Σου παίρνει εντελώς τα μυαλά, αλλά η μητρότητα σε κάνει και… πιο έξυπνη

Σου παίρνει εντελώς τα μυαλά, αλλά η μητρότητα σε κάνει και… πιο έξυπνη

Όταν γίνεσαι μητέρα, πολλά από εκείνα που σε απασχολούσαν καθημερινά πριν την εγκυμοσύνη μπαίνουν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να ξεχνάς π.χ. που πάρκαρες το αυτοκίνητο, να μαγειρεύεις το ίδιο φαγητό με την προηγούμενη μέρα ή να μην εμφανίζεσαι ποτέ στο καθιερωμένο σαββατιάτικο ραντεβού για καφέ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς. Ούτε, φυσικά, να σου το «χτυπάνε» διαρκώς οι άλλοι.

Ναι, η μητρότητα σου έχει πάρει τα μυαλά, αλλά δεν έχεις χάσει ακόμη τα λογικά σου. Το αντίθετο, μάλιστα. Λίγο λίγο, η μητρότητα ακονίζει την αντίληψή σου και σε κάνει πολύ πιο... έξυπνη!

Με το που γίνεις μαμά, μπαίνεις σε μια περίοδο της ζωής σου όπου όλα περιστρέφονται γύρω από το παιδί. Όχι μόνο από επιλογή, αλλά και ενστικτωδώς, επειδή η αφοσίωση της μητέρας στη φροντίδα του παιδιού στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του παίζει αποφασιστικό ρόλο στην μετέπειτα υγεία του, τη σωματική και την ψυχική. Στην αρχή ξεμυαλίζεσαι κανονικά, αλλά πολύ σύντομα νιώθεις πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα αφού, ως μαμά:

Ακονίζεις τη συναισθηματική νοημοσύνη σου

Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί, καλείσαι διαρκώς να χειρίζεσαι ιδιαίτερες καταστάσεις. Είσαι αναγκασμένη να αντιλαμβάνεσαι εγκαίρως και να προλαμβάνεις γεγονότα που έχουν να κάνουν με το θυμικό, όχι μόνο του παιδιού, αλλά και του συντρόφου ή των κοντινών σου ανθρώπων.

Μέσα σ’ αυτή τη δίνη, οι συναισθηματικές «κεραίες» σου αποκτούν γρήγορα την ευαισθησία που απαιτούν οι περιστάσεις. Η συναισθηματική νοημοσύνη σου ενισχύεται σημαντικά κι έτσι αποκτάς μια δεξιότητα που βελτιώνει την αντίληψη σου και σε βοηθά στις υπόλοιπες δραστηριότητές σου, κοινωνικές και επαγγελματικές.

Καθαρίζεις το μυαλό σου και βάζεις σαφείς προτεραιότητες

Η ανατροφή ενός παιδιού, δεν σου απορροφά μόνο χρόνο και ενέργεια, αλλά και φαιά ουσία, καθώς είναι αδύνατο η καθημερινότητά σου να μπει στον αυτόματο πιλότο με βάση κάποιο προκαθορισμένο πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, νιώθεις πως τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή και προσπαθείς να συμβιβάσεις τα ασυμβίβαστα.

Κάπως έτσι, προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα και αρχίζεις να βάζεις τα πράγματα στη σωστή σειρά τους, με γνώμονα δηλαδή την πραγματική και όχι την πλασματική αξία τους. Και αν, ως μαμά, αυτό είναι κάτι που σου λύνει τα χέρια, θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμο και πολύ αργότερα, κάθε φορά που οι δουλειές είναι πολλές και ο χρόνος δεν περισσεύει.

Διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το άγχος σου

Με το παιδί η ζωή σου αλλάζει, πλέεις μόνη σου σε άγνωστα νερά και είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζεις μια σειρά από νέες ανασφάλειες και φόβους που μπορούν να εκτοξεύσουν το στρες σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ευτυχώς, το σώμα σου είναι έτοιμο γι’ αυτή τη μάχη. 

Οι μεταβολές που σου συμβαίνουν και δεν είναι ορατές με το μάτι, λειτουργούν ως φυσικά αγχολυτικά και τονωτικά – η παραγωγή ωκυτοκίνης, για παράδειγμα. Σου δίνουν τη δυνατότητα να παίρνεις βαθιές ανάσες, να βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με ψυχραιμία. Με την εμπειρία αυτή ως οδηγό, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου ακόμη και χωρίς τη συμβολή του σώματός σου.

Προσαρμόζεσαι γρήγορα σε ραγδαίες αλλαγές

Ακόμη και όταν έχεις παραμερίσει τα πάντα για να ασχοληθείς με το παιδί, είναι πολύ δύσκολο να μην αντιμετωπίζεις κάτι απρόοπτο σε καθημερινή βάση. Ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά είναι συνηθως ρευστό και οι αναπάντεχες αλλαγές στο πρόγραμμά σου χρήζουν άμεσης αντίδρασης για να μην γίνουν όλα άνω-κάτω.

Καθώς το παίρνεις απόφαση πως όταν μια μαμά κάνει σχέδια ο Θεός βάζει τα γέλια, αρχίζεις σιγά-σιγά και αποκτάς αντανακλαστικά που δεν ήξερες ότι έχεις. Μαθαίνεις ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως τίποτα δεν κρατά για όσο νόμιζες και από εκεί που δεν ήξερες τι να κάνεις, τώρα έχεις έτοιμες λύσεις για κάθε περίπτωση εκτροχιασμού.

Αποκτάς την ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα μαζί

Multitasking είναι το να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να χάνεις τον μπούσουλα και περιγράφει άριστα αυτό που καλείσαι να κάνεις όταν γίνεσαι μαμά. Μόνο στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού (φαγητό, μπάνιο, ύπνος κλπ.), προστίθενται διαρκώς πράγματα όπως τα ραντεβού με τον γιατρό, οι βόλτες στην παιδική χαρά, οι επισκέψεις των συγγενών κλπ.

Όλα αυτά, πρέπει να τα συνδυάσεις με το νοικοκυριό, τη δουλειά σου (εάν έχεις επιστρέψει σ’ αυτήν) και τη φροντίδα του εαυτού σου, όσο λίγος και αν είναι ο χρόνος. Η μοναδική σου επιλογή είναι να γίνεις μια αποτελεσματική multitasker κι έτσι καταλήγεις με έναν εγκέφαλο που λειτουργεί ταυτόχρονα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κάνοντας δύο και τρία διαφορετικά πράγματα μαζί.

Καθόλου άσχημα για κάποια που, λίγο καιρό πριν, ξεχνούσε που είχε παρκάρει! 

v