Πώς να φτιάξετε παραδοσιακά Λαζαράκια με το παιδί

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακά Λαζαράκια με το παιδί

Σύμφωνα με την παράδοση, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε τα Λαζαράκια, γλυκά ψωμάκια που αναπαριστούν τον Λάζαρο και συμβολίζουν την ανάστασή του. Οι παλιοί μάλιστα συνήθιζαν να λένε «Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» ενώ σύμφωνα με τον μύθο, ο Λάζαρος είχε πει : «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει...». Όπως και να 'χει, είναι μια ωραία παράδοση που μπορείτε να θυμηθείτε φέτος με το παιδί!

*Φωτογραφία: greece-is.com

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι χλιαρό νερό 

1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζάνι σταφίδες

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

3 κουταλάκια τυο γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σε σκόνη

Ολόκληρα γαρύφαλα

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα επίπεδο σκεύος απλώστε ένα χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια, διαλύστε την ξηρή μαγιά μέσα στο ποτήρι με το νερό. 

Βήμα 2ο

Έπειτα, βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίστε μία τρύπα στη μέση. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. 

Βήμα 3ο

Αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας προσθέτοντας σιγά- σιγά νερό μέχρι η ζύμη να «σφίξει». Στη συνέχεια ρίξτε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και τα καρύδια και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. 

Βήμα 4ο

Πάρτε μία μικρή ποσότητα ζύμης και δώστε της το σχήμα ενός μικρού ανθρώπου. Κάντε εσοχές στα μάτια και τη μύτη και στη συνέχεια κολλήστε πάνω τα ολόκληρα γαρύφαλλα. αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ- πατ για το αρχικό σχήμα και στη συνέχεια να σταυρώσετε τα χέρια. 

*Φωτογραφία: sttheophanacademy.com

Βήμα 5ο

Μεταφέρετε τα Λαζαράκια στο δίσκο ψησίματος, καλύψτε τα με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να «φουσκώσουν» για μία ώρα. Έπειτα, πασαλίστε τα με λίγο λάδι για να γιαλύσουν. 

*Φωτογραφία: sttheophanacademy.com

Βήμα 6ο

Βάλτε τον δίσκο στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και αφήστε τα να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα για περίπου 20-30 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα!

*Φωτογραφία: sttheophanacademy.com

Πηγή: greekcitytimes.com

v