Σπιτικά πολύσπορα κριτσίνια για τραγανά διαλείμματα στη δουλειά και στο σχολείο

Σπιτικά πολύσπορα κριτσίνια για τραγανά διαλείμματα στη δουλειά και στο σχολείο

Είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας και ένα άψογο συνοδευτικό για σούπες, σάλτσες και δροσερές σαλάτες. Τα κριτσίνια είναι και το σνακ που αγαπούν τα παιδιά για τη γεύση και την τραγανότητά του. Αν και παλιότερα το βρίσκαμε κυρίως πασπαλισμένο με σουσάμι, σαν το κουλούρι, σήμερα το συναντάμε σε αμέτρητες εκδοχές. Μία από τις πιο αγαπημένες και υγιεινές είναι τα λαχταριστά πολύσπορα κριτσίνια. Δείτε πώς μπορείτε τα φτιάξετε κι εσείς με αυτήν την απλή συνταγή.

Φωτογραφία: Reader.gr

Τι θα χρειαστείτε

140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

140 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης

Μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

Μια πρέζα αλάτι

Ενάμισι κουταλάκι του γλυκού μέλι

Μισό φλυτζάνι (125 γραμμάρια) χλιαρό νερό

4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ένα μπολ με αρκετούς ηλιόσπορους μαζί με ό,τι άλλο θέλετε, όπως σουσάμι λευκό και μαύρο, λιναρόσπορους, παπαρουνόσπορους, σπόρους τσία ή κολοκυθόσπορους σπασμένους (επειδή είναι σχετικά μεγάλοι).

Τι θα κάνετε

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160 βαθμούς, στον αέρα. Μέσα σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.

Στο μπολ του μίξερ ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ελαιόλαδο και, προαιρετικά, μια μικρή ποσότητα κοπανισμένους σπόρους. Προσθέστε το μίγμα του νερού με το μέλι και ανακατέψτε (με το μίξερ ή με τα χέρια) μέχρι η ζύμη σας να είναι έτοιμη.

Φτιάξτε τα κριτσίνια σας, τσιμπώντας ίση ποσότητα ζύμης κάθε φορά και πλάθοντάς την σε «φιδάκια» με ίσο πάχος. Εάν είναι ομοιόμορφα, θα ψηθούν όλα στον ίδιο χρόνο και θα είναι το ίδιο τραγανά μέσα και έξω.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε νερό με ζάχαρη. Ένα ένα, περάστε τα φιδάκια σας μέσα από το ζαχαρόνερο και βουτήξτε τα στο μπολ με τους σπόρους να γεμίσουν παντού.

Κατόπιν, τοποθετήστε την πρώτη φουρνιά στο ταψί με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλετε, αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε με το αγαπημένο σας ντιπ.

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη, κρατήστε την στην κατάψυξη μέχρι την άλλη φορά που θα λαχταρήσετε κριτσίνια. Πιστέψτε μας, δεν πρόκειται περιμένετε πολύ!

v