8 κοριτσίστικα βιβλία για ένα συναρπαστικό καλοκαίρι!

8 κοριτσίστικα βιβλία για ένα συναρπαστικό καλοκαίρι!

Έχετε ακούσει ποτέ για τα ευεργετικά αποτελέσματα της παιδικής…. βαρεμάρας; Ε, λοιπόν, το καλοκαίρι για τους μικρούς μας φίλους, και ειδικά οι πρώτες εβδομάδες πριν τις οικογενειακές διακοπές,  είναι η κατάλληλη περίοδος για να μείνουν στο σπίτι και να βαρεθούν!

Κι ενώ βαριούνται, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν με κάποιο ξεχασμένο βιβλίο στα χέρια. Εξάλλου, οι περισσότεροι κάπως έτσι ξεκινήσαμε την ερωτική (σχεδόν) σχέση μας με τα βιβλία: μεσημέρι καλοκαιριού, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για να μην ξυπνήσουμε τη μαμά και τον μπαμπά και η Άλκη Ζέη να μας γνέφει από το δεύτερο ράφι της βιβλιοθήκης. Για τα κορίτσια μας, όμως, έχουμε κι άλλες, πιο σύγχρονες προτάσεις:

Η Ελπίδα και οι υπερκακοί



Συγγραφέας: Πέτρος Αργυρίου 
Εκδότης: Τζιαμπίρης - Πυραμίδα

«Πως να μοιάζει άραγε ένας κόσμος χωρίς καμία ελπίδα; Παιδιά, βιαστείτε: Οι τρείς υπερκακοί, ο κύριος Σιωπή , ο κύριος Φλυαρία και ο φοβερότερος όλων , ο κύριος Ερημιά, έχουν ήδη αρχίσει τα υπερκακουργήματά τους!».

Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο και μια συναρπαστική ιστορία για τις μικρές μας φίλες: ένα δεκάχρονο κορίτσι με φακίδες και το πιο καλοσυνάτο χαμόγελο του κόσμου, θα προσπαθήσει με τη βοήθεια των φίλων της να νικήσει τους τρομερούς Τρεις: τον κύριο Σιωπή, τον κύριο Φλυαρία και τον φοβερότερο όλων, τον κύριο Ερημιά. Η πρώτη σελίδα αρκεί για να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου! 


Σειρά βιβλίων «Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ!»

Συγγραφέας: Rylance Ulrike
Εκδότης: Μεταίχμιο

Η Πένι είναι 10 χρονών και το όνειρο της είναι να γίνει ντετέκτιβ! Βλέπει παντού μυστήρια και υπόπτους και μπλέκει σε απίστευτες περιπέτειες! Μία σειρά βιβλίων γραμμένα με χιούμορ, νεανική γλώσσα αλλά και ευγένεια. Το αγαπημένο της δικής μου κόρης, η οποία είναι φανατική θαυμάστρια της Πένυ Πέπερ, είναι το «Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο» και σας το συνιστά ανεπιφύλακτα.

 

Ο θησαυρός της Βαγίας

Συγγραφέας: Ζωρς Σαρρή
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Προτεινόμενη ηλικία: 8

Μια γνήσια περιπέτεια, όπου οι κυνηγοί του θησαυρού εδώ δεν είναι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά. Ένας θησαυρός στην Αίγινα; Και μάλιστα στη Βαγία; Ναι, στη Βαγία, εκεί που είχε «παντρευτεί» δώδεκα χρόνων τον Παναγιώτης, τότε στα 1936. Τώρα η Ζωή είναι πάλι στην Αίγινα, όχι παιδί ανέμελο, όχι κορίτσι στην Κατοχή, μα μεγάλη, απλά μεγάλη. Καλοκαίρι σ’ ένα ελληνικό νησί, καλοκαίρι με παιδιά. Καλοκαίρι μ’ ένα θησαυρό που περιμένει να τον βρουν. Ένα από τα σύγχρονα «κλασικά» βιβλία για παιδιά και νέους, όπου μαζί με την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού έρχεται στην επιφάνεια το φως, η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας. Και προσοχή - ένα ελληνικό βιβλίο περιπέτειας...

