Μαμά – ξερόλας, αυτή η μάστιγα...

Μαμά – ξερόλας, αυτή η μάστιγα...

Όλες έχουμε γνωρίσει μια μαμά ξερόλα. Τις περισσότερες φορές,  αυτή η μαμά είναι η πεθερά ή η μητέρα μας που τα ξέρουν όλα και επεμβαίνουν σε όλα! Αυτό, όμως, είναι αφενός δικαιολογημένο λόγω της εμπειρίας και της ηλικίας τους, και αφετέρου αναμενόμενο (δεν είναι τυχαίοι οι χαρακτηρισμοί που κυκλοφορούν για τις πεθερές που χώνουν τη μύτη τους παντού!).

Ωστόσο, κάποιες φορές, αυτές οι μαμάδες έχουν την ίδια ηλικία και εμπειρία με σένα, τις συναντάς σε σχολεία και πάρκα και συχνά σε βγάζουν απ’ τα ρούχα σου! Η μαμά ξερόλα καμώνεται πως έχει την μία και μοναδική απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις, ζει ανάμεσά μας και στην δική μου περίπτωση το όνομά της είναι Λένα.

Η μαμά – ξερόλας μιλάει ακατάπαυστα

Λίγο πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της ημέρας, όλες οι μαμάδες είμαστε μαζεμένες έξω από το σχολείο και συζητάμε για τα παιδιά ή το διάβασμα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλες είναι πάνω κάτω τα ίδια: οι ασκήσεις των μαθηματικών είναι πολλές, η ιστορία είναι κουραστική, δεν μένει ελεύθερος χρόνος, το παιδί χαζεύει ή κουράζεται. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι η προσωπικότητα  και η μεθοδολογία της κάθε μαμάς και, φυσικά, ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού.

Ο τρόπος, λοιπόν, που μοιραζόμαστε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς μας, εμπεριέχει συνήθως ενσυναίσθηση και κατανόηση. Και λέω συνήθως διότι υπάρχει μία μαμά, η Λένα, η οποία όχι μόνο δεν δίνει σημασία στην διαφορετικότητα της κάθε οικογένειες και τις συγκυρίες που την διαμορφώνουν, αλλά μιλάει συνέχεια και με έπαρση! Δεν τολμάς να κάνεις μία ερώτηση ή να εκφράσεις ένα πρόβλημα, κι αρχίζει να μιλάει ακατάπαυστα δίνοντας λύσεις για τα πάντα. Οι υπόλοιπες μαμάδες κοιταζόμαστε με νόημα, και περιμένουμε να χτυπήσει επιτέλους το κουδούνι για να γλυτώσουμε την φλυαρία της.

(Νομίζει ότι) Ξέρει το παιδί σου καλύτερα από σένα

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η Λένα και η κάθε Λένα αυτού του κόσμου, σου δίνει λύσεις άμεσες και απόλυτες. Εάν τολμήσεις να αντιπαρατεθείς λέγοντας πως «ναι, αλλά το δικό μου παιδί δεν λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο», σου απαντά με θράσος και αναίδεια πως δεν γνωρίζεις το παιδί σου. Η Λένα, πάλι, το γνωρίζει καλύτερα κι από σένα που το γέννησες.  Το γεγονός πως του έχει μιλήσει όλες κι όλες δυο φορές κι αυτό σε κάποιο παιδικό πάρτι, δεν παίζει κανέναν ρόλο για εκείνη.

Σου αφαιρεί το δικαίωμα να κάνεις τα δικά σου λάθη

Στην πραγματικότητα δεν σου αφαιρεί κανένα δικαίωμα αφού δεν της δίνεις και πολύ μεγάλη σημασία, αλλά όσο την ακούς νιώθεις εκνευρισμένη και ευνουχισμένη. Η μαμά ξερόλας σου απαγορεύει να χειριστείς το παιδί σου με τον τρόπο σου, να δοκιμάσεις διάφορες μεθόδους ή να κάνεις λάθη που θα σε κάνουν πιο σοφή. Είναι δίπλα σου και σου κουνά με αυστηρότητα το δάχτυλο: «θα κάνεις αυτό ακριβώς που σου λέω. Εγώ ξέρω!».

Σε μειώνει χωρίς να το καταλαβαίνει

Τα κίνητρά της είναι καλοπροαίρετα και θέλει να σε βοηθήσει. Ωστόσο, ο τρόπος της τείνει να είναι αντιπαθητικός και να σε απωθεί. Άθελά της, σε μειώνει και σε προσβάλλει ως μητέρα υπονοώντας κάθε τόσο πως δεν είσαι αρκετά καλή ή δεν ξέρεις πώς να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου. Μπορεί βαθιά μέσα σου να γνωρίζεις πως όσα λέει δεν έχουν την παραμικρή ισχύ, αλλά επειδή είσαι κι εσύ άνθρωπος με ευαισθησίες και ανασφάλειες όπως όλοι μας, τελικά επηρεάζεσαι και νιώθεις ειλικρινή αντιπάθεια για την συγκεκριμένη γυναίκα.  

Κατά βάθος είναι ανασφαλής και δυσκολεύεται με τα παιδιά της

Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε πως η Λένα αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο αριθμό μαμάδων οι οποίες,  πίσω από την ξερολίασή τους, καλύπτουν τις ανασφάλειές τους. Συνήθως τα παιδιά τους είναι τα πιο απείθαρχα ή τα πιο γκρινιάρικα της τάξης. Η αγωνία τους, λοιπόν, να καλύψουν την δική τους αδυναμία ή ανεπάρκεια, μετουσιώνεται σε μία ψεύτικη αυτοπεποίθηση που απορρέει από το γεγονός πως (νομίζουν ότι) τα ξέρουν όλα! Η δική μας στάση, λοιπόν, ας μην είναι και τόσο αυστηρή…

Μπορούμε να βοηθήσουμε την Λένα;

Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να ξεπεράσουμε τον θυμό που μας γεννά αυτή η γυναίκα και να την ακούσουμε με προσοχή. Εάν καταφέρουμε να μπούμε στη θέση της, σταδιακά θα μας εμπιστευτεί και θα ξεδιπλώσει τον πραγματικό της εαυτό, ο οποίος δεν διαφέρει και πολύ από εμάς και ορίζεται από μία και μόνη ερώτηση: μπορώ να είμαι καλή μαμά ακόμα κι αν δεν τα ξέρω όλα;

 

v