweredteensandparents.com

Δεν πειράζει αν δεν ξέρεις τι θα κάνεις στη ζωή σου

Πολλές φορές δεν κοιμόμουν γιατί με έπιανε πανικός για το μέλλον μου. Σκεφτόμουν σε ποιο πανεπιστήμιο πρέπει να πάω, τι καριέρα θα ακολουθήσω και συνεχώς αναρωτιόμουν αν έκανα τη σωστή επιλογή. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει σημασία τελικά. Θα βρεις τον δρόμο σου. Μπορεί να είναι κάτι που ποτέ σου δεν είχες φανταστεί, όπως το να γίνεις νοσηλεύτρια.

Κανείς δεν νοιάζεται για το αν ήσουν το πιο δημοφιλές κορίτσι μέσα στην τάξη

Θα δώσουν σημασία στον χαρακτήρα σου, στην προσωπικότητά σου και στο ήθος που δείχνεις στη δουλειά σου. Είναι ωραίο κάποιοι να θυμούνται το όνομά σου μετά την αποφοίτησή σας αλλά αυτό δεν θα έχει καμία σημασία σε 10 χρόνια από τώρα.

Θα έχεις συναντήσει κάποια εμπόδια στον δρόμο σου αλλά θα έχεις καταφέρει να βρεις τη δουλειά που αγαπάς, να γίνεις μαμά και να γνωρίσεις τον άντρα των ονείρων σου. Η ζωή που έχεις τώρα είναι η ζωή που ονειρευόσουν μικρότερη να έχεις στα 16; Όχι. Αλλά είναι καλύτερη. Γι’ αυτό, περίμενε… Θα μάθεις από τα καλά και από τα κακά που θα βρεθούν στον δρόμο σου.»

Πηγή: scarymommy.com

v