Τι πρέπει να προσέξετε στον παιδίατρο πριν την εγγραφή του παιδιού στο νηπιαγωγείο

Τι πρέπει να προσέξετε στον παιδίατρο πριν την εγγραφή του παιδιού στο νηπιαγωγείο

Οι αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο έχουν ξεκινήσει και οι γονείς τρέχουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προλάβουν την καταληκτική προθεσμία. Μέχρι τις 20 Μαΐου, λοιπόν, θα πρέπει σε γενικές γραμμές να έχουν στη διάθεσή τους το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη διεύθυνση κατοικίας του, το βιβλιάριο υγείας με συμπληρωμένα τα προβλεπόμενα εμβόλια καθώς και το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) το οποίο συμπληρώνεται από τον παιδίατρο.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως το Α.Δ.Υ.Μ. δεν είναι απλά ένα χαρτί που συμπληρώνει βιαστικά ο γιατρός και το επιστρέφει υπογεγραμμένο στον γονιό. Το συγκεκριμένο δελτίο αποτελεί το διαβατήριο για μία ασφαλή σχολική ζωή του μαθητή και είναι σημαντικό να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα ερωτήματά του πριν απαντηθούν. Επίσης, είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό της εμπιστοσύνης σας τα θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την υγεία του παιδιού. Ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και γι’ αυτό πρέπει να εστιάσετε ιδιαίτερα στα παρακάτω ζητήματα.

Εξέταση καρδιάς

Μία από τις πιο σημαντικές εξετάσεις είναι αυτή της καρδιάς, αφού είναι εκείνη που θα ορίσει εάν (αλλά και σε ποιο βαθμό) το παιδί μπορεί να συμμετέχει στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου. Ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής, ενώ οι γονείς οφείλουν να αναφέρουν στον παιδίατρο οποιοδήποτε σύμπτωμα, όσο αθώο κι αν φαίνεται, που έχουν εντοπίσει και τους έχει τραβήξει την προσοχή. Επίσης, είναι καλό να αναφέρεται και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας αλλά και τυχόν κληρονομικές καρδιολογικές παθήσεις.  Εάν ο γιατρός σας συστήσει επιπλέον εξετάσεις, ακόμα κι αν είναι για προληπτικούς λόγους, μην διστάσετε να τις κάνετε.

Εμβόλιο μηνιγγίτιδας

Σύμφωνα με τον νόμο, για να εγγραφεί ένα παιδί στο ελληνικό σχολείο, πρέπει να έχει κάνει το εμβόλια: διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη (D.T.P ή D.T.aP), πολιομυελίτιδας (Polio), ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (M.M.R.), ηπατίτιδας Β (Hep B), μηνιγγιτιδόκοκκου C συζευγμένο (Men C), αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου b (Hib) και πνευμονιόκοκκου συζευγμένο (PCV).

Ωστόσο, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την Μηνιγγίτιδα Β, και ιδιαίτερα μετά και το τελευταίο κρούσμα ενός 5χρονου που, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της νόσου, ησήχθει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων Πεντέλης σε κωματώδη κατάσταση. Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ασθένεια εξαιρετικά ύπουλη και επικίνδυνη, αφού παρουσιάζει τα συμπτώματα μίας κοινής γρίπης, εξελίσσεται εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και παράλυση ή θάνατο σε 1 στα 10 θύματά της. Το εμβόλιο αποτελεί τον μόνο τρόπο πρόληψης και είναι καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας, αφού τα κρούσματα σε παιδιά και νέους έχουν ήδη αυξηθεί. Η νόσος μεταδίδεται μέσα από τον βήχα, το σάλιο, το φτάρνισμα ή ακόμη και ένα φιλί και άρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδοθεί γρήγορα στους μαθητές που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλά παιδιά.

Οφθαλμολογική εξέταση

Κάποιες φορές, ίσως από άγνοια, δεν δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στις οφθαλμολογικές εξετάσεις του παιδιού. Είναι, όμως, πολύ σημαντικές αφού η όραση του παιδιού επηρεάζει πολύ την σχολική του απόδοση αλλά και την ψυχολογία του και ειδικά στο ξεκίνημα της…. καριέρας του ως μαθητή. Εάν ένα παιδί δεν βλέπει καλά στον πίνακα, είναι πιθανό να αποσπάται η προσοχή του ευκολότερα, να αδυνατεί να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του και τελικά να νιώσει άσχημα αν δεν είναι καλός μαθητής. Όταν, λοιπόν, θα έρθει η ώρα να εξετάσει ο παιδίατρος την όραση του παιδιού, βεβαιωθείτε πως όλα βαίνουν καλώς και φυσιολογικά. Για οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό είναι να προβείτε σε ό,τι εκείνος κρίνει απαραίτητο. Κάτι αμελητέο στην παιδική ηλικία, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό αργότερο.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v