Χωρίς τις μαμάδες, τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τόσο ζεστά και όμορφα…

Χωρίς τις μαμάδες, τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τόσο ζεστά και όμορφα…

Κάθε Χριστούγεννα, οι οικογένειες έρχονται πιο κοντά και περνούν πολύ χρόνο μαζί, πλάθοντας, εκτός από γιορτινά κουλουράκια, και πολλές όμορφες αναμνήσεις. Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται αυτό, δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια μοναδική συνεκτική ουσία που δεν είναι άλλη απ’ την αστείρευτη ενέργεια των μαμάδων.

Τόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στις οικογενειακές στιγμές, που δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε πως είναι εκείνες που ενσαρκώνουν περισσότερο απ’ τον καθένα όλα όσα αποδίδονται σ’ αυτό που λέμε «πνεύμα των Χριστουγέννων». Οι μαμάδες, λοιπόν, κάνουν τα Χριστούγεννα ξεχωριστά επειδή:

Φέρνουν την οικογένεια κοντά στις ελληνικές παραδόσεις

Έχοντας ως παράδειγμα τα Χριστούγεννα στον τόπο τους, έτσι όπως τα περνούσαν κάθε χρόνο με την οικογένειά τους, οι μαμάδες μας ξέρουν να τηρούν τις παραδόσεις με προσήλωση, αλλά να τις κάνουν παράλληλα και διασκεδαστικές για όλους. Κάπως έτσι, τις μεταλαμπαδεύουν εντελώς φυσικά και στα παιδιά τους, τα οποία λατρεύουν να συμμετάσχουν στους στολισμούς, τα κάλαντα, τις παραδοσιακές δημιουργίες στην κουζίνα και να ακούν χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τα παιδικά χρόνια της μαμάς.

Στολίζουν το σπίτι και οργανώνουν τα πάντα στην εντέλεια

Όσες δουλειές και αν έχουν κι όσο πιεσμένες και αν είναι, οι μαμάδες είναι κάθε χρόνο οι μπροστάρισες στον στολισμό του σπιτιού και σε όλες τις προετοιμασίες για τις τέλειες χριστουγεννιάτικες διακοπές. Έτσι, σ’ όποια γωνιά του σπιτιού κι αν βρεθείς, ένα λαμπερό στολίδι ή γιορτινό μπιμπελό θα σου θυμίζει ότι έρχονται τα Χριστούγεννα, η ομορφότερη γιορτή του χρόνου. Κι επειδή έχουν άψογο γούστο, ξέρουν πώς να κάνουν τον στολισμό κάθε χρόνου να μοιάζει ξεχωριστός.

Δίνουν το παρόν σε εορταστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες

Τον υπόλοιπο καιρό, παραπονιούνται συχνά ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο και τρέχουν συνεχώς για να τα προλάβουν όλα. Όταν, όμως, πλησιάζουν οι γιορτές, οι μαμάδες τα καταφέρνουν μια χαρά. Κοντολογίς, είναι πανταχού παρούσες, κάνουν όλα όσα έχουν να κάνουν και ταυτόχρονα, συνοδεύουν τα παιδιά σε γιορτινές εκδηλώσεις και κάθε είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Και φυσικά, δεν ξεχνούν ποτέ τους να πεταχτούν ως το ταχυδρομείο για να στείλουν τα γράμματα που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά για τον Άι Βασίλη.

Ετοιμάζουν όλα τα παραδοσιακά γλυκά και τα πιο λαχταριστά φαγητά

Είναι οι μαγείρισες της καρδιάς μας και απ’ τα χεράκια τους τρώμε τα πιο νόστιμα φαγητά σε καθημερινή βάση, αλλά στην τελευταία στροφή του χρόνου, δίνουν ψυχή και σώμα και κάνουν αληθινά θαύματα. Δεν βρίσκουν απλώς τον χρόνο και τη διάθεση – γιατί το καλό φαγητό είναι και θέμα διάθεσης – να φτιάξουν όσα περισσότερα παραδοσιακά γλυκά μπορούν και να ετοιμάσουν κάθε λογής λαχταριστά εδέσματα, αλλά τα κάνουν και όλα τέλεια. Τόσο, που κανείς δεν προλαβαίνει να τα χορτάσει όλα κι όλοι ανυπομονούν για το επόμενο τραπέζι.

Οργανώνουν αξέχαστα οικογενειακά τραπέζια

Τα οικογενειακά τραπέζια δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά καθώς η ευρύτερη οικογένεια υποδέχεται νέα μέλη και μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Η οργάνωση και η διεκπεραίωσή τους μοιάζει πολλές φορές σαν κάτι ακατόρθωτο που είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο ακέραιο και με την ακρίβεια που χρειάζεται. Για τις μαμάδες, όμως, δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει μόνο «δεν θέλω». Κάθε χρόνο, σηκώνουν τα μανίκια και κάνουν ότι χρειάζεται για να χαρίσουν σε όλους μας τις πιο αξέχαστες γιορτές…

Μέχρι τις επόμενες! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v