Θα μπορούσε να είναι παιδί σου: πως είναι να είσαι γιαγιά πριν τα 40!

Θα μπορούσε να είναι παιδί σου: πως είναι να είσαι γιαγιά πριν τα 40!

Είσαι 19, περνάς καλά και ζεις το μύθο σου. Καπου εκεί, ερωτεύεσαι κιόλας, περνάς ακόμη καλύτερα και, όπως γίνεται καμιά φορά στη ζωή, προκύπτει ένα παιδί. Η σχέση είναι άγουρη και δεν κρατάει τελικά, αλλά εσύ σηκώνεις τα μανίκια, παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη.

Κάποτε, γίνεται κι εκείνο 19 και το γλεντάει, όπως άλλοτε η μαμά του. Κι από έναν νεανικό έρωτα, όπως γίνεται καμιά φορά στη ζωή… τσουπ, προκύπτει ένα εγγονάκι. Το εγγονάκι σου!

Και να που θα γίνεις γιαγιά στα 38 σου. Αναρωτιέσαι για λίγο αν είναι το DNA σου που ευθύνεται για όλα αυτά, σηκώνεις τα μανίκια και προσπαθείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι:

Είσαι πολύ νέα για να σε φωνάζουν γιαγιά

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι για μια νέα γυναίκα να αποδεχτεί την προσφώνηση «γιαγιά», ακόμη και από το πιο γλυκό πλάσμα του κόσμου, το εγγόνι της. Δεν είναι, γι’ αυτό το κόβεις νωρίς-νωρίς και, μόλις αρχίσει να λέει κουβεντούλες, ζητάς να σε φωνάζει με το όνομά σου ή, έστω, τη δική του εκδοχή. Γιατί όχι, άλλωστε;

Πρώτον, δεν είσαι η μαμά του και δεύτερον, μοιάζεις πιο πολύ με cool θεία παρά με γιαγιά.

Είσαι ακόμη μαμά

Το παιδί σου έγινε γονιός, αλλά εσύ είσαι ακόμη η μαμά του και μέχρι χτες δεν μπορούσες να φανταστείς ότι θα ενηλικιωθεί τόσο απότομα, εν μία νυκτί. Το βλέπεις ακόμη σαν μικρό παιδί, νιώθεις ότι χρειάζεται την προστασία και την καθοδήγησή σου. Νιώθεις και ενοχές που το άφησες να κάνει την ίδια απερισκεψία με σένα. Κι αμέσως σπεύδεις να συνεφέρεις τον εαυτό σου. Το παιδί σου δεν είναι, απλώς, το αποτέλεσμα μιας απερισκεψίας.

Όπως δεν είναι και το εγγόνι σου. Είναι ένα υπέροχο αναπάντεχο δώρο!


Δεν είσαι σίγουρη αν το παιδί σου είναι έτοιμο να γίνει γονιός

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά είναι έτοιμο το παιδί σου να γίνει γονιός; Εσύ μεγάλωσες σε άλλες εποχές, κανείς δεν σε ντάντευε μέχρι τα 19 όπως έκανες εσύ μ’ εκείνο και, όπως αποδείχτηκε, είχες όλα τα εφόδια τα αντιμετωπίσεις μια τέτοια πρόκληση. Είναι δεν είναι έτοιμο, όμως, το παιδί σου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Γι’ αυτό, μέχρι να το χωνέψεις καλά, συγκρατείς γερά την ανάγκη σου να του λες τι θα κάνει και πως θα μεγαλώσει το παιδί του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιον που θα ‘ναι δίπλα του σε κάθε βήμα. Εσένα.

Έχεις κι εσύ μικρά παιδιά

Όταν έγινες μαμά στην πρότη νιότη σου, αφοσιώθηκες ψυχή και σώμα στο παιδί σου. Και αν η σχέση με τον πατέρα του ήταν πολύ επιπόλαιη για να κρατήσει, δεν ετοιμάστηκες και για το μοναστήρι. Βρήκες έναν άνθρωπο που σου ταιριάζει και έσπευσες να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου. Κι επειδή είστε νέοι και το λέει η καρδιά σας, κάνατε και κάνα δυο παιδάκια μαζί. Αναρωτιέσαι, λοιπόν, πως θα βοηθήσεις το παιδί σου με το δικό του όταν έχεις τα χέρια σου γεμάτα;

Και όμως, όταν χρειαστεί θα είσαι εκεί, όπως ήσουν και στα πιο δύσκολα.

Είσαι στη μέση μιας λαμπρής καριέρας

Η ζωή σου πήρε τα πάνω της όταν, μετά από πολύ κόπο, στέριωσες επιτέλους σε μια δουλειά. Με τα χρόνια έγινες καλή σ’ αυτό που κάνεις και τώρα, πάνω στην ηλικιακή ακμή σου, ετοιμάζεσαι να αναλάβεις μια καλύτερη θέση με περισσότερες ευθύνες. Τέλεια! Μπορείς ν’ αποτελέσεις το καλύτερο πρότυπο όχι μόνο για τα παιδιά σου, αλλά και για το εγγόνι σου. 

Προχωράς, λοιπόν, μπροστά με ακόμη δυνατότερο κίνητρο και δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, όπως έκανες πάντα.

Και μόλις τα ξεπερνάς όλα αυτά... 

...παίρνεις μια βαθιά ανάσα και νιώθεις πάλι όμορφα γιατί αντιλαμβάνεσαι πως η εμπειρία σου σε κάνει την καλύτερη σύμβουλο για το παιδί σου. Και το ότι είσαι ακόμη κοτσωνάτη, σημαίνει ότι μπορείς να παίζεις με το εγγόνι σου με τις ώρες. Τον άνθρωπό σου, πάλι, τον έχεις διαλέξει σωστά και είσαι σίγουρη ότι θα είναι ο καλύτερος παππούς. Όσο για τα μικρά σου, έχουν ξετρελαθεί που θα έχουν ανηψάκι από τώρα. Και το εγγόνι σου θα είναι ευτυχισμένο γιατί θα έχει την καλύτερη, τη νεότερη και την πιο όμορφη γιαγιά από όλα τα παιδιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v