Μπορεί η μυρωδιά των μωρών να καταπολεμήσει την κατάθλιψη;

Μπορεί η μυρωδιά των μωρών να καταπολεμήσει την κατάθλιψη;

Η μυρωδιά των μωρών είναι ξεχωριστή και μοναδική! Νομίζω πως οι περισσότεροι γονείς την συγκαταλέγουν στις ομορφότερες αναμνήσεις τους από όταν τα παιδιά τους ήταν βρέφη και όχι άδικα! Εκτός όμως από γλυκιά και υπέροχη, η μυρωδιά των μωρών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει και ηρεμιστικές ιδιότητες. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη διερευνούν το πως η μυρωδιά των μωρών θα μπορούσε, κάποια μέρα, να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πού βασίζουν την άποψή τους;

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 30 γυναίκες, στις οποίες ζήτησαν να μυρίζουν καπέλα που λίγο πριν φορούσαν νεογέννητα μωρά και καθώς οι γυναίκες εισέπνεαν το άρωμα, οι ερευνητές μελετούσαν το μυαλό τους με μια μαγνητική κάμερα. Στη συνέχεια, τις έβαλαν να μυρίσουν διαφορετικές, άσχετες μυρωδιές.

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: Η μυρωδιά από τα καπέλα των μωρών επηρέασε τους εγκεφάλους των γυναικών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες.

Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν για να δοκιμάσουν το πείραμα με τους άνδρες, αν και είναι σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.

Οι Σουηδοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ο εγκέφαλός μας αγαπά τόσο πολύ την βρεφική μυρωδιά. Ωστόσο, γνωρίζουν πως περιέχει 150 διαφορετικές χημικές ουσίες, τις οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν για να καταλήξουν σε κάποιο ποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Πηγή: motherly.com

 

v