Γιατί μίλησα από μικρή ηλικία στον γιο μου για την περίοδο

Γιατί μίλησα από μικρή ηλικία στον γιο μου για την περίοδο

«Είσαι εκνευρισμένη. Έχεις περίοδο;». Όλες οι γυναίκες έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους αυτή την άκρως ενοχλητική και -ας το παραδεχτούμε!- σεξιστική ατάκα. Από την εφηβεία μέχρι την ενήλικη ζωή μας σπάνια θα συναντούσαμε ένα αγόρι/άντρα που να είχε την ωριμότητα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτή την τόσο απλή λειτουργία του γυναικείου σώματος. Τα αμήχανα γέλια και τα σχόλια που μας έφεραν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση σχετικά με την περίοδο που ακούσαμε στο πέρασμα των χρόνων κανονικά πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις στο γιατί οι άντρες συμπεριφέρονται με αυτόν τον (ανώριμο) τρόπο. Ίσως φταίει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού προς συζήτηση μέσα στην οικογένεια και δεν «αποενοχοποιείται».

Είναι στο χέρι των νέων μαμάδων και μπαμπάδων να μιλήσουν από μικρή ηλικία στους γιους τους για την περίοδο, ώστε να τους ευαισθητοποιήσουν και το κυριότερο να τους ενημερώσουν. Προσωπικά θέλω ο γιος μου να είναι ο τύπος του αγοριού που δεν θα γελάσει με την συμμαθήτρια του που λέρωσε το παντελόνι της, αλλά θα της δώσει το μπουφάν του.

«Σίγουρα δεν είναι εύκολη συζήτηση και μπορεί να φέρει σε αμηχανία τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από μικρή ηλικία χρειάζονται την καθοδήγησή μας και τις σωστές πληροφορίες για να πορευθούν. Στο κάτω-κάτω τα αγόρια μας θα συναναστρέφονται το γυναικείο φύλο για ολόκληρη τη ζωή τους- είναι ευκαιρία να ακούσουν τα σωστά μηνύματα από εμάς, ώστε να μπορούν να φιλτράρουν τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να λαμβάνουν ήδη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους φίλους και την κοινωνία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Οι ευκαιρίες μπορούν να δοθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή: ο 3χρονος γιος μας μπορεί να ανοίξει ξαφνικά την πόρτα του μπάνιου και να μας δει να αλλάζουμε σερβιέτα ή ο 7χρονος αδελφός του μπορεί να δει στο συρτάρι τις σερβιέτες και τα ταμπόν και να αναρωτηθεί τι είναι. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να λάβουμε υπόψη μας την ηλικία και να απαντήσουμε όσο πιο απλά γίνεται στις ερωτήσεις των παιδιών.

Πώς να τους το εξηγήσουμε

Η καλύτερη προσέγγιση όταν εξηγούμε για την περίοδο στον γιο μας είναι να του μιλάμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα του μιλούσαμε… για τον καιρό. Απλά και χωρίς ντροπή. Με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνουμε ότι η περίοδος είναι μια φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος και όχι κάτι για το οποίο χρειάζεται κανείς να νιώθει αποστροφή ή την τάση να το κοροϊδέψει επειδή νιώθει αμήχανα. Δεν υπάρχει καμία λειτουργία του σώματός μας (γυναικείου ή ανδρικού) για την οποία πρέπει να ντρεπόμαστε.

Ο ρόλος του πατέρα είναι εξαιρετικά σημαντικός

O πατέρας είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό αντρικό πρότυπο στη ζωή του γιου του και ίσως το άτομο που τον επηρεάζει περισσότερο απ’ όλους. Όταν, λοιπόν, το παιδί βλέπει ότι ο πατέρας του δεν κάνει ανώριμα και υποτιμητικά σχόλια για την περίοδο της γυναίκας του, αυτόματα περνάει το μήνυμα ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Εξάλλου, μπορεί να καταλάβει πώς νιώθει ο γιος του. Πρέπει να τον ακούσει, να του μιλήσει, να απαντήσει στις απορίες του και φυσικά να του εξηγήσει ότι είναι χρέος του να σέβεται τις γυναίκες.

Δεν είναι εύκολη συζήτηση και οι αντιδράσεις είναι ποικίλες, ο  δεκάχρονος γιος μου για παράδειγμα άρχισε να γελάει νευρικά. Μιας φίλης ο 8χρονος γιος της ξεκίνησε τα "ίου" και τα "μπλιαχ". Το σημαντικό, όμως, είναι ότι το πρώτο βήμα έγινε. Τα λόγια μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά μας και είναι καθήκον μας να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά για να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες και ακομπλεξάριστες προσωπικότητες: αληθινούς άντρες.

Πηγή: huffpost.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v