Συναισθηματικός εκβιασμός: 5 συμπεριφορές που πρέπει να σας θορυβήσουν

Συναισθηματικός εκβιασμός: 5 συμπεριφορές που πρέπει να σας θορυβήσουν

Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι μια μορφή χειραγώγησης που συναντάμε σε όλων των ειδών τις διαπροσωπικές σχέσεις και λειτουργεί ως εξής: ο «θύτης» εντοπίζει τις αδυναμίες του «θύματος» και τις χρησιμοποιεί με ποικίλους τρόπους για να πετύχει αυτό που θέλει κάθε φορά. Κάθε γυναίκα που βιώνει μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων της ζωής της (μητρότητα, εμμηνόπαυση, κλπ.) μπορεί κάλλιστα να βρεθεί στο στόχαστρο τέτοιων συμπεριφορών.

Αν νιώθετε, λοιπόν, ότι είστε ευάλωτη και στο φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον υπάρχουν άτομα που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν, καλό είναι να κρατήσετε τις αποστάσεις σας και να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τις ακόλουθες συμπεριφορές:

Η καλλιέργεια της ενοχής

Όταν κάποιος θέλει να πετύχει τον σκοπό του χωρίς όμως να τον επιβάλλει ευθέως επιλέγει συχνά ως όπλο του τις ενοχές. Θα σας πλησιάσει και με τρόπο μεθοδικό, θα μετατρέψει την ανάγκη του σε δική σας ανάγκη. Θα σας πείσει πως πρέπει να ακολουθήσετε τις επιθυμίες του για να εξιλεωθείτε για κάτι που του έχετε κάνει. Αυτό το κάτι, βέβαια, δεν είναι ποτέ χειροπιαστό, είναι περισσότερο μια αίσθηση που ποτίζει τον αέρα ανάμεσά σας ή, απλώς, η διόγκωση κάποιου ασήμαντου γεγονότος που μπορεί και να μη θυμάστε καν.

Η θυματοποίηση του θύτη

Μια άλλη μέθοδος του συναισθηματικού εκβιαστή είναι η παρουσίαση του εαυτού του ως θύμα μιας γνωστής ή άγνωστης σε εσάς κατάστασης. Χρησιμοποιώντας είτε ψευδή είτε παραποιημένα στοιχεία, επιχειρεί αδιάντροπα να σας πείσει ότι το να μην κάνετε αυτό που θέλει είναι σα να τον παραδίνετε στην τύχη του, έρμαιο της κατάστασης που δήθεν βιώνει ή έχει βιώσει πρόσφατα.

Το πρόσταγμα της προστασίας

Εντοπίζει μια αδυναμία σας και  δεν διστάζει να σας πείσει ότι κινδυνεύετε και χρειάζεστε άμεσα την προστασία του αλλιώς δεν θα μπορεί να συγχωρήσει τον εαυτό του! Με τον υποτιθέμενο κίνδυνο ως μοχλό, σας καθοδηγεί στην κατεύθυνση που τον βολεύει κάθε φορά μέχρι να γίνετε, κυριολεκτικά, υποχείριό του.

Η απειλή πως θα βλάψει τον εαυτό του

Στην περίπτωση που του έχετε ιδιαίτερη αδυναμία, ο εκβιαστής είναι ικανός να σας πείσει ότι αν δεν υποκύψετε στην επιθυμία του τότε θα φτάσει στο σημείο να κάνει κακό στον εαυτό του. Ξεκινώντας από μια ήπια απειλή, θα δοκιμάσει τα όριά σας φτάνοντας έως και να απειλήσει με πράξεις μη αναστρέψιμες για να κερδίσει αυτό που θέλει και να υποτάξει τη θέλησή σας.

Η έμμεση απειλή προς εσάς

Ένας άλλος, πιο βίαιος τρόπος για να σας εκβιάσει κάποιος συναισθηματικά, είναι να σας απειλήσει. Μπορεί να μην το κάνει ευθέως, αλλά θα βρει έναν τρόπο να σας εκβιάσει συναισθηματικά χρησιμοποιώντας ως αντίβαρο τους φόβους σας. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνει τα πάντα να σας πείσει πως δεν θέλει καθόλου να σας κάνει κακό, αλλά αν δεν του αφήσετε άλλα περιθώρια, με βαριά καρδιά, θα σας βλάψει!

Εν κατακλείδι….

Γενικότερα, όταν κάποιος επιχειρεί να σας εκβιάσει συναισθηματικά, είναι αποφασισμένος να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να χρησιμοποιήσει όσα ψέμματα χρειαστεί για να σας πείσει ότι λειτουργεί με γνώμονα το δικό σας καλό.

Ο καλύτερος τρόπος να αμυνθείτε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να αρνηθείτε να μπείτε στη θέση του θύματος, να κερδίσετε χρόνο και να ζητήσετε την γνώμη των ανθρώπων που εμπιστεύεστε περισσότερο.

Το κυριότερο, όμως, είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι όποιος σας αγαπά δεν θα επιχειρούσε ποτέ να σας εκβιάσει να κάνετε κάτι χωρίς να το θέλετε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v