Τα καλοκαίρια μου δεν είναι πια ξέγνοιαστα. Είναι, όμως καλύτερα από ποτέ!

Τα καλοκαίρια μου δεν είναι πια ξέγνοιαστα. Είναι, όμως καλύτερα από ποτέ!

Από τον καιρό που είμαστε παιδιά, μαθαίνουμε ότι η πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου είναι το καλοκαίρι. Το σχολείο τελειώνει, οι διακοπές διαρκούν πολύ, η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός είναι κατάλληλος για αδιάκοπο παιχνίδι με τους φίλους μας. Μεγαλώνοντας, ο χρόνος συρρικνώνεται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, αλλά το καλοκαίρι δεν παύει να φέρνει μαζί του λίγη από εκείνη την υπέροχη αίσθηση της ξεγνοιασιάς.

Ώσπου κάνουμε οικογένεια και η ξεγνοιασιά σβήνεται μονομιάς απ’ το λεξιλόγιό μας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι καινούργιες έγνοιες δεν κάνουν τα καλοκαίρια μας λιγότερο ευχάριστα. Το αντίθετο, μάλιστα. Τα κάνουν ξεχωριστά και αξιομνημόνευτα.

Επιστροφή στο αδιάκοπο παιχνίδι

Περνώντας από την παιδική ηλικία στη νεότητα, οι καλοκαιρινές προτεραιότητες μεταβάλλονται διαρκώς. Κάπως έτσι, από το «παίζω μέχρι τελικής πτώσης» φτάνουμε σταδιακά στο “ρεμβάζω μέχρι να βαρεθώ τη ζωή μου” και το πεδίο δράσης μας μεταφέρεται από την πρώτη γραμμή της αμμουδιάς στην ξαπλώστρα και το μπιτς μπαρ.

Οι διακοπές με τα παιδιά, λοιπόν, μπορούν να γίνουν ένα είδος αφύπνισης και επιστροφής στις προτεραιότητες των παιδικών χρόνων. Μαζί με τα παιδιά μας, γινόμαστε κι εμείς παιδιά. Πλατσουρίζουμε στο κύμα, κάνουμε μακροβούτια και τούμπες, χτίζουμε κάστρα στην άμμο, ψάχνουμε κοχύλια στον βυθό και κάνουμε βατραχάκια μόλις σουρουπώσει, όταν η θάλασσα είναι λάδι.

Με λίγα λόγια, ξαναθυμόμαστε πώς είναι να παίζεις χωρίς καμία έγνοια στον κόσμο, ακόμη και αν ο νους μας παραμένει γεμάτος με ένα σωρό «μη», «πρόσεχε» και «πρέπει».

Πρόγραμμα, αλλά με εκείνους που αγαπάς

Αν και οι καλοκαιρινές διακοπές χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα είναι ένας μύθος για τους περισσότερους, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αυστηρά προγραμματισμένο από τις διακοπές με την οικογένεια, όταν όλα περιστρέφονται γύρω από τα παιδιά.

Πότε θα φάνε τα παιδιά, πότε θα κάνουν μπάνιο, πότε θα κοιμηθούν και πώς θα γίνουν όλα αυτά στην ώρα τους ώστε να ξεκουραστούμε κι εμείς που το έχουμε τόσο ανάγκη. Κάπως έτσι, οι διακοπές μας είναι πια οργανωμένες με κάθε λεπτομέρεια και τα απρόοπτα είναι το τελευταίο πράγμα που ζητάμε. Τι θέλουμε πραγματικά; Μα φυσικά, να περάσουμε κάθε στιγμή του καλοκαιριού με τους ανθρώπους που αγαπάμε, τον σύντροφο και τα παιδιά μας που γεμίζουν τη ζωή μας με χαρά.



Και ας μην ξεκουραστούμε ούτε λεπτό στο τέλος. Ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια, αυτό που λείπει συνήθως από την καθημερινότητά μας, αρκεί για να γεμίσει τις μπαταρίες μας.

Οι εμπειρίες μας, κληρονομιά των παιδιών μας

Όταν είμαστε νεότεροι και «ελεύθεροι», τα καλοκαίρια είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε καινούργιες εμπειρίες και παραστάσεις. Να κάνουμε εκδρομές σε μέρη που δεν έχουμε ξαναδεί, να οργώσουμε τα νησιά και τις πιο απόμερες παραλίες, αλλά και να χορτάσουμε από συναυλίες και γιορτινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Μ’ άλλα λόγια, έχουμε χρόνο να ξοδέψουμε και να το κάνουμε εποικοδομητικά χωρίς να ανησυχούμε αν οι επιλογές μας «βγούν» ή όχι. Έτσι, όταν κάνουμε οικογένεια, μπορεί να μην  έχουμε χρόνο για πειράματα, έχουμε όμως πάρα πολλά όμορφα πράγματα να μοιραστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Έχουμε την ευκαιρία να πάμε με τα παιδιά σε όλα τα μέρη που πηγαίναμε παλιά διακοπές, να ακούσουμε μαζί ζωντανά τους αγαπημένους μας μουσικούς, να επισκεφθούμε καλοκαιρινά φεστιβάλ που μας έχουν μείνει αξέχαστα.



Ξαναζώντας τις στιγμές της νιότης μας μαζί με τα παιδιά μας, αυτές αποκτούν καινούργιο νόημα και ουσία. Γίνονται ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής μας εμπειρίας.

Στο τέλος, η ξεγνοιασιά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Τα καλοκαίρια με την οικογένεια δεν είναι αφορμή να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά μια καλή ευκαιρία να την κάνουμε ομορφότερη.

v