Σεξ από τα 14: Είναι έτοιμοι οι νέοι για ένα τόσο μεγάλο βήμα;

Σεξ από τα 14: Είναι έτοιμοι οι νέοι για ένα τόσο μεγάλο βήμα;

Το γεγονός ότι τα νέα παιδιά έχουν  πρόωρη σεξουαλική ζωή, είναι μια πραγματικότητα. Η συμπεριφορά, το ντύσιμο αλλά και η ωριμότητά τους, ώρες ώρες μας ξαφνιάζουν. Στην ηλικία των 14, αρκετά πριν την ενηλικίωσή τους, η πλειονότητα των νέων διατηρεί ολοκληρωμένες σχέσεις κι αυτό ενδεχομένως να μας φαίνεται πλέον φυσιολογικό.

Σκεφτείτε, όμως, πως ένα παιδί στα 14 έχει μόλις τελειώσει το γυμνάσιο και ετοιμάζεται για το λύκειο. Σκεφτείτε, επίσης, πως οι ολοκληρωμένες σχέσεις είναι κάτι πολύ παραπάνω από τη σωματική επαφή αφού, ουσιαστικά, αλλάζεις σελίδα στη ζωή σου. Οι συνέπειες είναι εξαιρετικά περίπλοκες όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Και άραγε, όσο πρόωρη ανάπτυξη κι αν έχουν οι νέοι σήμερα, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν όλα όσα συνεπάγονται οι ολοκληρωμένες σχέσεις;

Το σώμα τους δεν είναι ακόμα έτοιμο

Το σεξ δεν είναι μία τόσο απλή υπόθεση. Εκτός από την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση για τα αφροδίσια νοσήματα και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, το σώμα μας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί αλλά και να απολαύσει μια σεξουαλική επαφή, πρέπει να είναι έτοιμο και ολοκληρωμένο. Στην ηλικία των 14, ο οργανισμός μας δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί πλήρως σε κανένα επίπεδο. 

Δεν έχουν αναπτύξει συναισθηματική ωριμότητα

Πιο σημαντική κι από την σωματική ανάπτυξη, όμως, είναι η συναισθηματική ωριμότητα. Η πρώτη ολοκληρωμένη σχέση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι εξαιρετικά σημαντική και, συνήθως, τον σημαδεύει για πάντα! Εάν, λοιπόν, η πρώτη επαφή δεν είναι καλή, είναι πολύ δύσκολο να την διαχειριστεί ένα παιδί, αφού δεν διαθέτει την συναισθηματική ωριμότητα για να αποδεχθεί και να ξεπεράσει την απογοήτευση.

Εάν κάτι δεν πάει καλά, στην καλύτερη περίπτωση θα το σημαδεύει για πάντα. Στην χειρότερη, θα επαναληφθεί η περίπτωση της 14χρονης που αυτοκτόνησε λόγω ερωτικής απογοήτευσης – ένα συμβάν που μας στοίχειωσε και μας έβαλε σε σκέψεις. Και φυσικά, το λάθος δεν είναι της κοπέλας. Τόσο η εγκληματική συμπεριφορά του ενήλικα που αντί να την προστατεύσει την εκμεταλλεύτηκε, όσο και η στάση ολόκληρης της κοινωνίας που παίρνει αψήφιστα τη σεξουαλική αγωγή των νέων, οδήγησαν την κοπέλα στον θάνατο.

Δεν διαθέτουν την απαραίτητη αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι προσόντα που αποκτώνται με κόπο και εμπειρίες. Κάθε ηλικία περνάει τις δικές της δοκιμασίες και μέσα από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες της, χτίζει την πίστη στον εαυτό της.

Ωστόσο, στα 14 ή τα 15 οι εμπειρίες μας είναι πολύ λίγες. Ακόμα φροντίζουν για εμάς η μαμά και ο μπαμπάς ενώ οι αποτυχίες ή οι επιτυχίες που μας διαμορφώνουν βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αυτοπεποίθηση των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι μόνο ένας καρπός που περιμένει να ανθίσει. Είναι, λοιπόν, δύσκολο να επιλέξουν με σωστά κριτήρια τον σύντροφο που θα μοιραστούν μαζί του κάτι τόσο ευαίσθητο και πολύτιμο όπως είναι η πρώτη τους επαφή.

Κι αν φανταστεί κανείς πως ακόμα κι εμείς οι ενήλικες την πατάμε και ποδοπατούμε την προσωπικότητά μας για χάρη του έρωτα, φανταστείτε τι μπορεί να πάθει ένα παιδί ερωτευμένο!

Μπορούμε να εμποδίσουμε την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων;

Σίγουρα είναι αδύνατο να βάλουμε φρένο στην ίδια την εποχή και την εξέλιξή της. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να μιλάμε όχι μόνο ως γονείς αλλά και ως σχολείο και ως κοινωνία!

Να μπει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από νωρίς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υψηλού επιπέδου, τα αποτελέσματα είναι εμφανή: το επίπεδο μετάδοσης του AIDS είναι χαμηλότερο, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία σπανιότερη και η ισότητα των φύλων αυτονόητη και σεβαστή. Κι ενώ στη χώρα μας αυτά τα θέματα θεωρούνται, ακόμα ευαίσθητα (ή ακόμα και αρνήθηκα), σε άλλες χώρες η σεξουαλική αγωγή έχει ενταχθεί στις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος εδώ και 50 χρόνια.

Στη Γερμανία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έγινε υποχρεωτικό στα σχολεία από το 1968, ενώ στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από  το 1970. Στη Γαλλία η σεξουαλική αγωγή είναι υποχρεωτική στα σχολεία και ξεκινά από την ηλικία των 6.

Να μιλάμε στα παιδιά χωρίς ταμπού, ντροπή ή ενοχές

Κανείς δεν είπε πως είναι εύκολο να μιλήσεις σε ένα παιδί για το σεξ ή τις σχέσεις. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν δεν έχουμε αγγίξει ποτέ «δύσκολα» θέματα μαζί τους. Ωστόσο, η σεξουαλικές επαφές (ή οι φιλίες, τα ναρκωτικά, ο έρωτας, οι απογοητεύσεις, οι επιτυχίες) είναι ζητήματα γνωστά στα παιδιά. Δεν ξυπνάνε ένα πρωί και αποφασίζουν να προσποιηθούν τους μεγάλους.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και εξελίσσεται μέσα στο σπίτι μας. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το δούμε, να το παρατηρήσουμε, να αποδεχτούμε το γεγονός πως τα παιδιά μας μεγαλώνουν και να δεχτούμε να είμαστε δίπλα τους χωρίς να τα κατακρίνουμε διαρκώς. Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των γονιών, αφού χάνουμε την εμπιστοσύνη τους και κάνει τα παιδιά να μην μας μιλάνε.

Να τους μιλάμε, λοιπόν, χωρίς επίκριση. Χωρίς ντροπή. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού – υπάρχει μόνο θάνατος, AIDS, αφροδίσια ή οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες όταν δεν ξέρουμε να συζητάμε.

 

v