«Μαμάδες, συγγνώμη!Νόμιζα πως τα ξέρω όλα!»: μια μπέιμπι σίτερ εξομολογείται

«Μαμάδες, συγγνώμη!Νόμιζα πως τα ξέρω όλα!»: μια μπέιμπι σίτερ εξομολογείται

Αυτό το «όταν θα γίνεις μάνα θα καταλάβεις» δεν το έλεγαν οι παλιές (μόνο!) για να μας πικάρουν, αλλά γιατί όντως είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μόνο όταν κάνεις δικά σου παιδιά συνειδητοποιείς πόσο δύσκολος και απαιτητικός είναι ο ρόλος της μητρότητας. Έξω…από τον χορό είναι πολύ εύκολο και να κρίνεις και να πιστεύεις ότι εσύ θα το έκανες καλύτερα. Και αυτό ακριβώς εξομολογείται αυτή η πρώην μπείμπι σίτερ που, νόμιζε πως τα ήξερε όλα…

 «Νομίζω ότι χρωστάω ένα μεγάλο ''συγγνώμη'' σε όλες τις μαμάδες.

Πριν γίνω μητέρα, εργαζόμουν ως μπέιμπι σίτερ για μία δεκαετία περίπου. Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου και φρόντιζα να παρακολουθώ συνεχώς σεμινάρια παιδαγωγικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να γίνομαι καλύτερη. Σε αυτά τα χρόνια κράτησα πολλά παιδιά, αλλά οι ευθύνες μου συμπεριλάμβαναν επίσης και το μαγείρεμα και το καθάρισμα του σπιτιού.

Είχα τρομερή υπομονή-ακόμη και με τα δύσκολα παιδιά- και προσπαθούσα για το καλύτερο. Όσο τα πρόσεχα, η τηλεόραση ήταν πάντα κλειστή. Αντίθετα παίζαμε, κάναμε χειροτεχνίες και τους διάβαζα παραμύθια. Ανυπομονούσα να κάνω δικά μου παιδιά. Πίστευα ότι θα ήμουν εξαιρετική μητέρα και σύζυγος. Το σπίτι μου θα ήταν πάντα πεντακάθαρο, τα παιδιά μου θα έπαιζαν αντί να βλέπουν τηλεόραση και όλη η οικογένεια θα τρεφόταν υγιεινά.

Ναι καλά! Όπως καταλάβατε η μητρότητα με προσγείωσε απότομα. Συγκεκριμένα μέσα σε στοίβες από άπλυτα ρούχα, με τα παιδιά μου να τσακώνονται για το ποιο θα κρατάει το τηλεκοντρόλ και μένα να τρέχω να φροντίσω για όλους και για όλα. Κάποτε περηφανευόμουν για την υπομονή μου όμως τώρα, εξαντλείται πολύ εύκολα. Ειδικά όταν γίνονται ζημιές, όταν κανείς δεν με ακούει ή δεν ξέρω ποια δουλειά του σπιτιού να (πρωτο)κάνω: μαγείρεμα ή σιδέρωμα! Πόσο τυχερός είναι ο άντρας μου που λείπει τόσες ώρες από το σπίτι!

Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλω να πω ένα τεράστιο ''συγγνώμη'' στις μαμάδες για τις οποίες δούλεψα ως μπέιμπι σίτερ. Συγγνώμη για τις συμβουλές που σας έδινα με τόση αφέλεια όταν ήμουν μικρότερη. Δεν σας έκρινα ποτέ και πάντα σας θαύμαζα, αλλά σας ζητώ συγγνώμη γιατί πίστευα ότι το χάος που επικρατούσε στο σπίτι σας ήταν δική σας επιλογή.

Δεν είχα ιδέα πόσο νωρίς έπρεπε να ξυπνήσετε για να φτιάξετε πρωινό στα παιδιά σας, ενώ αυτά έκλαιγαν και στρίγκλιζαν για τα πιο ασήμαντα πράγματα.

Δεν είχα ιδέα πόσο γρήγορα μαζεύονται τόσα άπλυτα, όταν τα παιδιά λερώνονται κάθε λίγο και λιγάκι.

Δεν είχα ιδέα ότι η πίτσα για βραδινό είναι μια καλή λύση για να εξευμενίσετε τα πνεύματα.

Δεν είχα ιδέα για τις τύψεις που νιώθατε κάθε φορά που επιτρέπατε στα παιδιά να δουν τηλεόραση γιατί πολύ απλά χρειαζόσασταν 5 λεπτά ησυχίας.

Δεν είχα ιδέα πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις ‘’εσύ’’ μετά τα παιδιά. Πως το να προλάβεις να κάνεις μπάνιο με την ησυχία σου ή να βαφτείς είναι μια πολυτέλεια.

Συγγνώμη, δεν ήξερα.

Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα στον κόσμο από την μητρότητα. Λατρεύω τις αγκαλιές των μικρών μου, τις βόλτες μας στο πάρκο, τα Χριστούγεννα (που όταν έχεις παιδιά γίνονται μαγικά!), αλλά ποτέ δεν θα δεις την άλλη πλευρά του νομίσματος, αν δεν γίνεις ο ίδιος γονιός. Είναι δύσκολα και μερικές φορές νιώθεις ότι χάνεις τελείως τον έλεγχο της ζωής σου.

Γι’ αυτό θα ήθελα να κάνω μια μικρή παράκληση σ’ όλες τις γυναίκες που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες:

Να είστε ευγενικές απέναντι στην κυρία με το παιδάκι που ουρλιάζει στο σούπερ μάρκετ. Δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολο είναι να συγκρατήσεις το παιδί σου, όταν το πιάνει το παράπονο.

Αν δείτε μια μαμά ατημέλητη, μην την κατηγορήσετε ότι έχει αφήσει τον εαυτό της. Απλά δεν προλαβαίνει!

Δείξτε κατανόηση στην κοπέλα που έχει νεογέννητο στην αγκαλιά της, ακόμα δεν έχει την εμπειρία που έχουμε οι υπόλοιπες.

Να θυμάστε ότι, είτε είστε γονιός είτε όχι, δεν τα ξέρετε όλα. Κάθε οικογένεια προσπαθεί για το καλύτερο, θέτοντας ως προτεραιότητα τα παιδιά της. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε. Η γνώμη σας είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως και η κακοπροαίρετη κριτική σας.

Ευγένεια, κατανόηση, σεβασμός. Αυτά τα τρία μας κάνουν καλύτερους!»

Πηγή: scarymommy.com

 

 

 

v