Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε στην εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε στην εγκυμοσύνη

Για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή της. Παρά τα όμορφα συναισθήματα που γεννά η σκέψη ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε στην αγκαλιά το μωρό μας, υπάρχει πάντα το άγχος αν θα κυλήσουν όλα ομαλά. Και πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ το να φοβάσαι πως κάτι μπορεί να πάει στραβά στο έμβρυο ή σε σένα.

Οι αλλαγές που βιώνει το σώμα μας στην εγκυμοσύνη είναι τόσες πολλές που, τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε ένα σύμπτωμα είναι φυσιολογικό και πότε όχι. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα σημάδια που δεν πρέπει με τίποτα να αγνοήσουμε. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία του μωρού, όσο και την δική μας.

Κηλίδες αίματος

Παρόλο που μια μικρή αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να τρομάξει την μέλλουσα μητέρα, τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικό σημάδι. Αν, όμως, η αιμορραγία συνοδεύεται από πόνους στην κοιλιακή χώρα, τότε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έκτοπης κύησης, δηλαδή της κύησης που αναπτύσσεται οπουδήποτε αλλού εκτός από την μήτρα και συνήθως στις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν συχνά μεταξύ 6ης και 10ης εβδομάδας ενώ η απόχρωση του αίματος είναι καφετί και συνοδεύεται από οξύ πόνο. Οι λιποθυμίες και ο αφόρητος πόνος μπορεί να είναι ένδειξη ότι η έκτοπη κύηση ετοιμάζεται να διακοπεί ή έχει διακοπεί ήδη. Σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσετε κηλίδες αίματος, πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Οπτικές διαταραχές

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η όραση της εγκύου. Αν βλέπετε θολά ή εμφανίζονται λάμψεις φωτός, ενώ ταυτόχρονα υποφέρετε από πονοκεφάλους και ναυτία, τότε πρέπει να θορυβηθείτε καθώς είναι σημάδι της προεκλαμψίας. Είναι μία από τις συνηθέστερες και πιο σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη γιατί προκαλεί υψηλή πίεση στην μητέρα και αναπτυξιακά προβλήματα στο μωρό.

Ενόχληση στην ούρηση

Αν νιώθετε κάψιμο, συχνοουρία, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα κατά την ούρηση τότε ενδέχεται να νοσείτε από ουρολοίμωξη. Η επίπτωση της ουρολοίμωξης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο της οξείας πυελονεφρίτιδας που έχει ως συνέπεια τον πρόωρο τοκετό, την εμφάνιση αναιμίας, υπέρτασης και προεκλαψίας στην μητέρα. Συνήθως το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται μεταξύ της 9ης και 17ης εβδομάδας λόγω των αλλαγών που υφίσταται το ουροποιητικό σύστημα της εγκύου.

Επίμονη ναυτία και εμετός

Οι περισσότερες γυναίκες ταλαιπωρούνται από εμετούς και ναυτίες στην εγκυμοσύνη. Όταν όμως αυτά τα συμπτώματα όχι μόνο επιμένουν, αλλά επιδεινώνονται ενώ οι εμετοί φτάνουν ακόμα και τους 15-30 την ημέρα, τότε έχετε το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης, η οποία οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Το χαμηλό βάρος του μωρό και ο πρόωρος τοκετός φαίνεται να συνδέονται με την υπερέμεση κύηση, γι ‘ αυτό και η στενή παρακολούθηση της εγκύου από τον γυναικολόγο κρίνεται απαραίτητη.

v