Γιατί πρέπει η οικογένεια να τρώει όλη μαζί

Γιατί πρέπει η οικογένεια να τρώει όλη μαζί

Μπορεί να μην είναι πλέον μια καθημερινή συνήθεια, αλλά το φαγητό με όλη την οικογένεια είναι, διαχρονικά, μια ιδιαίτερη κι ευχάριστη στιγμή μέσα στην καθημερινότητα για όλα τα μέλη της. Είναι πρώτα απ’ όλα ένα ευεργετικό διάλειμμα από τις πολλές δραστηριότητες της ημέρας, αλλά και μια ευκαιρία να χαλαρώσουν όλοι από την ένταση της δουλειάς ή των μαθημάτων τους. Απολαμβάνοντας ένα σπιτικό γεύμα με τους αγαπημένους μας, ξεκουραζόμαστε αληθινά – σωματικά και πνευματικά – πριν αναλάβουμε και πάλι δράση.

Βεβαίως, στις μέρες μας δεν είναι καθόλου εύκολο να τρώμε όλοι μαζί καθημερινά, αφού τα ωράριά μας ως εργαζόμενοι γονείς έχουν αλλάξει κατά πολύ από εκείνα των γονιών μας. Δεν βλάπτει, όμως, να προσπαθήσουμε να το κάνουμε συχνότερα, αφού η απαρτία στο οικογενειακό τραπέζι κρύβει πολλά ωφέλη για όλους.

Δυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς

Όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται για φαγητό, έστω και μία φορά την ημέρα, τα μέλη της έχουν μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά.

Πέρα απ’ το ζεστό φαγητό και τη σπιτική ατμόσφαιρα, μπορούν να μοιραστούν με τους κοντινούς τους ανθρώπους οτιδήποτε τους απασχολεί ή, απλώς, το πώς έχουν περάσει την ημέρα τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται απλώς, αλλά ενισχύεται σημαντικά η αίσθηση των παιδιών και των γονιών ότι η οικογένεια είναι δεμένη και αποτελεί το καλύτερο καταφύγιο από κάθε τι δυσάρεστο.

Ειδικά για τα μικρότερα μέλη, είναι μια ευκαιρία να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια οικογένεια που τα περιβάλλει με αγάπη και φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την ασφάλειά τους. Αν το τραπέζι περιλαμβάνει και τους παππούδες, αποτελεί και για ‘κείνους μια πολύ σημαντική στιγμή, η οποία σπάει τη ρουτίνα και ομορφαίνει την ημέρα τους.

Εξασφαλίζει μια καλή διατροφή για όλους

Όταν το κύριο γεύμα της ημέρας απολαμβάνεται στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια, τα μέλη της έχουν, πάνω απ’ όλα, την ευκαιρία να φάνε πιο σωστά και πιο υγιεινά.

Μόνο στο οικογενειακό τραπέζι βρίσκει κανείς καλομαγειρεμένο φαγητό – από διαφορετική διατροφική ομάδα κάθε μέρα – φρέσκιες σαλάτες πλούσιες σε θρεπτική αξία και φρεσκοκομμένα φρούτα εποχής για επιδόρπιο. Την ίδια στιγμή, για να κρατηθούν όλα τα μέλη χορτάτα μέχρι το οικογενειακό τραπέζι της ημέρας, πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμά τους καθημερινά ένα γερό πρωινό.

Συνεπώς, μικροί και μεγάλοι κάνουν πιο σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή, λαμβάνοντας τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός –  των παιδιών για να αναπτυχθεί αρμονικά και των ενηλίκων για να διατηρηθεί ακμαίος. Ταυτόχρονα, τα παιδιά αποκτούν καλές διατροφικές συνήθειες από τις οποίες θα ωφεληθούν και μακροπρόθεσμα, στην ενήλικη ζωή τους.

Αποφορτίζει απ’ το καθημερινό άγχος

Καθιερώνοντας μια καθημερινή οικογενειακή συνήθεια που αποτελεί κοινή προτεραιότητα για όλους, όπως είναι το οικογενειακό γεύμα, δίνεται σε όλα τα μέλη η δυνατότητα να οργανώσουν το πρόγραμμά τους γύρω από αυτήν.

Κάπως έτσι, ο χρόνος που αφιερώνουν σε δουλειές, μαθήματα και αγγαρείες, σπάει στα δύο και το τραπέζι γίνεται μια καλή βαλβίδα εκτόνωσης για το καθημερινό στρες. Για τους μεγάλους και τους έφηβους, είναι ένας καλός τρόπος να αποφορτιστούν από το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Είναι μια διακοπή που τους είναι απαραίτητη και που, ταυτόχρονα, δεν μπορούν να αναβάλλουν.

Για τα μικρότερα παιδιά, πάλι, είναι μια καλή συνήθεια που περνά το μήνυμα ότι πρέπει να βάζουν σωστές προτεραιότητες στη ζωή – καλή διατροφή, τακτική ξεκούραση – και να οργανώνουν τον χρόνο τους με βάση το καλύτερο για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Τέλος, το να γευματίζει κάθε μέλος της ξεχωριστά, στη δουλειά ή το σχολείο, είναι και μια συνήθεια που, πέρα από την υγεία, επιβαρύνει και τα οικονομικά της οικογένειας. Το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό κόστος των γευμάτων εκτός σπιτιού και επιτρέπει στα μέλη της να εξοικονομήσουν χρήματα για κάτι πιο εποικοδομητικό.

v