Άλλο αγάπη, άλλο κτητικότητα

Άλλο αγάπη, άλλο κτητικότητα

«Αν αγαπάς κάποιον άσ’ τον να φύγει!

Αν γυρίσει πίσω, είναι δικός σου!

Αν δεν γυρίσει, δεν ήταν ποτέ!»

Τάδε έφη Χαλίλ Γκιμπράν και μάλλον το έχετε ακούσει ή διαβάσει πολλάκις και σε διαφορετικές εκδοχές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μην συμφωνήσει κανείς με τον Λιβανοαμερικανό ποιητή, αφού η πραγματική αγάπη δεν έχει αλυσίδες ή σκοινιά για να σε δέσει. Αντίθετα, σ’ αφήνει ελεύθερο να πας εκεί που λαχταρά η καρδιά σου ενώ εκείνη είναι δίπλα σου, πάντα στο πλάι σου, να σε στηρίζει και να γελά με τη χαρά σου.

Πολλές φορές, ωστόσο, μπερδεύουμε την αγάπη με την κτητικότητα. Νομίζουμε πως όποιος μας αγαπά και μας νοιάζεται έχει δικαίωμα να μας ελέγχει, να επεμβαίνει στη ζωή μας, να ορίζει τα θέλω μας και να καθοδηγεί τις αποφάσεις μας. Αυτό, όμως, δεν είναι αγάπη αλλά ένδειξη πως ο άλλος μας θεωρεί κτήμα του, «δικό του». Κι ακόμα κι αν κάποιες φορές πέφτουμε στην παγίδα του και λειτουργούμε ετερόφωτα, στην πραγματικότητα είμαστε ευτυχισμένοι μόνο όταν είμαστε αυτόφωτοι και δεν εξαρτιόμαστε, αλλά συμπορευόμαστε με τον άνθρωπό μας.  

Η αληθινή αγάπη εμπιστεύεται, δεν ζηλεύει

Η αληθινή αγάπη βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη. Η ελευθερία σε μία οποιαδήποτε σχέση είναι βασική προϋπόθεση για να περνάς όμορφα, να είσαι ο εαυτός σου και να ξετυλίγεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου. Η ζήλια, από την άλλη, είναι σημάδι φόβου. Ο άνθρωπος που ζηλεύει νιώθει ανεπαρκής αλλά και τρομοκρατημένος στη σκέψη μιας πιθανής ρήξης. Δεν αγαπά τον άλλον για αυτό που είναι, ούτε και θέλει να τον βλέπει να ανθίζει και να εξελίσσεται. Αντίθετα, προτιμά να τον ελέγχει και να τον υποτιμά με μοναδικό σκοπό να τον κρατήσει δέσμιό του. Κάτω από τις απελπισμένες υποσχέσεις αιώνιας αγάπης, συνήθως κρύβεται άμετρος εγωισμός και ανασφάλεια που, κάποιες φορές, φτάνει στη βίαιη καταπίεση.

Η αληθινή αγάπη δεν φέρνει πόνο αλλά ευτυχία

Η αληθινή αγάπη φέρνει ολοκλήρωση και ευτυχία, ενώ η προσκόλληση και η εξάρτηση οδηγεί στην απώλεια της προσωπικής μας ταυτότητας. Όταν βρίσκεσαι σε μια ουσιαστική και ισορροπημένη σχέση θέτεις στόχους, προσπαθείς, ζεις, διασκεδάζεις, μεγαλώνεις και προοδεύεις. Μπορεί η ευτυχία να μην είναι μία μόνιμη κατάσταση, αλλά μία τέτοια σχέση σου χαρίζει πολλές και ανεκτίμητες στιγμές χαράς. Εάν, όμως, νιώσεις πως η παρουσία του άλλου σε τραβάει προς τα κάτω και εγκλωβίζει όσα αγαπάς, ο πόνος και η δυστυχία είναι αναπόφευκτες.

Η αληθινή αγάπη δίνει ανιδιοτελώς και όχι για να πάρει πίσω

Δεν μπορούμε να αγαπάμε επειδή έχουμε ανάγκη τον άλλον, ούτε επειδή ικανοποιεί τον εγωισμό μας όταν μας χρειάζεται. Η αληθινή αγάπη δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται. Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο γελάς με τη χαρά του και σκουπίζεις το δάκρυ του στα δύσκολα. Δίνεις με ανιδιοτέλεια και ενθουσιασμό δίχως να σε νοιάζει εάν θα ανταμειφθείς για την προσφορά σου. Η κτητικότητα από την άλλη, σου δίνει για να πάρει,  για να μπορεί να σε ελέγχει και να σε κρατά φυλακισμένο στα δεσμά της. Κι αυτό είναι επώδυνο, επίπονο και εκ διαμέτρου αντίθετο από την αγάπη.

Η αληθινή αγάπη προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια

Η αληθινή αγάπη συνεπάγεται ηρεμία και σταθερότητα – αρχές βασικές για μια υγιή σχέση αγάπης.  Η ασφάλεια είναι  το γόνιμο έδαφος για μια καλή ζωή και παρέχονται από τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας μόνο εάν εκείνος μας αγαπά πραγματικά. Και για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε, κρατήστε τα λόγια του Χαλίλ Γκιμπράν σαν φυλαχτό: «Αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά μην αφήσετε να σας δεσμεύσει η αγάπη σας. Αφήστε την καλύτερα να γίνει θάλασσα που πηγαινοέρχεται, ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας. Και σταθείτε ο ένας πλάι στον άλλο, αλλά όχι υπερβολικά κοντά, διότι οι κολόνες του ναού στέκουν χωριστές, και η βελανιδιά με το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου».

v