Τι θα θυμούνται από εσάς τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν

Τι θα θυμούνται από εσάς τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν

«Η μαμά μου χαμογελούσε συνέχεια!». «Ο μπαμπάς μου όταν χτυπούσα με μάλωνε». «Η μητέρα μου μιλούσε σε όλους στον πληθυντικό».

Εκφράσεις που σχεδόν όλοι έχουμε ανταλλάξει με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Γιατί όσο μεγαλώνουμε, κρατάμε πάντα ζωντανές κάποιες αναμνήσεις από τους γονείς μας – αναμνήσεις μοναδικές και ξεχωριστές όπως μία βόλτα στην παραλία, ή μνήμες που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά τους. Κι αν το καλοσκεφτείτε, θα δείτε πως κι εσείς θυμάστε συγκεκριμένα πράγματα από τους δικούς σας. Το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Και τι θα θυμούνται;

Τις εμπειρίες που μοιράζεστε και όχι τα υλικά αγαθά που τους αγοράζετε

Μπορεί να μην θυμούνται όλα τα παιχνίδια ή τον ακριβή αριθμό των παγωτών που τους αγοράσατε, αλλά σίγουρα θα τους μείνουν για πάντα κάποιες κοινές σας εμπειρίες. Μια οικογενειακή έξοδος, μια ευχάριστη μέρα στο σπίτι ή μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να καταγραφεί μέσα τους με ανεξίτηλο μελάνι. Ο χρόνος που τους αφιερώσατε, το χαμόγελο και η καλή σας διάθεση θα αποτελέσουν κάποια μέρα ένα ισχυρό και πολύτιμο σημείο αναφοράς.

Τις στιγμές που ήσασταν μαζί τους 100% 

Δυστυχώς, η σύγχρονη καθημερινότητα μας έχει μετατρέψει σε γονείς που, ακόμα κι όταν είμαστε με τα παιδιά, απουσιάζουμε συναισθηματικά. Είτε σκεφτόμαστε τις υποχρεώσεις που μας κυνηγούν, είτε ασχολούμαστε με το τηλέφωνο, είτε, αντί να ζήσουμε ολοκληρωτικά μια στιγμή τους, προσπαθούμε να την απαθανατίσουμε με το κινητό μας. Υπάρχουν όμως και οι στιγμές που όταν είμαστε με τα παιδιά σβήνουν όλα τα υπόλοιπα. Είμαστε διαθέσιμοι με όλο μας το είναι και τα παιδιά μας, εκείνες τις στιγμές, νιώθουν ευτυχισμένα. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να τις πολλαπλασιάσουμε.

Τα καλά λόγια που τους λέτε

Το «σ’ αγαπώ» πλέον λέγεται απ’ όλους τους γονείς και αρκετά συχνά. Φυσικά και είναι σημαντικό, όμως τα καλά λόγια που τονώνουν την αξία του παιδιού και δείχνουν την εκτίμησή σας τους μένουν για πάντα. Φράσεις όπως «είμαστε τυχεροί που σ’ έχουμε» ή «είσαι σπουδαίος φίλος» τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους και σε πολλά χρόνια από τώρα, θα θυμούνται τη στιγμή που τους την είπατε σαν να’ ταν χθες!

Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τις δυσκολίες

Μπορεί να μην θυμούνται λεπτομέρειες, αλλά πολλά παιδιά θυμούνται από τους γονείς τους «να μην το βάζουν ποτέ κάτω» ή «να παγώνουν και να παίρνουν τηλέφωνο κάποιον άλλον για βοήθεια». Το πώς διαχειρίζεστε τις δύσκολες καταστάσεις είναι μια ανάμνηση που χαράσσεται βαθιά στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών και, συνήθως, την μιμούνται μεγαλώνοντας. Βάλτε, λοιπόν, τα δυνατά σας!

Τις στιγμές που λείπατε

Μπορεί να ακούγεται αρνητικά, αλλά έχει τα καλά του! Μπορεί κάποιες φορές που σας χρειάστηκαν να μην ήσασταν εκεί. Εξάλλου, είναι αδύνατο να είστε πάντα εκεί! Εκείνες τις φορές, λοιπόν, θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους χρησιμοποιώντας όλα τα εφόδια που τους έχετε ήδη δώσει: προσαρμοστικότητα, επιμονή και υπομονή. Κι αυτές τις στιγμές, που θα έχουν καταφέρει τόσα πολλά μόνα τους, θα τις θυμούνται πάντα αφού θα γίνουν οι πρώτες τους μικρές προσωπικές νίκες.

Τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους άλλους αλλά και μεταξύ σας

Εάν κουτσομπολεύετε, μιλάτε με αγένεια ή δεν σέβεστε ο ένας τις επιθυμίες και τις ελευθερίες του άλλου, τα παιδιά είτε θα σας μιμηθούν, είτε μεγαλώνοντας θα σας απορρίψουν και θα σχηματίσουν άσχημη εντύπωση για εσάς. Το μόνο σίγουρο είναι πως θυμούνται πάντα τη συμπεριφορά σας!  

Πηγή: popsugar.com

 

v