«Πρώτη φορά στο μεγάλο σχολείο!»: Η συγκίνηση και η προετοιμασία μια μαμάς

«Πρώτη φορά στο μεγάλο σχολείο!»: Η συγκίνηση και η προετοιμασία μια μαμάς

Μου φαίνεται σαν χθες όταν την έφερα στο σπίτι από το μαιευτήριο. Σαν χθες το πρώτο της χαμόγελο, η πρώτη λέξη και τα πρώτα βήματα. Και σήμερα, Τετάρτη πρωί, πήγαμε να πάρουμε την πρώτη της σχολική τσάντα για το μεγάλο σχολείο! Ο ενθουσιασμός και η αγωνία που έβλεπα στα μάτια της μου υπενθύμισαν πως το μωρό μου μεγαλώνει. Σύντομα θα αλλάξει σελίδα στη ζωή της και σε λίγα, μόνο, χρόνια, θα ανοίξει τα φτερά της για να πετάξει ώριμη και ανεξάρτητη στον κόσμο.

Σκούπισα κρυφά τα δάκρυά μου, χάιδεψα το καστανό της κεφαλάκι και υποσχέθηκα πως μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα θα είμαι δίπλα της για να την προετοιμάσω για το υπέροχο ταξίδι της ζωής. Και στην παρούσα φάση, αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί για το σχολείο – το μεγάλο σχολείο!- που θα της δώσει τα πρώτα της εφόδια.  

Η ψυχολογική προετοιμασία είναι η πιο σημαντική

Όλο το καλοκαίρι μιλούσαμε για το νέο της σχολείο και με διάφορες αφορμές προσπάθησα να καταλαγιάσω τους φόβους της και να τους μετατρέψω σε ενθουσιασμό και ανυπομονησία. Η συζήτηση γυρνούσε γύρω από τους νέους φίλους που θα κάνει, από την καινούρια δασκάλα και τα υπέροχα πράγματα που θα μάθει. Η διαδρομή για την παιδική χαρά έχει αλλάξει και φροντίζω να περνάμε καθημερινά μπροστά από το κτήριο που θα την φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια ώστε να της είναι οικείος.

... αλλά και η προετοιμασία για τυχόν κινδύνους 

Ωστόσο, η ψυχολογική προετοιμασία δεν αρκεί. Οι γονείς, οφείλουμε να προετοιμάσουμε το παιδί μας για όλες τις άβολες ή επικίνδυνες καταστάσεις που ενδέχεται να συναντήσουν. Πάντα υπάρχει ο φόβος να μην ταιριάξει κατευθείαν με τους συμμαθητές του και να νιώσει αποκομμένο ή ανεπιθύμητο. Επίσης, τα περιστατικά bullying είναι πλέον συχνά, οπότε χρειάζεται να συζητήσουμε για τη διαφορετικότητα ή για το πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους. Νομίζω πως η καλύτερη μέθοδος γι΄ αυτό είναι τα βιβλία με θέμα το σχολείο, τη φιλία, την διαφορετικότητα ή κατά της βίας. Ίσως να μην μπορούμε να προβλέψουμε ή να τα προστατεύσουμε από τα πάντα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε αυτό: να μην ασκούν και να μην δέχονται τη βία!

Οι ψείρες σε κάθε νέα σχολική χρονιά κάνουν πάρτι…

Και περνώντας στα πιο πρακτικά θέματα, ένας από τους μεγάλους μου φόβους είναι οι ψείρες! Τα μαλλιά της μονάκριβής μου είναι μακριά, σγουρά κι υπέροχα! Η σκέψη πως θα γεμίσουν (ξανά!) με αυτά τα απαίσια ζουζούνια, απλά με ανατριχιάζει! Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, λοιπόν, θα υπάρχει στο ντουλάπι μας η προληπτική αντιφθειρική λοσιόν ενισχυμένης δράσης της FREZYDERM. Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά μετά το λούσιμο αφού  χαρίζει στα μαλλιά απαλότητα και λάμψη, χωρίς να τα λαδώνει.

Και εννοείται πως σε μια γωνιά θα υπάρχει, για ώρα ανάγκης, το σετ παιδικών προϊόντων για ψείρες της FREZYDERM (σαμπουάν, λοσιόν και ειδικό χτενάκι), που δρα αποτελεσματικά ενάντια στις ψείρες και τις κόνιδες,. Ψείρες είναι αυτές, ποτέ δεν ξέρεις…  

Πρωινό ξύπνημα και κουδούνι στις 8:15

Τα πρωινά μας είναι ήδη δύσκολα. Ανήκουμε στην κατηγορία των οικογενειών που, παρόλο που ξυπνάω από τα χαράματα, με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουμε κάθε πρωί να φτάσουμε καθυστερημένα στις υποχρεώσεις μας. Στο νηπιαγωγείο τα πράγματα ήταν λίγο πιο χαλαρά, μια και η δασκάλα έδειχνε επιείκεια. Φέτος, όμως, θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα. Καταρχάς, η ώρα του ύπνου θα είναι σταθερή. Δεύτερον, θα ετοιμάζουμε τα ρούχα της επόμενης μέρα και τη σχολική τσάντα από το βράδυ. Τέλος, μια μεγάλη συζήτηση περί συνέπειας νομίζω πως είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Η διατροφή είναι το Α και το Ω

Η σωστή διατροφή είναι η βάση για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Η ισορροπία των γευμάτων της θα την βοηθήσουν να έχει την απαραίτητη ενέργεια και ψυχική διάθεση ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές της υποχρεώσεις. Τα πολλά παγωτά και οι έτοιμοι χυμοί από το περίπτερο, τους οποίους κατανάλωνε ολόκληρο το καλοκαίρι θα περιοριστούν στο ελάχιστο, ενώ επάνω στο ψυγείο θα είναι γραμμένο το καθημερνό μας διαιτολόγιο για να μην μπαίνω κάθε τόσο στη διαδικασία του τι να μαγειρέψω.

 

v