Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019: Κλιματική Αλλαγή και ο χρόνος που πιέζει

Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019: Κλιματική Αλλαγή και ο χρόνος που πιέζει

Τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος επιβραβεύουν δράσεις επιχειρήσεων που βάζουν ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο. Οι δράσεις εμπίπτουν σε πολλές διαφορετικές ενότητες, μία εκ των οποίων είναι το Περιβάλλον.

Η κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και το προσφυγικό, επικέντρωσαν τις δράσεις των εταιρειών κύρια προς τον άνθρωπο (είτε ως εργαζόμενο, είτε ως πολίτη) και προς την κοινωνία. Το περιβάλλον «έμεινε» λίγο πίσω στις λίστες των θεμάτων προτεραιότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν ενέργειες.

Ωστόσο, ο 13ος από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG) , που αφορά στην Κλιματική Αλλαγή, αποτελεί αδιαφιλονίκητη προτεραιότητα παγκοσμίως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού (Δεκέμβριος 2015), η οποία θέτει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 ° και ιδανικά σε 1,5 ° C - για την πρόληψη καταστροφικών συνεπειών για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. 

Υπάρχει συναντίληψη παγκοσμίως για την επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής αναφέρεται ως κλιματική κρίση ή έκτακτη ανάγκη και έτσι επισημαίνεται στην Ειδική Έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Η έκθεση αυτή απαιτεί «επείγουσα και δραστική δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού", συμπεριλαμβανομένων των "πρωτοφανών και βαθμιαίων μειώσεων των εκπομπών σε όλους τους τομείς", ώστε οι παγκόσμιες εκπομπές να μειωθούν κατά -45% μέχρι το 2030 και να φθάσουν στο μηδέν μέχρι το 2050. 

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στο όραμα της ΕΕ για μια καθαρή οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 όπως διαμορφώνεται στην ανακοίνωσή της "καθαρός πλανήτης για όλους" που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2018.

Μέσα στο 2019, παρατηρούμε την δραστική κινητοποίηση διαφόρων προσωπικοτήτων αλλά και απλών πολιτών σε σχέση με την Κλιματική Κρίση. Τον Μάρτιο, κατά την επίσκεψή του στα κράτη του νότιου Ειρηνικού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres έστειλε ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη ουσιαστικής κινητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων και πρότεινε να γίνει χρήση τη φορολογίας ως εργαλείο για μείωση των ρύπων και ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η εντυπωσιακή επίδραση ενός 16χρονου κοριτσιού από τη Σουηδία, της Greta Thunberg, έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της αδράνειας για την κλιματική κρίση. Με 2 εκατομμύρια followers στο Instagram, η Greta κινητοποιεί κάθε Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες εφήβων σε όλο τον κόσμο σε μια “απεργία” για το περιβάλλον.

Ο ΣΔΕ πιστεύει στην ανάγκη για άμεση κινητοποίηση όλων για ένα βιώσιμο αύριο. Και με τα Αριστεία 2019, θα φέρει το θέμα του περιβάλλοντος στο προσκήνιο. Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις σχετικές ενέργειες στο aristia-sde.gr αλλά και στη σελίδα της Διοργάνωσης στο facebook

Aν ενεργοποιηθούμε όλοι, μπορεί να μην είναι πολύ αργά για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Και το αύριο των παιδιών μας να είναι βιώσιμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v