Τα 4 συστατικά μιας δεμένης οικογένειας που κάνουν το παιδί ευτυχισμένο

Τα 4 συστατικά μιας δεμένης οικογένειας που κάνουν το παιδί ευτυχισμένο

Όλη η πορεία μας αρχίζει από την οικογένεια, γι' αυτό και η σημασία της είναι τεράστια τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά που μεγαλώνουμε. Όταν μια οικογένεια είναι πραγματικά δεμένη και βαθιά αγαπημένη, ξέρεις ότι υπάρχει ένα καταφύγιο που θα σε κρατήσει ασφαλή. Με τα χρόνια οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται ισχυρότεροι. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται προσπάθεια και 4 ακόμη σημαντικά «συστατικά».

Αγάπη 

Η αγάπη είναι το κύριο συστατικό για μια δεμένη οικογένεια. Με το που γινόμαστε γονείς, την νιώθουμε να ξεχειλίζει από μέσα μας και ξέρουμε ότι η πηγή της είναι αστείρευτη. Ωστόσο δεν είναι αρκετό μόνο να υπάρχει-πρέπει και να εκφράζεται και να την νιώθουν τα παιδιά. Πώς; Με τον χρόνο που τους αφιερώνουμε, τα λόγια, τις πράξεις και την αφοσίωση που τους προσφέρουμε απλόχερα. Μόνο τότε θα καταλάβουν την ουσιαστική ουσία της αγάπης μας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Όταν το παιδί νιώθει ότι έχει αγαπηθεί από τους γονείς του, ξεκινάει τη ζωή του πάνω σε γερές βάσεις. Γνωρίζει τον εαυτό του, τον αποδέχεται και τελικά τον αγαπάει. Κι έτσι αργότερα προσφέρει την δική του αγάπη στους άλλους. Αν νιώσει ότι οι γονείς του δεν το αγάπησαν, τότε δύσκολα θα νιώσει αυτοπεποίθηση για να αγαπήσει και να αγαπηθεί

(Αυτό)εκτίμηση

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η αυτοεκτίμηση  και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές που χρειάζονται χρόνο και επιμονή για να αποκτηθούν, όμως, τις βάσεις τις θέτει το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Αν οι γονείς δεν εκτιμούν πρώτα τον ίδιο τους τον εαυτό, τότε και το παιδί θα αισθάνεται μειονεκτικά και δύσκολα θα πιστέψει στον εαυτό του. Το μέλλον του χτίζεται από το παρόν του. Για να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια του όταν μεγαλώσει πρέπει να μάθει να «δοκιμάζει», να κάνει λάθη, να βελτιώνεται και το κυριότερο, να ανακαλύπτει τις δυνατότητές του. Η επιβράβευση για τα μικρά και τα μεγάλα, η συμπαράσταση στις αποτυχίες, η κατανόηση στις δύσκολες στιγμές, η πίστη στις ικανότητες του παιδιού είναι δώρα ανεκτίμητα που μόνο ένας γονιός μπορεί να προφέρει.

Ουσιαστική επικοινωνία

Η διαρκής και ουσιαστική επικοινωνία είναι το τρίτο συστατικό που δένει μια οικογένεια. Λέγοντας «ουσιαστική» εννοούμε μια συζήτηση που ξεκινάει με ερωτήσεις που πηγάζουν από αληθινό ενδιαφέρον και από απαντήσεις που δεν κρύβουν συναισθήματα ή σκέψεις. Το ότι ανήκουμε σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον δεν σημαίνει ότι ξέρουμε απαραίτητα ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται χρόνος για να «γνωριστούμε»! Πρέπει να μάθουμε να ακούμε πριν συμβουλεύσουμε. Μιλήστε και συζητείστε με τα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους με την ειλικρίνεια και το ενδιαφέρον σας. Με αυτόν τον τρόπο τους διδάσκετε να εκφράζονται και να εκδηλώνονται.

Όρια

Δεν υπάρχει εγχειρίδιο, ούτε κάποια μέθοδος εκπαίδευσης γονιών για το πώς να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά. Οι εμπειρίες, τα λάθη και τα όρια που θέτουμε σαν οικογένεια βοηθούν τον σκοπό μας. Κάθε σπίτι πρέπει να έχει κανόνες-όχι αυστηρούς, αλλά ευέλικτους και διαπραγματεύσιμους που θα ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Έτσι ωριμάζει σ’ ένα περιβάλλον με ασφάλεια και προστασία, μαθαίνοντας τις συνέπειες των πράξεων του και την έννοια της υπευθυνότητας. Μεγαλώνοντας γίνεται ένας δυναμικός ενήλικας που παλεύει για τα θέλω του, διεκδικεί την θέση του στον κόσμο και δεν γίνεται έρμαιο των εκάστοτε καταστάσεων.

 Όπως έχει αναφέρει και ο συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι «Αγάπη, εκτίμηση, κανόνες και επικοινωνία: πάνω σ’ αυτόν τον βατήρα στέκεται το παιδί νια να κάνει το άλμα του στη ζωή. Για να βαδίσει, καταρχάς, τον δρόμο της αυτοεξάρτησης και, στη συνέχεια, τον δρόμο της συνάντησης με τους άλλους».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v