Καταγγελία για ομοφοβικό περιεχόμενο σε φυλλάδιο φροντιστηρίου

Καταγγελία για ομοφοβικό περιεχόμενο σε φυλλάδιο φροντιστηρίου

Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου σε πάρα πολλούς τομείς, είναι στιγμές που δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει ότι αυτή η εικόνα είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματική. Όχι πως τα άλματα δεν έχουν γίνει. Είναι ορατά και μετρήσιμα, μα ίσως δεν θα ‘πρεπε να επαναπαυόμαστε σ’ αυτά, αλλά να προσπαθούμε να προάγουμε τον έμπρακτο σεβασμό για τον συνάνθρωπο και την απαγκίστρωση από στερεότυπα που δεν μας τιμούν ως (συν)ανθρώπους. Και το καμπανάκι χτυπούν ειδήσεις σαν κι αυτή, που τελευταία βλέπουν πολύ συχνά το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη του site avmag.gr, ένα από τα παλαιότερα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στη Νέα Σμύρνη διαμοίρασε πρόσφατα ενημερωτικό έντυπο που περιλαμβάνει παραίνεση με σαφή ομοφοβικό χαρακτήρα και φέρει την υπογραφή μίας εκ των ιδιοκτητών.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φυλλάδιο με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες του φροντιστηρίου για τη νέα σεζόν, το οποίο συνοδευόταν από ένα ακόμη φύλλο με τον τίτλο «Αυτοεκτίμηση». Το περιεχόμενό του αποτελούνταν από λίστα 18 σημείων. Τα σημεία ήταν κατά βάση συμβουλές προς τους γονείς για το πώς θα τονώσουν την αυτοεκτίμηση και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους. Τα πιο σημαντικά αποσπάσματα τονίζονται είτε με bold γραφή είτε με υπογράμμιση.

Η επίμαχη παραίνεση (σημείο 12) του φυλλαδίου, έλεγε κατά λέξη:

«Το παιδί πρέπει να έχει ισόρροπη γνώμη και για τα δύο φύλα. Αυτό το μαθαίνει αν εκτιμά τον Πατέρα και τη Μητέρα. Τότε δύσκολα παρασύρεται σε ομοφυλοφιλία.»

Η τελευταία πρόταση του σημείου 12 δεν τονίζεται με bold γραφή ούτε με υπογράμμιση. Έχει τυπωθεί με εμφανώς μεγαλύτερη γραμματοσειρά για να ξεχωρίζει από όλο το κείμενο. Πιθανώς, για να τραβά την προσοχή μιας μερίδας του κοινού με συγκεκριμένες απόψεις περί ομοφυλοφιλίας. Δεν γνωρίζουμε αν οι εκδότες του φυλλαδίου τις ενστερνίζονται, η διάδοσή τους, όμως, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν συνάδει με τις αρχές που θα ‘πρεπε να πρεσβεύει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα διαχρονικά.

Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το ατόπημά τους. Σύμφωνα με το site thequillaffair.wordpress.com, μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος κατέβασαν τη σελίδα του φροντιστηρίου στο Facebook, ενώ, σύμφωνα με το site aixmi.gr, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους έδωσαν την εξής έγγραφη απάντηση:

«Αυτό το έντυπο μοιράστηκε εκ παραδρομής χωρίς να έχει την αποδοχή της Διεύθυνσης. Η διεύθυνση δεν ενέκρινε ποτέ την συγγραφή κ διανομή του εν λόγω εντύπου. Ζητούμε ειλικρινή συγγνώμη και σταματούμε τη διανομή τους.»

v