«Η κόρη μου έμεινε έγκυος στην εφηβεία. Δεν ήταν εύκολο αλλά τα καταφέραμε»

«Η κόρη μου έμεινε έγκυος στην εφηβεία. Δεν ήταν εύκολο αλλά τα καταφέραμε»

Σύμφωνα με έρευνες, στις αναπτυγμένες χώρες 1 στις 10 έφηβες θα έχει τουλάχιστον μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Αν και ο ακριβής αριθμός των κοριτσιών που μένουν έγκυες στη χώρα μας πριν ενηλικιωθούν δεν είναι γνωστός, η εφηβεία στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα. Μία μαμά που έχει περάσει από αυτό το στάδιο μας λέει πώς βίωσε αυτή την κατάσταση και μας κάνει να δούμε τα πράγματα από τη δική της οπτική.

«Η κόρη μου μου ανακοίνωσε πως είναι έγκυος στα 17, μόλις ξεκίνησε την Τρίτη Λυκείου. Θυμάμαι ότι ήταν τέλη Σεπτεμβρίου. Ένα βράδυ είχε κλειστεί στο δωμάτιό της και την άκουσα να κλαίει. Χτύπησα την πόρτα για να μπω και όταν τη ρώτησα τι έχει, έπειτα από αρκετή ώρα, μου το είπε. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό, ότι είχε αγχωθεί λόγω της δύσκολης χρονιάς που την περιμένει ή ότι είχε μια ερωτική απογοήτευση- εξάλλου έφηβη ήταν.

Η πρώτη έκπληξη είναι φυσιολογική

Το σοκ και η έκπληξη που νιώθεις στην ανακοίνωση μιας τέτοιας είδησης είναι απολύτως φυσιολογικά. Δεν είναι εύκολο για ένα γονιό να συνειδητοποιήσει εκείνη την ώρα πως ναι μεν έτυχε κάτι απρόσμενο αλλά πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν φώναξα, δεν αντέδρασα αλλά ένιωθα να “παγώνω” όταν κατάλαβα πως η κόρη μου θα γίνει μητέρα στα 17 και ενώ είναι ακόμα μαθήτρια.

Η ψυχραιμία είναι πάντα σύμμαχος

Τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη την ώρα είναι αναμενόμενα και κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει γι’ αυτά. Ωστόσο, ακόμα και σε μια τόσο εύθραυστη και δύσκολη κατάσταση πρέπει ως γονιός να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο ενήλικας και ότι η κόρη σου είναι ακόμα παιδί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να προσπαθείς να δεις την κατάσταση με πιο καθαρό μυαλό. Οι φωνές, οι κατηγορίες, ακόμα και η χειροδικία στην οποία κάποιοι γονείς καταφεύγουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λύσεις εν βρασμώ και δεν βοηθούν πουθενά. Αν χρειάζεσαι χρόνο, δωσ’ τον στον εαυτό σου επειδή το σημαντικότερο είναι να σκεφτείς πριν μιλήσεις. Κάθε γονιός πρέπει να θυμάται ότι παραμένει γονιός και ότι είναι εκείνος που θα πρέπει να δείξει ωριμότητα και ψυχραιμία. 

Το άγχος για το μέλλον

Όταν μια εγκυμοσύνη έρχεται στην εφηβεία, δικαιολογημένα προβληματίζεσαι για το μέλλον της κόρης σου. Σκέφτεσαι αν θα καταφέρει να διαβάσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο δύσκολης σχολικής χρονιάς -όπως η Τρίτη Λυκείου στη δική μας περίπτωση- και αν θα ακολουθήσει τα όνειρά της και την επαγγελματική σταδιοδρομία που πάντα ήθελε. Αγχώνεσαι ως γονιός και είναι λογικό. Τότε είναι που πρέπει να μιλήσεις σοβαρά με την κόρη σου, να συζητήσετε τις επιλογές της και πώς θέλει να προχωρήσει στο εξής. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει να δώσει κανονικά Πανελλήνιες εξετάσεις αυτή τη χρονιά ή να επιλέξει να πάρει το απολυτήριό της και να ξαναδώσει την επόμενη. Ακούστε το παιδί σας και μην απορρίπτετε ό,τι έχει να σας πει. Εξετάστε μαζί κάθε επιλογή και θα δείτε ότι θα καταλήξετε πολύ πιο εύκολα σε ένα συμπέρασμα. Οι ευκαιρίες δεν χάνονται παρά μόνο αν τις αφήσεις εσύ να χαθούν.

Η χαμένη παιδικότητα

Μία από τις πρώτες σκέψεις που περνούν απ’ το μυαλό σου είναι ότι η κόρη σου χάνει την παιδικότητά της. Ότι θα μεγαλώσει ξαφνικά, ότι από παιδί θα γίνει μητέρα. Ναι, εφόσον γίνει μαμά, δεν θα ζήσει κάποια πράγματα που θα ζήσουν οι συνομήλικοί της. Ναι, θα χάσει κάποιες ανέμελες βόλτες και τα φοιτητικά της χρόνια θα είναι πιο πιεσμένα. Ωστόσο, θα κερδίσει άλλες εμπειρίες. Θα ξαναγίνει παιδί μαζί με το παιδί της, θα δει πώς νιώσατε κι εσείς όταν την κρατήσατε πρώτη φορά στην αγκαλιά σας και θα ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα.

Η νοοτροπία του περίγυρου

Η ελληνική κοινωνία έχει ακόμα βαθιά ριζωμένη μέσα της μία συντηρητική νοοτροπία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω σε αυτό το θέμα. Για πολλούς, μια εγκυμοσύνη στην εφηβεία θεωρείται «έγκλημα» και αν μάλιστα η κοπέλα δεν παντρευτεί τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της, είναι πολύ πιθανό να είναι δακτυλοδεικτούμενη από τον περίγυρό της. Στη δική μας περίπτωση δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Η κόρη μου παραμένει με τον σύντροφό της, που θα είναι παρών στη ζωή του παιδιού, όμως θέλει να μείνει σπίτι μας μέχρι να δώσει εξετάσεις. Μετά μπορεί να σκεφτούν τη συγκατοίκηση.

Μιλήστε όποτε το έχετε ανάγκη

Μην φοβηθείτε να ανοιχτείτε είτε σε έναν ψυχολόγο είτε σε μία φίλη σας εφόσον το έχετε ανάγκη. Η οπτική ενός τρίτου προσώπου που είναι έξω από την οικογένειά σας να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει και θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε. Μην φοβηθείτε να μιλήσετε, να ξεσπάσετε και να πείτε όσα σας προβληματίζουν. Ακούγοντας τον εαυτό σας θα καταφέρετε κι εσείς να δείτε διαφορετικά την κατάσταση και θα συνειδητοποιήσετε πως η οικογένειά σας μπορεί να μεγαλώσει νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζατε, όμως θα αποκτήσετε εγγονάκι».

v