Γιατί αγαπάμε τα θερινά σινεμά

Γιατί αγαπάμε τα θερινά σινεμά

«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες στα θερινά τα σινεμά» που, όπως έλεγε και ο Κηλαηδόνης, είναι τελικά αυτό που μένει από τα χρόνια της νεότητάς μας. Μυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμιά, μιλάνε τη φωνή της Καζαμπλάνκα και είναι γεμάτα από γέλια, δάκρυα, φίλους, έρωτες και ανεμελιά. Γιατί κάποιοι από εμάς, περνάγαμε τα καλοκαιρινά μας βράδια μες στα θερινά τα σινεμά και οι αναμνήσεις από τότε είναι τόσο έντονες, όσο και η φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη που τα έκανε τραγούδι. 

Γι’ αυτό αγαπάμε τα θερινά σινεμά και επιδιώκουμε ακόμα να τα επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία. Γι΄ αυτό, επίσης, προσπαθούμε να μεταδώσουμε την ίδια αγάπη και στα παιδιά μας. Και για πολλούς ακόμα λόγους…

Τα θερινά σινεμά μυρίζουν καλοκαίρι…

Πρώτα απ’ όλα, τα θερινά σινεμά σηματοδοτούν την ομορφότερη εποχή του χρόνου: το καλοκαίρι! Μόλις ανακοινωθεί πρώτη φορά η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για τους κινηματογράφους, συνειδητοποιείς πως το καλοκαίρι είναι εδώ και πρέπει να προλάβεις να το χαρείς πριν σε προσπεράσει και έρθει πάλι ο χειμώνας!

Μας δημιουργούν μία γλυκιά νοσταλγία

Όσο χρονών και να είμαστε, ξέρουμε καλά πως από τη στιγμή που κάναμε παιδιά η ρουτίνα μας έχει απαρνηθεί πολλές νεανικές απολαύσεις. Μία από αυτές είναι και η συγκέντρωση με φίλους στο κέντρο της πόλης για να δούμε σινεμά σε κάποιο θερινό. Πολλές φορές δεν είχε σημασία η ταινία… Το μόνο που μέτραγε ήταν το φεγγάρι από πάνω σου, τα γιασεμιά και τα νυχτολούλουδα που σε περιέβαλλαν και τα γέλια ή τα δάκρυα συγκίνησης που μοιραζόσουν με τους φίλους. Κάποιες φορές, βέβαια, είχε σημασία να έφτιαχναν ωραία τα ποπ κορν ή τα σουβλάκια! 

Προβάλλουν παλιές, κλασικές ταινίες…

Πολλές ταινίες που έχουν γράψει ιστορία και έρχονται από τις αρχές (ή τα μέσα) του προηγούμενου αιώνα, τις έχουμε δει καλοκαίρι στη Δεξαμενή ή το Θησείον. Οι ιδιοκτήτες  των καλοκαιρινών κινηματογράφων έδειχναν πάντα μία αδυναμία στους κλασικούς  σκηνοθέτες που έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τον σύγχρονο κινηματογράφο. Έτσι, εξάλλου, μάθαμε στα νιάτα μας τον Φελίνι, τον Μπέργκμαν, τον Χίτσκοκ ή Μπερτολούτσι. Με τον ίδιον τρόπο, θα τους συστήσουμε σταδιακά και στα παιδιά μας.

… αλλά και ξεκαρδιστικές ευρωπαϊκές κωμωδίες

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των θερινών σινεμά είναι πως φέρνουν ταινίες που συνήθως δεν προβάλλονται ιδιαίτερα, οπότε αγνοούμε την ύπαρξή τους. Για παράδειγμα, έχω δει αρκετές γαλλικές κωμωδίες απλά και μόνο επειδή παίζονταν στο θερινό της γειτονιάς μου. Ταινίες απόλυτα εναρμονισμένες με το κλίμα και την καλή διάθεση της εποχής που με έκαναν όχι μόνο να περάσω μια ευχάριστη βραδιά και να γελάσω, αλλά και να τις αναζητήσω ή να τις συστήσω σε φίλους και αργότερα.

Γιατί έχει τραπεζάκια και… σουβλάκια!

Μπορεί να ακούγεται πεζό, αλλά τα τραπεζάκια και το φαγητό είναι ένας ακόμα λόγος που αγαπάμε τα θερινά. Το ότι κάθεσαι σε αυτές τις λίγο... άβολες καρέκλες, έχεις δίπλα σου το μεταλλικό τραπεζάκι του καφενείου, ενώ το κυλικείο προσφέρει από ποπ κορν μέχρι σουβλάκια ή πίτσες, είναι κάτι που δεν διαθέτουν οι μεγάλοι κλειστοί κινηματογράφοι.

Γενικά, στα θερινά σινεμά σου δημιουργείται λίγο η αίσθηση της οικειότητας. Σαν να είσαι στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, να έχεις παραγγείλει φαγητό και να βλέπεις ταινία με τους φίλους ή την οικογένειά σου.

v