 

Φιλία σε 4 ρόδες  



Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Προτεινόμενη ηλικία: 8

Ένα γλυκό και τρυφερό βιβλίο ειδικά για κορίτσια! Η περίληψη: Όπως κάθε χρόνο, η αυλαία ανοίγει για να ξεκινήσει η παράσταση της νέας σχολικής χρονιάς. Μόνο που αυτό το φθινόπωρο οι πρωταγωνιστές είναι διαφορετικοί. Ένα χαριτωμένο τριτάκι (νεραντζάκι) και μια πριγκίπισσα με κοτσίδες γνωρίζονται κιόλας από την πρώτη σκηνή σε δυο διπλανές θέσεις του σχολικού λεωφορείου. Είναι όμως οι τέσσερις ρόδες του αυτοκινήτου αρκετές για να διατηρηθεί μια πρωτότυπη φιλία; Και τι θα γίνει το καλοκαίρι όταν πέσει η αυλαία;

Οι μύγες, τα χελιδόνια κι εγώ



Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Προτεινόμενη Ηλικία: 6 – 12

Ξέρετε τι σημαίνει η έκφραση "βλέπω κάποιον σαν μύγα"; Ό,τι και να σημαίνει, ο μπαμπάς της Στέλλας έχει άλλη άποψη. Γι' αυτόν, "βλέπω κάποιον σαν μύγα" σημαίνει τον σιχαίνομαι αλλά και τον φοβάμαι, θέλω τον ολοκληρωτικό αφανισμό του για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Γιατί η μύγα κι ο μπαμπάς της Στέλλας είναι δυο όντα που δεν μπορούν να ζήσουν στο ίδιο σπίτι. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει κι άδικο - μύγες στην κουζίνα, μύγες στο δωμάτιο, μύγες στο τραπέζι, μύγες, μύγες, μύγες... Έτσι η Στέλλα σκέφτεται ένα απλό αλλά θεότρελο τέχνασμα για να απαλλαγούν μια και καλή από τις μύγες: να φέρει τα χελιδόνια πίσω στις φωλιές τους... Πώς αυτό το διαβάσετε στο βιβλίο!

 Ματίλντα  



Συγγραφέας: Dahl Roald
Εκδότης: Ψυχογιός
Προτεινόμενη Ηλικία: 9 - 11

Αυτή τη φορά ο Ρόαλντ Νταλ ξεπέρασε τον εαυτό του και μας χαρίζει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Τη Ματίλντα. Δεν υπάρχει παιδί πιο έξυπνο, πιο λογικό, πιο τρυφερό, πιο αξιαγάπητο από αυτήν. Αυτό το υπέροχο κορίτσι, το προικισμένο με μυαλό τόσο λαμπερό και με καρδιά τόσο μεγάλη, ας γίνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους.


10 μέρες στην τρελογιαγιά



Συγγραφέας: Laurie keza
Εκδότης: Μεταίχμιο
Προτεινόμενη Ηλικία: 10+

Οι γονείς της Βιργινίας και της Καρολίνας πρέπει να απουσιάσουν το ίδιο δεκαήμερο για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Τα κορίτσια πηγαίνουν να μείνουν στα Βίλια, στο αγρόκτημα της Αμερικανίδας γιαγιάς τους, η οποία έχει ταξιδέψει από την Τουλούζη ως τη Σαραγόσα με το μηχανάκι της, έχει ζήσει τα γεγονότα τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, έχει φίλες από την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Όταν φτάνουν στο αγρόκτημα τα κορίτσια μαθαίνουν ότι η γιαγιά ξεκίνησε μαθήματα αραβικών με δάσκαλο έναν καινούργιο φίλο, τον Λιβανέζο γείτονα ο οποίος εκτρέφει άλογα.

Η μωβ ομπρέλα



Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Εκδότης: Μεταίχμιο
Προτεινόμενη Ηλικία: 12

Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι, ζει με τους γονείς της η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της φωνάζουν Λέτρω και όταν θυμώνουν μαζί της πλασμώδιο του Λαβεράν. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και τις "γυναικείες" δουλειές, ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της: Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο, ρίχνει κλεφτές ματιές στην εφημερίδα, εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ, ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, έχει υπό την προστασία του τον ανιψιό του Μπενουά ο οποίος γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών.

Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες  1 & 2

 

Συγγραφείς: Favilli Elena, Cavallo Francesca
Εκδότης: Ψυχογιός
Προτεινόμενη ηλικία: 9 έως 16 ετών

Το βιβλίο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς. Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding). Περισόερα για το βιβλίο μπορείτε  να δείτε εδώ.

Πηγή: public.gr


v