Τι συμβολίζει η Κυρά Σαρακοστή και πώς μπορείτε να τη φτιάξετε με τα παιδιά

Τι συμβολίζει η Κυρά Σαρακοστή και πώς μπορείτε να τη φτιάξετε με τα παιδιά

Τηρούμε τα έθιμα του Πάσχα κυρίως τη Μεγάλη Εδβομάδα, όμως σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, αρχίζουν αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα 40 μέρες πριν την Ανάσταση. Ένα από αυτά είναι το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής. Σίγουρα την έχετε ακούσει, όμως είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε τι σημαίνει. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να λύσετε την απορία σας και στη συνέχεια να... την φτιάξετε παρέα με τα παιδιά.

*Φωτογραφία: travelcalendar.ru

Τι συμβολίζει η Κυρά Σαρακοστή

Στην πραγματικότητα η Κυρά Σαρακοστή ήταν ένα… πρωτότυπο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινώντας από τη Μεγάλη Δευτέρα. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας ήταν μια απλή χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας με σταυρωμένα χέρια, χωρίς στόμα και με επτά πόδια. Τα χέρια σε αυτή τη θέση συμβόλιζαν την προσευχή, η απουσία του στόματος παρέπεμπε στη νηστεία ενώ τα επτά πόδια αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν από ένα πόδι, υπολογίζοντας έτσι πόσες εβδομάδες έμεναν για το Πάσχα. Ακόμα κι αν σας φαίνεται περίεργο, μην ξεχνάτε ότι τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να νηστεύουν καθόλη τη διάρκεια των 40 ημερών κι έτσι το Πάσχα ήταν κάτι για το οποίο ανυπομονούσαν.

Το Μεγάλο Σάββατο όταν έφταναν στο τελευταίο πόδι, το έκοβαν, το δίπλωναν και στη συνέχεια το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή στο ψωμί της Ανάστασης που έτρωγαν την Κυριακή του Πάσχα. Όποιος το έβρισκε ήταν πολύ τυχερός! Μάλιστα, το έθιμο αυτό θυμίζει αρκετά το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Εκτός από τη χάρτινη ζωγραφιά όμως, η Κυρά Σαρακοστή φτιαχνόταν είτε από ύφασμα είτε από ζυμάρι αλλά δεν τρωγόταν. Η παρασκευή της είναι πολύ απλή και αν δοκιμάσετε να την φτιάξετε στο σπίτι με τα παιδιά, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουν την προετοιμασία.

Δείτε τη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη:

Τι θα χρειαστείτε

3 κούπες αλεύρι

1 κούπα αλάτι

1 κούπα νερό

Μπαχαρικά για διακόσμηση (γαρίφαλο ή μαχλέπι)

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Βάζετε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

Βήμα 2ο

Πλάθετε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο και τα πόδια. Την «στολίζετε» όπως θέλετε εσείς και τη βάζετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

*Φωτογραφία: orthodoxmom.com

Βήμα 3ο

Ψήνετε για 20 με 30 λεπτά.  Το μυστικό είναι η ζύμη να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί». Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό, προσθέστε το λίγο- λίγο.

*Φωτογραφία: orthodoxcityhermit.files.wordpress.com

Καλή Σαρακοστή!

v