«Μαμούνια έχει ο πισινός σου;»: Γιατί τα υπερκινητικά παιδιά γίνονται ευφυείς ενήλικες

«Μαμούνια έχει ο πισινός σου;»: Γιατί τα υπερκινητικά παιδιά γίνονται ευφυείς ενήλικες

Όταν κάθονται στην καρέκλα, στριφογυρνούν συνεχώς και ανυπομονούν να σηκωθούν. Όταν περνούν τον δρόμο, τρέχουν ενθουσιασμένα χωρίς να νοιάζονται για αυτοκίνητα. Όταν είναι στο σπίτι, πηγαίνουν πάνω κάτω χωρίς σταματημό. Όταν παίζουν με φίλους, θέλουν να περνούν από το ένα παιχνίδι στο άλλο με ταχύτητα φωτός. Ενώ γνωρίζουν τους κανόνες της ορθογραφίας, ξεχνιούνται και τους αγνοούν. Θυμώνουν εύκολα αλλά ο θυμός τους ξεθυμαίνει αμέσως. Μερικές φορές είναι κουραστικό να τα κυνηγάς και να τα προσέχεις όλη μέρα και τελικά οι γονείς,  εξαντλημένοι πια, αναφωνούν με απελπισία «Μαμούνια έχει ο πισινός σου; Κάτσε σε μια μεριά!».

Αυτά τα παιδιά που όταν είναι μικρά μας προκαλούν άγχος και ανησυχία, με τη σωστή διαπαιδαγώγηση γίνονται ευφυείς ενήλικες, με ηγετικά χαρακτηριστικά που συχνά προκαλούν το θαυμασμό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του υπερκινητικού παιδιού

Το υπερκινητικό παιδί είναι παρορμητικό, χωρίς υπομονή. Θέλει να γίνονται όλα γρήγορα ενώ δυσκολεύεται να υπακούσει σε κανόνες και να αυτοπειθαρχεί. Ονειροπολεί όταν του μιλάς, πολλές φορές δεν ακούει το όνομά του ενώ δίνει την αίσθηση πως είναι ευτυχισμένο στον υπέροχο, ονειρικό κόσμο του. Ίσως είναι λιγότερο ώριμο από τους συνομηλίκους του και να προκαλεί την ανησυχία των γονιών του, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι αποδοχή, κατανόηση, πολλή υπομονή και φυσικά αγάπη, ώστε να μετατραπεί από υπερκινητικό παιδί σε έναν υπερκινητικό ενήλικα.

Και η αλήθεια είναι ότι με το υπερκινητικό παιδί κουράζεσαι ως γονιός, με τους υπερκινητικούς ενήλικες, όμως,  δεν βαριέσαι ποτέ αφού και οι ίδιοι απεχθάνονται την ρουτίνα, ενώ τους αγαπάς αμέσως αφού... 

... είναι εξωστρεφείς και παρορμητικοί

Μπορεί ο παρορμητισμός τους να σας τρομάζει όσο είναι ακόμα μικρά, αλλά αργότερα, όταν συνδυαστεί με την ενήλικη λογική και ωριμότητα, μπορεί να κάνει θαύματα! Είναι το στοιχείο που συνήθως κάνει τη διαφορά αφού αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντα ενθουσιώδεις, έχουν πάντα νέες ιδέες και δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα. Η εξωστρέφειά τους τούς βοηθά να βρίσκουν συμμάχους και τελικά να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των άλλων.

Δεν προλαβαίνουν να βαρεθούν

Τα παιδιά αυτά, όταν μεγαλώσουν, συνήθως αποκτούν ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλά ενδιαφέροντα και διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες. Το ότι βαριούνται εύκολα, τους κάνει να ασχολούνται με πολλά και, μάλιστα, με επιτυχία. Οι εμπειρίες τους μπορεί να μην τους εξασφαλίζουν μία σταθερή και εξιδεικευμένη επαγγελματική διαδρομή, αλλά μια αξιοζήλευτη πορεία με πολύτιμα εφόδια όπως προσαρμοστικότητα, ενσυναίσθηση, άμεση επίλυση προβλημάτων και βαθιά κατανόηση των ανθρώπων.

Γίνονται αεικίνητοι και εφευρετικοί

Όπως δυσκολεύονται να καθίσουν σε μια μεριά τώρα που είναι μικρά, το ίδιο θα τους συμβαίνει και όταν μεγαλώσουν. Μόνο που τότε θα ξέρουν πώς να διαχειριστούν και να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την ορμή τους. Η επαγγελματική τους στάση είναι συχνά αξιοζήλευτη μια και δεν επαναπαύονται, ούτε βολεύονται στα εύκολα. Ως γονείς γυρεύουν συνεχώς νέες εμπειρίες και δραστηριότητες να μοιραστούν με τα παιδιά τους ενώ οι φίλοι τους δύσκολα βαριούνται μαζί τους!

Είναι δημιουργικοί και ευρηματικοί

Δεν παύουν, λοιπόν, να δημιουργούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Ακόμα κι όταν οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα, το ευρηματικό μυαλό τους βρίσκει διεξόδους και κρυμμένα μονοπάτια. Ίσως μερικές φορές εξακολουθούν να γίνονται κουραστικοί για τους ανθρώπους που τους συναναστρέφονται, αλλά οι άνθρωποι που τους αγαπούν εκτιμούν τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους για τη ζωή.

Εν κατακλείδι…

Οι υπερκινητικοί άνθρωποι, αν δεν συνοδεύεται η συμπεριφορά τους από κάποια άλλη διαταραχή, είναι γεμάτοι ζωντάνια και ενεργητικότητα. Είναι η χαρά της ζωής ενώ δεν τους λείπει το φιλότιμο και η προθυμία. Είναι άνθρωποι ευφυείς με δημιουργικότητα, αυξημένη φαντασία και συγκινητική αγάπη προς τους συνανθρώπους τους  και τα ζώα. Μπορεί να ζουν… επικίνδυνα για να γκρεμίζουν τη ρουτίνα, όμως κρύβουν ευαισθησία και ξέρουν να κυνηγούν τα όνειρά τους.

 

v