3 παιδικές ασθένειες που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

3 παιδικές ασθένειες που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Το κρυολόγημα, ο πυρετός ή οι ιώσεις μπορεί να ταλαιπωρήσουν ένα παιδί παραπάνω από 2-3 φορές τον χρόνο λόγω της ευκολίας της μετάδοσης μικροβίων στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Εκτός όμως από αυτές τις συνηθισμένες και ακίνδυνες ασθένειες, υπάρχουν άλλες πιο σοβαρές, που απαιτούν πρώτα απ’ όλα τη δική μας ενημέρωση. Εξάλλου, η γνώση ειδικά σε θέματα υγείας, είναι η καλύτερη πρόληψη και όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε από τον κίνδυνο.

*Φωτογραφία: fijivillage.com

Μηνιγγίτιδα Β

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν καταγραφεί (δυστυχώς) δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, της Σκύρου και φυσικά της Αθήνας. Οι διαστάσεις που έχει πάρει η εξάπλωση της μηνιγγίτιδας είναι ανησυχητικές αφού πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες, αν όχι για την πιο σοβαρή, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Θεωρείται ιδιαίτερα «ύπουλη» αφού το χαρακτηριστικό της είναι πως εξελίσσεται ραγδαία μόνο μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να αφήσει αλώβητο τον ασθενή και συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές ή εγκεφαλικές αναπηρίες. Αν και η μηνιγγίτιδα «χτυπάει» παιδιά και ενήλικες, τα βρέφη κάτω του ενός έτους και τα νήπια μέχρι 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν γιατί ο οργανισμός τους είναι πολύ ευάλωτος και η ταυτόχρονη συνύπαρξη των παιδιών στο σχολείο δεν βοηθά στην μη εξάπλωση της νόσου. Η γρήγορη εξέλιξή της σε συνδυασμό με την εύκολη μετάδοσή της μέσω σταγονιδίων και σάλιου, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τη σωστή ενημέρωσή μας έτσι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα και να προστατεύσουμε επαρκώς τα παιδιά μας.

Πώς εκδηλώνεται: ο πυρετός, η ναυτία, η απώλεια όρεξης, ο πόνος στις αρθρώσεις, η υπνηλία και η ευερεθιστότητα είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται μέχρι τις πρώτες 8 ώρες εκδήλωσης της νόσου. Η φωτοφοβία, η αυχενική δυσκαμψία, τα κρύα άκρα και το εξάνθημα εμφανίζονται αργότερα και είναι αυτά που συνήθως μας κάνουν να ανησυχούμε.

*Φωτογραφία: firstcrycdn.com

Πώς αντιμετωπίζεται: θεωρείται ότι ο χειμώνας είναι η πιο επικίνδυνη εποχή, όμως τα περισσότερα κρούσματα της νόσου καταγράφονται την άνοιξη. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος  για φέτος δεν έχει υποχωρήσει ακόμα. Όπως και στην γρίπη, λοιπόν, η εποχικότητα είναι ένας ακόμα ανησυχητικός παράγοντας εξάπλωσης της μηνιγγίτιδας. Φυσικά, εφόσον οι γονείς παρατηρήσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο και να τον ενημερώσουν σχετικά. Όσον αφορά την πρόληψη, ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά από την απειλή. Δεδομένου ότι ακόμα κι ένας ενήλικας μπορεί να έχει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας και να μην το γνωρίζει, οι πιθανότητες να το μεταδώσει σε ένα παιδί είναι αυξημένες. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει λόγος να εκθέτουμε τα παιδιά μας στον κίνδυνο εφόσον υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη.

Ιλαρά

Πολλοί νομίζουν ότι η ιλαρά είναι μια ασθένεια που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, όμως αποδείχθηκε το αντίθετο. Σύμφωνα με στοιχεία, από την 1η Μαΐου του 2017 μέχρι τις 16 Αυγούστου 2018, στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν 3.250 κρούσματα ιλαράς, οδηγώντας στο θάνατο 4 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ενός μωρού 11 μηνών. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και εξαπλώνεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και απαιτεί την προσοχή μας. 

Πώς εκδηλώνεται: ο υψηλός πυρετός, η καταρροή, ο βήχας και τα κόκκινα μάτια είναι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς. Στη συνέχεια εμφανίζεται το εξάνθημα που συνήθως ξεκινά από το κεφάλι και σταδιακά εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Η εγκεφαλίτιδα, η βρογχίτιδα, η μυοκαρδίτιδα και η πνευμονία είναι κάποιες από τις επιπλοκές της νόσου ενώ οι εγκεφαλικές φλεγμονές που προκαλεί η ιλαρά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Οι επιπλοκές «χτυπούν» περισσότερο παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

*Φωτογραφία: medicalnewstoday.com

Πώς αντιμετωπίζεται: δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ιλαράς, αλλά ακολουθείται ειδική αγωγή για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός που προστατεύει τα παιδιά και μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσής της.

Οστρακιά

Κατά καιρούς ακούμε για κρούσματα οστρακιάς σε σχολεία κ.ο.κ. ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ένα παιδί μπορεί να νοσήσει περισσότερες από μία φορές. Η οστρακιά είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα βακτήριο και συγκεκριμένα, τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκδηλώνεται κυρίως σε παιδιά από 3 ετών και πάνω ενώ η μετάδοσή της γίνεται μέσω της επαφής και των εκκρίσεων από τη μύτη ή το φτέρνισμα.

Πώς εκδηλώνεται: τα εξανθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο και τον κορμό του παιδιού είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου, ενώ συνοδεύονται και από υψηλό πυρετό που φτάνει τους 39-40 βαθμούς. Ο εμετός και ο πονόλαιμος είναι επίσης συμπτώματα της ασθένειας ενώ σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν και αμυγδαλίτιδα. Συνήθως ο πυρετός υποχωρεί έπειτα από 3-4 ημέρες ενώ το εξάνθημα χρειάζεται 5-6 μέρες για να εξαφανιστεί. Στις επιπλοκές της ασθένειας, συγκαταλέγεται η σπειραματονεφρίτιδα -μια βλάβη στα νεφρά- ο ρευματικός πυρετός και η συσσώρευση πύου στις αμυγδαλές λόγω της αμυγδαλίτιδας.

*Φωτογραφία: mizitacuaro.com

Πώς αντιμετωπίζεται: εμβόλιο κατά της οστρακιάς δεν υπάρχει, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των συνηθισμένων κανόνων υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός του σπιτιού. Σε περίπτωση που το παιδί διαγνωστεί με τη νόσο,  ο γιατρός θα κρίνει αν θα του χορηγήσει πενικιλλίνη ή ερυθρομυκίνη. Επισημαίνεται ότι, αν και μικρή, υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να την «περάσει» δύο φορές γιατί ο οργανισμός αποκτά ανοσία μόνο για τον τύπο στρεπτόκοκκου που την προκάλεσε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε συνέχεια αυτό το άγχος. Είναι απλώς μια υπενθύμιση για να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

v