Τα Χριστούγεννα ενθουσιάζουν αλλά και κουράζουν τα παιδιά. Ας δείξουμε κατανόηση... 

Τα Χριστούγεννα ενθουσιάζουν αλλά και κουράζουν τα παιδιά. Ας δείξουμε κατανόηση...

Σε ποιον δεν αρέσουν τα Χριστούγεννα! Είναι από τις αγαπημένες μας γιορτές και περιμένουμε πώς και πώς να περάσουμε τις διακοπές παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο είναι μια από τις πιο χαοτικές περιόδους τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα μικρά παιδιά. Πόσο μάλλον για εκείνα που είναι πολύ μικρά για να μπορούν να εκφράσουν με λόγια το άγχος, την κούραση ή την δυσαρέσκειά τους.

Η Esther Sowerby είναι μια παιδαγωγός με εμπειρία 20 χρόνων στην εκπαίδευση. Σε μια πρόσφατη δημοσίευσή της στο Facebook ανέβασε ένα post που αφορά τις σκέψεις ενός μικρού παιδιού για τον πανικό των Χριστουγέννων.

-Μάλλον με έχετε αφήσει να φάω παραπάνω γλυκά, λόγω Χριστουγέννων- γι’ αυτό μην με παρεξηγείτε αν έχω παραπάνω ενέργεια και σας ζητάω ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

- Στις διακοπές βγαίνω εκτός προγράμματος και αυτό με μπερδεύει- θα με βοηθούσε πολύ αν είχα μια καινούρια ρουτίνα (έστω και προσωρινή). Γι΄ αυτό εξηγήστε μου από την προηγούμενη μέρα τι ακριβώς θα κάνουμε την επόμενη.

-Τα ταξίδια είναι πολύ κουραστικά και αγχωτικά. Ας δείξουμε όλοι κατανόηση.                             

-Περίμενα πώς και πώς τα Χριστούγεννα! Παρόλα αυτά κουράζομαι πολύ και αυτό με κάνει να γκρινιάζω ακόμα περισσότερο. Βοηθήστε με ,λοιπόν, με το να με βάζετε για ύπνο όπως τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου: στην ώρα μου.

-Δεν γνωρίζω την αξία των χρημάτων. Γι’ αυτό αν δεν μπορείτε να μου αγοράσετε το πανάκριβο σετ με Lego που έχω βάλει στο μάτι, πείτε το μου από την αρχή. Έτσι θα έχω χρόνο να το ξεπεράσω. Μην μου δίνετε ψεύτικες ελπίδες- απογοητεύομαι πολύ.

-Ξέρω ότι θέλετε τα Χριστούγεννα όλα να είναι τέλεια. Και ξέρω ότι το κάνετε για μένα! Για να έχω όμορφες αναμνήσεις που θα με ακολουθούν για πάντα. Παρόλα αυτά βλέπω ότι αυτό σας δημιουργεί πάρα πολύ άγχος, το οποίο όμως  μου μεταδίδετε. Σας παρακαλώ, χαλαρώστε τους ρυθμούς σας. Δώστε μου σημασία και παίξτε μαζί μου. Αυτό θα θυμάμαι για πάντα.

-Κάποια στιγμή θα χάσω τον έλεγχο, θα βάλω τα κλάματα και δεν θα μπορώ με τίποτα να ηρεμήσω. Μην μου φωνάξετε σας παρακαλώ. Μην με κάνετε να ντρέπομαι για όσα νιώθω. Δεν θέλω με τίποτα να σας χαλάσω την διάθεση. Απλώς δεν μπορώ να διαχειριστώ όλο αυτό όπως εσείς- είμαι μικρό ακόμα. Προσπαθήστε να με καταλάβετε…

-Αν κάτι δεν πάει καλά όπως το θέλετε, αγκαλιάστε με σφιχτά για να νιώσω πόσο πολύ με αγαπάτε.

 

v