4 αποτελεσματικοί τρόποι για να απασχολείτε τα παιδιά τις ώρες κοινής ησυχίας

4 αποτελεσματικοί τρόποι για να απασχολείτε τα παιδιά τις ώρες κοινής ησυχίας

Το ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού ησυχάζει όλη η φύση εκτός από τα παιδιά! Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τις ατελείωτες και βασανιστικές εκείνες ώρες που έπρεπε να μείνουμε κλεισμένοι στο διαμέρισμα και μάλιστα κάνοντας ησυχία. Κι όλοι, σχεδόν, θυμόμαστε πως την απόλυτη σιωπή έσπαγε κάποιο βαρύ αντικείμενο που μας έπεφτε από τα χέρια ή οι φωνές μας όταν πλέον είχαμε κουραστεί από την απραξία.

Κάτι αντίστοιχο βιώνουν και τα παιδιά μας κάθε μεσημέρι όταν τα σχολεία είναι κλειστά για καλοκαίρι. Οι βόλτες στον καύσωνα είναι απαγορευτικές, τα ποδοβολητά ενοχλούν τους από κάτω ενώ οι δυνατές φωνές και τα γέλια ξεσηκώνουν τη γειτονιά. Εάν, λοιπόν, έχετε βαρεθεί να σας χτυπούν μεσημεριάτικα το κουδούνι κάνοντάς σας παρατήρηση για τα φασαριόζικα αγγελούδια σας, παρακάτω θα βρείτε κάποιες αποτελεσματικές λύσεις για να τα απασχολήσετε.

Δεν αρκεί η ζωγραφική… φέρτε τα παιδιά σε επαφή και με άλλες μορφές τέχνης

Είναι πολύ συνηθισμένο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν με τους μαρκαδόρους τους όταν βαριούνται. Εξάλλου, είναι μία δραστηριότητα που αγαπούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, δεν μπορούν να περάσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι μόνο ζωγραφίζοντας! Δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν επιπλέον μορφές τέχνης ώστε να έχουν εναλλακτικές και να περνούν την ώρα τους δημιουργικά και ήσυχα!

 

 Ο πηλός, τα κολλάζ, τα ψηφιδωτά ή οι πολλές τεχνικές με τέμπερα είναι ενασχολήσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες που τα κρατούν στην καρέκλα για ώρες ενώ καλλιεργούν τη φαντασία τους. Επιλέξτε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό για να μη βαριούνται και φέρτε τα σε επαφή με πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης. Εξάλλου, όπως έλεγε κι ο Σαίξπηρ, ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα – και η ζωή των παιδιών μας θέλουμε να έχει σχήμα καρδιάς!

Απασχολήστε τα με βιβλία παιχνιδιών και δραστηριοτήτων

Όταν ήμουν παιδί, η μαμά μου φρόντιζε κάθε καλοκαίρι να μου αγοράζει ένα βιβλίο με δραστηριότητες και παιχνίδια που αντιστοιχούσαν στην ηλικία και τη σχολική τάξη που μόλις είχα ολοκληρώσει. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως τέτοια βιβλία όχι μόνο υπάρχουν ακόμη, αλλά είναι πολύ καλύτερα και πιο διασκεδαστικά από τότε!

Στις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παράδειγμα, ανακάλυψα βιβλία παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για κάθε ηλικία, γούστο ή διάθεση! Τα παιδιά μπορούν να περάσουν τα μεσημέρια του καλοκαιριού συντροφιά με τέρατα και πειρατές ή σπαζοκεφαλιές και κρυπτόλεξα! Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες σε μορφή παιχνιδιού θα τα ενθουσιάσουν, ενώ, χωρίς καν να το καταλάβουν, θα κάνουν και μία επανάληψη εφ’ όλης της ύλης της σχολικής χρονιάς που πέρασε!

Στην ίδια λογική είναι και η σειρά «Ώρα για διακοπές» που αποτελείται από 6 βιβλία, από το προνήπιο μέχρι και τη Γ΄ Δημοτικού, διαθέτει πλούσιο εικονογραφικό υλικό και προσφέρει στα παιδιά ατέλειωτες ώρες διασκέδασης με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τα βιβλία είναι πλήρως προσαρμοσμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, γραμμένα από έμπειρους παιδαγωγούς, ώστε οι μικροί μας φίλοι να ασκούν την κριτική τους ικανότητα ενώ χαλαρώνουν.

Διαβάστε τους παραμύθια

Φανταστείτε την εξής εικόνα: μεσημέρι, το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς Κελσίου, τα μικρά σας ξαπλωμένα ακούνητα στον καναπέ κι εσείς δίπλα τους να τους διαβάζετε βιβλία. «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» λένε κάποιοι, και η συγκεκριμένη μάς λέει πολλά!

Πρώτα απ’ όλα, πως τα παιδιά κάθονται ήσυχα και δεν ενοχλούν κανένα. Δεύτερον, ταξιδεύουν νοερά στον φανταστικό κόσμο των παιδικών βιβλίων που είναι απείρως καλύτερος από εκείνον της οθόνης. Τρίτον, η μαμά με τα παιδιά μοιράζονται κάτι υπέροχο που θα τους ακολουθεί και θα τους ενώνει μια ζωή. Και τέλος, βλέπουμε παιδιά που στο μέλλον θα διαβάζουν όχι μόνο από υποχρέωση για το σχολείο αλλά και για ψυχαγωγία.

Παίξτε (αθόρυβα) επιτραπέζια

Στις περισσότερες οικογένειες, τα επιτραπέζια βγαίνουν από την ντουλάπα σε σπάνιες περιπτώσεις. Συνήθως τα αγοράζουμε, παίζουμε μία φορά κι έπειτα τα στριμώχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα που αναρωτιόμαστε γιατί τα έχουμε και μας πιάνουν χώρο! Φέτος το καλοκαίρι, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό.

Τα παιδιά σπάνια παίζουν επιτραπέζια από δική τους πρωτοβουλία. Θέλουν ενθάρρυνση και τη δική σας συμμετοχή για να απολαύσουν το παιχνίδι. Βγάλτε τα, λοιπόν, από την ντουλάπα, ακουμπήστε τα σε ένα φανερό σημείο και καθίστε να παίξετε μαζί τους από Monopoly και «Μάντεψε ποιος» μέχρι παντομίμα και Σκορ 4.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v