Από τότε που γίναμε γονείς άρχισαν τα προβλήματα στον γάμο μας. Σώζεται η κατάσταση;

Από τότε που γίναμε γονείς άρχισαν τα προβλήματα στον γάμο μας. Σώζεται η κατάσταση;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Από τον 3ο μήνα ζωής του ξεκίνησαν ουσιαστικά τα προβλήματα με τον άντρα μου. Σε εμένα έπεσαν πολλά όπως καταλαβαίνετε, ειδικά όταν επέστρεψα και στην εργασία μου (ο εργοδότης μου ανακοίνωσε ότι θα με διώξει επειδή έγινα μητέρα). Ο άντρας μου γενικά δεν φημίζεται για την υπομονή του και με τούτα και τ' άλλα τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Δεν έχουμε ούτε μια ευχάριστη μέρα. Έχουμε μιλήσει άσχημα και προσβάλει ο ένας τον άλλον. Μόνιμα αιωρείται ένα «είσαι τρελή» απ’ τον σύζυγό μου και ένα «είσαι άχρηστος» από μένα. Από την πλευρά μου πάμε για διαζύγιο. Δεν θα βγάλω την ουρά μου απ’ έξω και ίσως έχω το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, όμως, δεν νιώθω καλά και δεν μπορώ να συμπεριφερθώ καλύτερα. Φυσικά και δεν θέλω να χωρίσω. Έχουμε προσπαθήσει να μιλήσουμε πολλές φορές. Το αποτέλεσμα; Μία με δύο ημέρες το πολύ να προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά. Μετά ξανά τα ίδια. Δεν ξέρω αν περνάω επιλόχειο κατάθλιψη ή αν όντως έχω τρελαθεί. Δεν θέλω να διαλυθεί το σπίτι μου. Προέρχομαι από σπίτι χωρισμένων γονιών και δεν θέλω να καταλήξω έτσι. Του ζητάω να πάμε σε ειδικό, αλλά αρνείται πεισματικά, λέγοντας ότι εγώ είμαι τρελή και ότι αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σώζεται αυτή η κατάσταση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια συγκλονιστική, μη αναστρέψιμη, εμπειρία για το ζευγάρι που τους εισάγει σε μια νέα, υπέροχη, άγνωστη και απαιτητική φάση ζωής. Όπως κάθε μεταβατική φάση, έτσι και αυτή, αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις. Δυσκολίες που προϋπήρχαν επανέρχονται στην επιφάνεια για να λυθούν, και καλές γνώσεις από εμπειρίες του παρελθόντος βοηθούν στο προχώρημα.

Στη δική σας περίπτωση λοιπόν, κατανοώ πως δυσκολευτήκατε με τον ερχομό του παιδιού σας και τις μετέπειτα εξελίξεις στα εργασιακά σας. Πέρα ωστόσο από τις δυσκολίες, δεν αναφέρετε εάν υπήρχαν και άλλα συναισθήματα, χαράς, αγάπης, ευτυχίας, μοιράσματος. Είναι αναμενόμενο να δυσκολεύεστε, εάν ωστόσο κάθε παραδοχή δυσκολίας γίνεται αφορμή για να αποδοθούν χαρακτηρισμοί, όπως τρελή και άχρηστος, χάνετε τη δυνατότητα να κατανοήσετε το σύντροφό σας και να υποστηρίξετε την απόφαση σας να είστε μαζί και να κάνετε οικογένεια.

Από τα λεγόμενα σας δεν μου είναι ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση επιθυμείτε να προχωρήσετε. Η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν σώζεται από μόνη της. Σώζεται εάν εσείς επιθυμείτε να σωθεί και δουλέψετε με δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν αυτό επιθυμείτε να κάνετε, δε χρειάζεται να το κάνετε με τον ίδιο τρόπο. Εσάς μπορεί να σας ταιριάζει η συνεργασία με έναν ειδικό, ενώ στον σύντροφο σας όχι και αυτό είναι σεβαστό. Το αν απευθυνθείτε ατομικά σε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει αφορά το καλό της σχέσης σας και επομένως το καλό όλων σας. Δε σημαίνει ότι εσείς είστε το πρόβλημα, αλλά ότι εσείς οδηγείτε προς τη λύση!

Να χαίρεστε τον γιο σας και να τον φροντίσετε όμορφα δίνοντας του τη δυνατότητα να σας βλέπει να προχωράτε!

Σας ευχαριστώ!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v