Baby shower και άλλες συνήθειες που θα υιοθετούσε σίγουρα ο... Λαλάκης ο Εισαγόμενος

Baby shower και άλλες συνήθειες που θα υιοθετούσε σίγουρα ο... Λαλάκης ο Εισαγόμενος

Είναι κάποια έθιμα ή συνήθειες που κάποτε βλέπαμε μόνο στις αμερικάνικες ταινίες. Τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ίσως μια μέρα τις υιοθετούσαμε κι εμείς. Κι όμως! Όπως μάθαμε να στολίζουμε Χριστουγεννιάτικο δέντρο κάθε Δεκέμβρη ή να αναζητούμε τον Βαλεντίνο μας κάθε Φλεβάρη, έτσι και τώρα θα συνηθίσουμε να κάνουμε το πάρτι του παιδιού πριν ακόμα γεννηθεί ή να στεκόμαστε κάθε Οκτώβρη μπροστά από την πόρτα του γείτονα ζητώντας γλυκά για να μην του… κάνουμε φάρσα.

Φυσικά, αναφερόμαστε σε κάποιες ξενόφερτες συνήθειες που πλέον τείνουν να γίνουν μόδα και στην Ελλάδα, αφού είναι εξαιρετικά «feel good» και προσφέρουν γέλιο και χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Baby shower: το πρώτο πάρτι στη ζωή του παιδιού γίνεται... πριν καν γεννηθεί

Με λίγα λόγια, κάπου μέσα στον 7ο ή τον 8ο μήνα που η εγκυμοσύνη έχει «μπει στις ράγες», η μέλλουσα μητέρα καλεί φίλες και συγγενείς να γιορτάσουν όλες μαζί τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας «λούζοντάς» το με δώρα και ευχές.

Τα baby shower γίνονται συνήθως σε χαλαρό κλίμα με ανάλαφρο dress code. Η διακόσμηση οφείλει να είναι πολύ χαριτωμένη και η χρωματική παλέτα ανάλογη με το φύλο του παιδιού ή και εντελώς ελεύθερη. Το ύφος, πάλι, μπορεί να είναι από μίνιμαλ έως αντίστοιχο του μαγαζιού με τα δώρα στο ισόγειο του μαιευτηρίου.

Οι καλεσμένες, μαζί με την καλή τους διάθεσή, πρέπει να φέρουν δώρα που απευθύνονται είτε στη μητέρα είτε στο μωρό και συνδυάζουν την τσαχπινιά με την χρηστικότητα.

Επίσης, must στις μέρες μας είναι να υπάρχει μία τουλάχιστον γωνιά όπου θα στηθούν τα σχετικά insta-stories.

Playdate: το πρώτο ραντεβού του παιδιού δεν έχει τίποτε το... ρομαντικό

Για την ακρίβεια, είναι το ακριβώς αντίθετο: ένα προξενιό για κολλητούς. Δύο ή περισσότερες μαμάδες (ή μπαμπάδες) κανονίζουν να βρεθούν τα παιδιά τους στο σπίτι του ενός γονιού για να παίξουν παρέα. Συνήθως, ο λόγος είναι ότι τα παιδιά τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και το παιχνίδι εξελίσσεται χωρίς ευτράπελα. Άλλοτε, πάλι, ο λόγος είναι ότι τα πηγαίνουν καλά οι γονείς και η ώρα του παιχνιδιού περνά ευχάριστα για όλους.

Οι ώρες επιλέγονται προσεκτικά ώστε να μην γίνεται το πρόγραμμα κανενός παιδιού άνω-κάτω και η οικοδέσποινα ετοιμάζει τον χώρο του παιχνιδιού, το μέρος που θα κάθονται οι μεγάλοι, καθώς και τα αντίστοιχα σνακ, ποτά κλπ.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα πολλά παιδάκια δεν είναι ραντεβού, είναι πάρτι, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Trick or treat: η μόνη φορά που το παιδί επιτρέπεται να... ζητά γλυκά από ξένους

Λες και δεν έφταναν οι απόκριες, τώρα πρέπει να αγοράζουμε στολές και τον Οκτώβρη με αφορμή μια αμερικανοφερμένη γιορτή που λέγεται Χάλοουιν και έχει να κάνει με διαβόλους και τριβόλους. Περιλαμβάνει δε ένα παμπάλαιο έθιμο που λέγεται «trick or treat?».

Τι είναι αυτό; Τις απογευματινές ώρες, μια παρέα παιδιών μεταμφιέζονται σε τρομακτικούς χαρακτήρες (μάγισσες, σκελετούς κλπ.) και, συνοδευόμενα από έναν ή περισσότερους γονείς, χτυπούν τις πόρτες των γειτονικών σπιτιών ζητώντας γλυκά με αντάλλαγμα… οι ιδιοκτήτες να μην γίνουν στόχοι κάποιας τρομερής βραδινής φάρσας. Η ελληνική εκδοχή θα μπορούσε να ονομαστεί: «Τράκα ή φάρσα;»  

Στην Αμερική, οι γείτονες είναι υποψιασμένοι και δηλώνουν διαθέσιμοι για την επίσκεψη των «τρακαδόρων» διακοσμώντας την πόρτα τους με κάτι σχετικό.

Sleepover: η πρώτη φορά που το παιδί σας θα κοιμηθεί... στου φίλου του

Το sleepover, γνωστό στους παλιότερους και ως pajama party, είναι ένα playdate για μεγαλύτερα παιδιά που λαχταρούν να νιώσουν ανεξάρτητα. Οι γονείς ενός παιδιού καλούν τους φίλους του στο σπίτι για να περάσουν μια νύχτα ή ένα σαββατοκύριακο μαζί – κάτω από την δική τους επίβλεψη, φυσικά.

Η βραδιά περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια, τρομακτικές ιστορίες, ταινίες και ότι άλλο θέλουν οι καλεσμένοι και επιτρέπουν οι οικοδεσπότες. Το μενού μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικό που οι γονείς «απαγορεύουν», όπως πίτσα ή μπέργκερ. Εάν η οικοδέσποινα είναι περιπετειώδης, μπορεί να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους junk food ή «αμαρτωλό» γλυκό στην κουζίνα του σπιτιού. Για τον ύπνο, το πρωτόκολλο λέει «στρωματσάδα» που μπορεί να γίνει άνετη υπόθεση με φουσκωτά στρώματα για κάμπινγκ. 

Εάν το τολμήσετε, αναμένεται ολονυχτία, οπότε φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά μέσα στην εβδομάδα.

Έχει και συνέχεια...

Φυσικά, εάν ακολουθήσετε αυτόν δρόμο οφείλετε να ξέρετε ότι δεν έχει γυρισμό. Σύντομα, θα πρέπει να εμπλουτίσετε τα Χριστούγεννα του παιδιού σας με βραδιές secret santa και να έχετε έτοιμο το πορτοφόλι σας κάθε που ξημερώνει... black friday!

Και εάν αναρωτιέστε μηπως την έχουμε πατήσει κι εμείς σαν τον Λαλάκη τον Εισαγόμενο που φόραγε μόνο ξένα brands για ν’ αποκτήσει κοινωνικό status και να καλοπαντρευτεί, μην ανησυχείτε καθόλου. Θυμηθείτε μόνο ότι ο Λαλάκης περνούσε τέλεια με την πάρτη του και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν.

Πιο local από αυτό, δεν γίνεται!

v