Κυλικεία στην Κρήτη: Αντί για κρουασάν σαλάτες και αντί για σοκολάτες ταχίνι!

Κυλικεία στην Κρήτη: Αντί για κρουασάν σαλάτες και αντί για σοκολάτες ταχίνι!

Το μεγάλο νέο της νέας σεζόν, είναι πως κάποια κυλικεία στο Ηράκλειο Κρήτης, άρχισαν να πωλούν υγιεινά γεύματα στους μαθητές! Ναι, καλά ακούσατε... Τα κρουασάν έγιναν χειροποίητες μπάρες, οι σοκολάτες ταχίνι και τα αναψυκτικά χυμός ροδιού! 

Πρόκειται για την πρωτοβουλία των πρότυπων κυλικείων που εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της πόλης με στόχο να προωθήσουν τις υγιεινές τροφές στα παιδιά, και μάλιστα σε μικρή ηλικία - όταν, δηλαδή, διαμορφώνουν ακόμα τις διατροφικές τους συνήθειες.

Χαρακτηριστικά, η ιδιοκτήτρια κυλικείου του 45ου δημοτικού σχολείου Βάσω Σαλούστρου που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, δήλωσε: «το κυλικείο διαθέτει μόνο τα επιτρεπόμενα προϊόντα και από φέτος έχουμε φρουτοσαλάτες, σαλάτα με λάχανο- τοματίνια- φέτα- παξιμάδι, αγγούρι και καρότα, τορτίγιες με γιαούρτι- τομάτα- γαλοπούλα- τυρί, μπαγκέτα σικάλεως, χειροποίητες μπάρες, σταφίδες, κρέπες με ταχίνι κακάο-μπανάνα, γιαούρτι με μέλι ή κορν φλέικς, τυρόπιτα και σπανακόπιτα. Επίσης, το κυλικείο διαθέτει φυσικό χυμό από ρόδι και χυμό πορτοκάλι. Τα παιδιά ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία καθώς υπάρχει το κίνητρο». 

Υγιεινά τρόφιμα με κίνητρο τα δωράκια

Η κ. Σαλούστρου τονίζει τη σημαντικότητα των σωστών κινήτρων: «ο μαθητής ή η μαθήτρια που έχει τις περισσότερες καρτέλες κερδίζει ένα τάμπλετ ή τα σχολικά είδη της επόμενης χρονιάς. Όταν οι μαθητές συμπληρώσουν 5 αυτοκόλλητα παίρνουν δώρο ένα δωρεάν γεύμα, ενώ όταν συμπληρώσουν ολόκληρη την καρτέλα παίρνουν μια τσάντα με σχολικά είδη και παραμύθια». 

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Ντρουμπογιάννης, δήλωσε με τη σειρά του πως  «οι γονείς διαμαρτύρονταν για κάποια προϊόντα. Έτσι, με πρωτοβουλία του κυλικείου επιλέξαμε μια λίστα από προϊόντα υγιεινής διατροφής από τα οποία επιλέγουν τα παιδιά. Για να τους δώσουμε κίνητρο να προτιμούν τα προϊόντα αυτά, τους δίνεται μια καρτέλα και παίρνουν δώρα. Αφορμή για την πρωτοβουλία ήταν ο δήμος που μας είχε καλέσει πέρυσι σε μια συνάντηση για τα ‘’πράσινα” κυλικεία. Πρώτη φορά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, η ανταπόκριση είναι σχετικά καλή και φυσικά καταβάλλουμε προσπάθεια».

Ας ελπίσουμε πως αυτή η υπέροχη πρωτοβουλία θα εξαπλωθεί σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα!

Πηγή & φωτογραφίες :neakriti.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v