Ο σύζυγός μου γίνεται επικριτικός με όλους και ανησυχώ μήπως αποτελεί λάθος πρότυπο για τα παιδιά. Τι να κάνω;

Ο σύζυγός μου γίνεται επικριτικός με όλους και ανησυχώ μήπως αποτελεί λάθος πρότυπο για τα παιδιά. Τι να κάνω;
Ερώτηση:

 ***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Με το σύζυγό μου είμαστε μαζί περίπου 14 χρόνια εκ των οποίων τα 9 παντρεμένοι. Έχουμε αποκτήσει και 3 αγγελούδια. Το πρόβλημά μου είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια εκείνος γίνεται όλο πιο επικριτικός μαζί μου αλλά και με τους γύρω του. Όλο πιο αυστηρός και πιο «παλαιών αρχών» κάτι που δεν πίστευα για εκείνον πριν αποκτήσουμε παιδιά. Γίνεται απότομος και νευρικός με απρόσμενα ξεσπάσματα κάποιες φορές. Ξέρω ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα και τα παιδιά μας, ούτε εμείς χωρίς εκείνον. Όμως το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να «σκοτώσω» αυτή την άσχημη πλευρά του. Εγώ του έχω δώσει κάθε κομμάτι μου, κάθε καλή πτυχή του εαυτού μου, κάτι που ποτέ δεν πήρε από τη μητέρα του, γιατί, λοιπόν μου το ανταποδίδει έτσι; Επιπλέον σκέφτομαι πως αυτή η λάθος συμπεριφορά του προς όλους αποτελεί και λάθος πρότυπο για την ηθική των παιδιών μας. Μπορεί να διορθωθεί η όλη κατάσταση; Ευχαριστώ πολύ.

 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο που έχετε μια όμορφη μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφο σας, και που μέσα σε αυτήν παράγεται ζωή! Τα παιδιά σας είναι η ζωντανή απόδειξη της εξέλιξης σας! Μέσα σε αυτήν την εξέλιξη, είναι πολύ όμορφο που έχετε τα μάτια σας στραμμένα και προς τα εσάς, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σχέσης.

Ο σύντροφος σας μοιάζει να δυσκολεύεται και ο τρόπος που αντιδρά στις δυσκολίες είναι να κλείνεται στον εαυτό του και στα πιστεύω του. Είναι μια άμυνα που νιώθει ότι τον προφυλάσσει από τον κίνδυνο του να χάσει τις αξίες του.

Η σχέση σας, και εσείς ως σύντροφος είστε τόσο σημαντική αφού αποτελείτε την σταθερή του επιλογή. Μαζί σας μπορεί να εκφραστεί όχι για να σας βλάψει, αλλά ελπίζοντας κι ο ίδιος ότι από αυτό το μοίρασμα θα κερδίσει κάτι πολύτιμο που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει.

Στόχος σας λοιπόν δε μπορεί να είναι να «σκοτώσετε» κάποια χαρακτηριστικά του συντρόφου σας που σας δυσκολεύουν, ούτε και να του προσφέρετε όσα η μητέρα του δεν του έδωσε. Δεν είστε η μητέρα του, είστε η σύντροφός του. Στην πορεία της σχέσης σας, είμαι βέβαιη πως έχετε διαφωνήσει και σε πολλά άλλα θέματα. Αυτό όχι απλά δεν είναι αρνητικό στοιχείο, αντιθέτως είναι θεμιτό καθώς από τη σύγκλιση δύο διαφορετικών απόψεων παράγεται μια νέα, εξελιγμένη λύση!

Η κατάσταση λοιπόν μπορεί να διορθωθεί, και ακόμη καλύτερα να εξελιχθεί, εάν είστε έτοιμη να πάρετε ευθύνη με στόχο όχι να αλλάξετε τον σύντροφό σας, αλλά να φροντίσετε τη σχέση σας!

Ανοίξτε την αγκαλιά σας για εκείνον με κατανόηση και διάθεση να του δείξετε ότι το άνοιγμα είναι πιο συμφέρουσα επιλογή από το κλείσιμο! Ανανεώστε τις αξίες της σχέσης σας!

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v